Inte bara typiskt svenskt

Om det är så att köttbullar, smörgåsbord, fika, midsommar och att vara lagom är typiskt svenskt är det trivialt. Några riksdagspolitiker till höger ansåg sig vara de rätta att definiera vad som är typiskt svenskt. Dessutom ansåg de sig också vara de rätta att definiera vem som är svensk. Några framträdande av dem menade även att samer inte var svenskar. De ville även styra hur luciatraditionen skall firas. Det är lätt att få intrycket av att SD-politiker anser sig vara typiska svenskar. Det kan inte få vara typiskt svenskt på ett mobbingliknande sätt utan urskiljning misskreditera invandrare och beskylla dem för stora samhällsproblem som ständigt görs av flera riksdagspolitiker. Kom ihåg att de allra flesta invandrare……….”.

Det kan heller inte få vara ”typiskt svenskt” att som statsministern gjorde inför en koncentrationsöverlevaren Hédi Fried med dokumenterad offentlighet lova att aldrig ha något med SD att göra. Men som isolerat beteende endast för politiker kanske det är typiskt.

Nu kommer kanske vän av ordningen att möjligen påstå att jag som är född i Danmark inte kan förstå vad som är svenskt. Det kanske är tvärt om. Hur har inte Colin Nutley och Al Pitcher kunnat tolka det svenska tack vare att de även har andra perspektiv.

Det som verkligen är så kallat ”typiskt svenskt” är svenskarna säkert inte ensamma om. Jag tror att det handlar om att vare en god människa såsom medkänsla, rättvisa, hjälpsamhet, förståelse med flera av dygderna. Det handlar inte om någon annan lära.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Mique

    Hej Villy! Ett mycket bra inlägg, må jag säga! Kommentatören på din blogg, som klagar på dina kunskaper i det svenska språket, må läsa ”storsvenskarnas” kommentarer på Petter Nilssons blogg, där kan man snacka om att kunna sitt modersmål. Trubaduren Cornelis var fjorton år då han kom till Sverige, musikern Laleh var tio år, du var ett år och jag var åtta år, för att nämna några som talar, läser och skriver svenska betydligt bättre än många ”storsvenskar”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.