Pensionärens tid

En del har kortare väg kvar

Den genomsnittliga medellivslängden enligt SCB för män i Sverige är 81,6 och för kvinnor är den genomsnittliga medellivslängden 84,9 år, vilket är 3,3 år längre än för män. Om man är om kring 70 år har man betydligt kortare tid kvar i liven än en som är 35 till 40 år. Skulle man säga till någon som är 35 till 40 år, du har cirka 15 år kvar i livet fick denne sannolikt panik. Den äldres tid är därför för den äldre själv särskilt värdefull av skälet att det finns få år och kortare väg kvar.

När den pensionären planerar något är det för att denne tack vare pension kan välja den bästa tidpunkten. Därför inte så roligt att behöva ändra på planeringen trots att det faktiskt i flera fall kan gå bra. Exempel; jag har äntligen bokat tid för att få nya glasögon det ser jag verkligen fram emot. Inte vill jag flytta tiden längre bort när jag bespetsat mig på det.

Ni pensionärer har ju ”ständig semester”. Det ni tänkt göra kan göras på en annan tid, sägs det.

Ibland kommer frågan som exempel, vad gör du den 15:e? Svara inte på det utan ställ en motfråga. Jag undrar varför du frågar? Skulle man svara att jag gör ingenting så sitter man där i hörnet inklämd i ett hörn och kanske inte kan neka vad som kommer på fråga utan så kallade hållbara argument.

Pensionärer har alltid så mycket att göra sägs det svepande. Hur kommer det sig att många ofta anser det? Jag tror att detta antagande utgår från att tanken om att pensionären inte har så mycket i planeringen stämmer inte med verkligheten om pensionären faktiskt har det. Även pensionären har planer och använder tiden för sitt liv just för att denne är pensionär.

Det moraliska missgreppet är sannolikt att pensionärens tid inte sällan får en lägra rang än den yngres tid. Jag har 30 till 35 år mindre tid kvar i liven än den som är yngre (35 till 40 år). Den tiden är min och näst intill betydligt mera värdefull än den var för flera decennier sedan.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.