Politiken är dopad

Politiken är dopad.

Politiskt arbete är numera betydligt svårare än det var för ett par decennier sedan. Numera lyckas sällan politiska partier med de särskilt svåra utmaningar. Orsakerna är naturligtvis ytterst svåra att säga någonting om. Det skulle vara näst intill vetenskapligt omöjligt att ge sig på.

Därför är politiken numera dopad. En vanlig politisk sportgren är att skylla på ”de andra”. De andra är antingen dem till vänster eller dem till höger. Har ni hört detta förut? ”Vi var många som förstod…”. Men vad gjorde dom kan jag undra? Var det inte så man i efterhand sade om trettiotalets Tyskland?

Det har dock kommit in en annan makaber tävlingsgren och det är att skylla på folk. I detta fall är det i synnerhet Sverigedemokraterna som ofta påstår att det vet orsaken till att den svåra brottsligheten är invandrarnas fel. Detta trots att nittioåtta procent av alla invandrarna inte är kriminella.

Den andra miserabla tävlingsgrenen är religionskrigandet där Sverigedemokraterna särskilt vill göra sig av med världens alla muslimer. Skall det vara så svårt att förstå skillnaden mellan islamism och religionen islam?

En annan bedräglig övning som blivit särskilt tydlig det senaste valet är lögnen och löftesbrottet. Att inför publiken mitt på scenen svära att hålla vissa löften och sedan bryta dem är till en grad gångbart. När kan det straffa sig?

”Grisen i säcken” är en annat lurendrejeri vilket kan innebära att om du röstar på ett parti kan du få med dig ett helt annat parti likt det som inträffade i senaste riksdagsvalet. Vad fick dem som röstade på M, KD och L med sig som de inte alls röstade på?

Nu för tiden kallas all kritisk opposition och medial kritik för vänster-någonting. Eftersom SVT, SR och UR har betydande genomslagskraft är dessa måltavlor för dem som avslöjas. När SVT avslöjar någonting säger kritikerna att SVT ”inte granskar makten” när de faktiskt just gör det.

Pragmatisk politik den så kallade ”sakpolitiken” tycks skymma bakomliggande ideologier och långsiktiga politiska syften.

Till sist vill jag citera en äldre dam som knapphändigt skulle motivera varför hon röstade på ett radikalt högernationalistiskt parti. Varför fråga jag? ”Dom har ju sagt att vi pensionärer skulle få det bättre”.

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Christer

    Vilken underbar satir.
    Citat från inlägget: ”En vanlig politisk sportgren är att skylla på ”de andra”, skriver han. För att sedan använda resten av bloggen till att…skylla på andra. Främst (fattas annat) SD, men även de som följt sin politiska övertygelse och röstat på M, KD och L. Alltså ”vi andra”.
    ”Grisen i säcken” uppfanns redan av de gamla sossarna i maskopi med C. Inför valet 2014 lovade Lööf att hon hellre skulle äta upp sin sko än att stödja en socialistisk regering. Hon har ännu inte ätit upp sin sko. Se där, då fick vi med ett löftesbrott också.
    Den ende i bloggen som faktiskt verkar tala sanning är den gamla damen som uppgav att hon röstat på ett ickesocialistiskt parti för att pensionärerna skulle få det bättre. Och se det fick dom

        • Mique

          Tack för svaret Villy! Det skulle inte förvåna mig, om sverigedemokraternas sympatisörer ger äran av höjningen av KPI och uppskrivningen av pensionerna vid årsskiftet 2023/2024 till sverigedemokraterna, så som de gjorde vid årsskiftet 2022/2023! Mvh, Mique.

      • Christer

        Ganska uppenbart, skulle jag vilja säga.
        Sedan det senaste valet, ca 15 månader tillbaka i tiden har ekonomin i västvärlden (närmast jämförbara med vårt land) stagnerat och på vissa håll t.o.m. gått tillbaka. Inflationen i vårt land har varit skyhög, mycket tack vare den förra regeringen som på intet sätt såg den ekonomiska kollapsen komma och agerade. I en situation där alla kunniga ekonomer slog på varningstrummorna inför den kommande inflationsökningen valde regeringen att fortsätta höja skatter på ex. energi och andra livsnödvändiga områden. Detta fick till följd att den svenska inflationen rusade till uppemot 15% på årsbasis. Resultatet av detta blev i sin tur att Riksbanken tvingades höja räntan mer än vad som hade varit nödvändigt om vi kunde ha haft en inflation lik den i jämförbara länder.
        För den gamla damen (samt dig och mig) innebar det att vi fick det mycket sämre, tack vare socialistregeringens misslyckade politik.
        Tack vare den nya regering håller detta på att reda upp sig, även om mycket arbete återstår att göra, man vänder inte en atlantångare på en femöring.
        Så svaret på din fråga är helt enkelt att även om den gamla damen inte fått det bättre det senaste året, så har hon (och du) i alla fall fått det betydligt MINDRE DÅLIGT än vad en socialistisk katastrofregering hade lyckats med.

        • Villy Hansen (inläggsförfattare)

          Håller med men det vore bra om allt detta kunde ordnas utan av priset till att bli beroende som nu av ett parti så långt till högar som SD. Vi håller tummarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.