Ett välkommet uppvaknande av S i Vännäs

Gläder mig över att majoriteten (s) i Vännäs äntligen upptäckt vad som är på väg att hända med våra producenter av mjölk, kött och ägg och därmed bjudit in till samtal med dessa. Producenter som har en situation där många arbetstimmar och dålig lönsamhet är vardag. Producenter som tvingas konkurrera med kollegor inom EU som har helt andra spelregler vad gäller lagar och krav än den svenske bonden har att förhålla sig till. Sveriges höga krav på djurhållning och djurskydd skiljer sig markant ifrån omvärlden.

Under dessa förutsättningar avvecklar många äldre bönder sina djurbesättningar och få yngre vågar satsa. Medelåldern hos bönderna i Vännäs ligger på 56 år och det indikerar på vart näringen är på väg.

Jag har själv förmånen att få delta i samtalen med de lokala livsmedelsproducenterna och delar kommunalrådets uppfattning om att det är en lång väg att vandra men det viktiga är att vi från politiken tar del av näringens kunskaper om och synpunkter på den verklighet de lever i och vad vi riskerar om inget görs. Viktigt också att kommunens anställda får den politiska signalen om hur vi ser på dessa frågor och att kommunen i sina upphandlingar ska, utan att gå ifrån gällande lagstiftning, möjliggöra upphandling av lokalproducerade livsmedel. Det får nu inte bara bli samtal utan även verkstad av detta.

Centerpartiet har under lång tid, både nationellt och lokalt, uppmärksammat frågan och i olika sammanhang påtalat den oro vi känner.

Centerpartiet i Vännäs har till fullmäktige lämnat in en motion som yrkar på att kommunen, i sina upphandlingar, ska köpa mer lokalproducerad mat samt att kommunen ska ta fram en mat policy med tydliga miljö- kvalitets- och djurskyddskrav på det som upphandlas inom området livsmedel.

Med färre jordbruksföretag riskerar också det öppna landskapet att försvinna. Kommunens attraktivitet för landsbygdsboende minskar. Dagens välskötta åkrar och öppna landskap är viktiga förutsättningar för att människor ska bosätta sig och finna den livskvalité som landsbygden erbjuder.

Jag hoppas också att majoriteten (s) har förstått att en självförsörjningsgrad som understiger 50 % av landets livsmedelsförsörjning inte är långsiktigt hållbart. En situation som riskerar att försätta landet i en bristsituation om oro i omvärlden snabbt skulle förändra förutsättningarna att importera livsmedel. Med händelserna i Ukraina blir vi påminda om hur instabilt världsläget är och hur fort dagens förutsättningar kan ändras.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. funderingar

    Fast reglerna kring upphandling är ju en nationell angelägenhet och de senaste 8 åren har väl c haft den ställningen att de skulle ha kunnat påverka mer på riksnivå? Och ekologiskt i all ära, men när det står mot lokalproducerat, hur ska man tänka då? I teorin är det väldigt enkelt, men i verkligheten lite svårare… För övrigt tvistas det redan om hur eu-direktivet ska tolkas, och det är inte ens aktuellt att införlivas i svensk lag förrän minst om ett år…

  2. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

    Jag skulle vilja säga att reglerna kring upphandling är en fråga för EU. Lagen om offentlig upphandling (LOU) är ett beslut taget av Europaparlamentet. LOU beskrivs i många diskussioner som ett hinder vilket är fel. Rätt hanterad med en tydlig uppdelning i förfrågningsunderlaget av varor och tjänster i mindre grupper och med tydliga krav så ger LOU möjligheter för lokala företag eller företagsgrupper att lämna anbud som leder till ett upphandlingsavtal. Ett bevis är landstinget i Norrbotten som efter upphandlingen kan laga mat av lokala råvaror och dessutom till ett billigare pris än tidigare. Med det nya EU-direktivet finns nu förhoppningar om att det ska bli lättare att upphandla lokalt producerade livsmedel vilket jag också tror blir den slutgiltiga tolkningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier