Verkligheten knackar på

Visst finns det krigsrisk?

Tyvärr knackar erkligheten på. Är det svårt att förstå risken med krig i vårt land och närliggande länder? Om ett land i Europa som Ryssland invaderat Ukraina för andra gången och intensivt håller på att utplåna allt i Ukraina mitt framför ögonen på världen kan det inte vara svårt att krigsriskerna. Diskussionen och debatten handlar om vilka ord som är lämpliga för att beskriva läget. Statsministern låter sig tala så att det lätt kan förstås att det är skillnad p svenskars och andras försvarsvilja. Möjligen kunde den retoriska färdigheten varit större hos statsministern.

Göran Greider ondgör sig i DN kultur över ”det måste slita på dem” ”i Försvarsmakten att bara få ägna sig åt förberedelser, som proffsboxare som aldrig får tävla”, citerat av Aftonbladets ledarsida 2023-01-10. Någon media i Sverige har även hört av sig till ”Finland” och där säger man sig inte alls skulle ha uttryckt sig som den svenska statsministern. Men det bör sannolikt ses mot bakgrunden att Finland är betydligt längre fram i mental beredskap för en invasion eller ett krig.

Den som ännu inte har förstått att risken på lång eller kortare sikt för krigshandlingar från Ryssland är ytterst påtaglig om Ukraina skulle kapitulera har sannolikt kanske inte förstått verkligheten.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.