Undvik konflikt

Som relativt erfaren och utbildad medlare och förhand från Rättsvetenskapliga enheten på Luleå tekniska universitet har jag några tips på hur man kan undvika konflikter eller hur man faktiskt skapar konflikter. Utan att dyka djupt människans inre har jag förenklad mina råd. Det råder konflikt när man inte utan ansträngning kan bli överens. En första orsak till konflikter är när människor inte pratar med varandra om konfliktfrågan. Konflikter är mycket vanliga men naturligtvis inte alls nödvändiga trots att jag erfarit att en och annan politiker hyllar konflikten. Låt oss för enkelhetens skull säga att det bland annat finns intressekonflikter, beteendekonflikter, tolkningskonflikter och värdekonflikter. Villaägarnas Riksförbund gjorde en gång en undersökning bland sina medlemmar och det visade sig att cirka tjugo procent han någon form av konflikt med sina grannar.

Genom att bland annat vara prestigefull, intolerant, kompromisslös och helt utan ansatser till försoning är grogrunden fördelaktig för att bli och förbli osams. Ju längre en konflikt varat desto svårare är den att lösa. Därför, försök lös konflikten mycket tidigt. Nu presenterades lösningen på många konflikter. Man skall visa sig prestigelös, tolerant, kompromissberedd och kunna försona. Enkelt va? Nej kanske inte, men dessa förmågor är enligt forskning och erfarenhet från Harvard Negotiation Project PON.

Svårast att lösa är värdekonflikter det vill säga konflikter typ religion och i viss mån politik. Beteendekonflikter kan även de vara besvärliga att lösa. Intressekonflikter typ, jag vill göra något som du inte vill är mera tacksamma att handskas med. Tolkningskonflikter har ofta sin lösning i fakta och prejudikat. Tragiskt nog kan vårdnadskonflikter vara bland de allra mest svåra att lösa för det innehåller så många komponenter såsom, beteenden, värden, intressen utan vilja till försoning.

Skulle man gå bet finns det alltid en väg genom att anlita en erfaren och kunnig medlare. Lycka till!

Se gärna: Medlingsinstitutnorr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.