TeliaSonera nedmonterar landsbygden

Fick igår information om att 10 telestationer ska läggas ner i Vännäs kommun senast 31 mars 2017 vilket betyder att drygt 500 anslutna berörs. Det betyder också att 70 % av Vännäs kommuns landsbygd blir utan fast telefon och därmed utan möjlighet till ADSL uppkoppling via Telia. I länet berörs dessutom lika många stationer i Storumans kommun. Jag blir uppriktigt fb när jag hör detta.

Post- och telestyrelsens (PTS) kommentar är att operatörerna har rätt att genomföra förändringar i telenäten och det är inget som PTS kan förhindra. Men säger man, det är viktigt att förändringarna genomförs på ett ansvarsfullt sätt och PTS följer därför frågan noga och har en pågående dialog med Telia om deras avvecklingsstrategi för det fasta telefonnätet. Med bästa vilja i världen kan jag inte påminna mig om att Telia har hanterat telefonfrågor på ett ansvarsfullt sätt när det gäller telefonin. Se bara på hur mobiltäckningen fungerar i vår kommun och i landet för övrigt och den kvalitetsförsämring som lösningen för att ersätta den fasta telefonin har gett.

Det Telia nu ska erbjuda är istället att kunder som i dag har fast telefoni ska erbjudas ”mobil hem telefoni” och utlovas sänkt kostnad. Hushåll som förlorar ADSL ska kunna köpa ”hem telefoni och bredband via mobilnätet” till ungefär samma pris som dagens ADSL. Telia lever tydligen i en annan värld då man tydligen inte har förstått att inom många av de områden som nu drabbas saknas fungerande mobiltäckning. Då är erbjudandet inte mycket värt. Jag anser att nu måste alla inblandade agera med tanke på vad som håller på att hända. Det gäller alla från Länsstyrelsen, Region Västerbotten, kommunerna, Länsbygderådet, Svenskt Näringsliv, LRF m.fl.

Länsstyrelsen bevakar, tillsammans med kommunerna, att medborgarna känner sig trygga och där borde väl frågan om hur telefonin fungerar ingå. Jag tänker bl.a. på trygghetslarmen för våra äldre i eget boende och möjligheten att nå räddningstjänst, ambulans m.fl.

Region Västerbotten som har till uppgift att skapa förutsättningar för regional utveckling i form av satsningar inom infrastruktur och andra viktiga områden i hela länet för att därmed skapa förutsättningar för företagande och utveckling inom näringslivet.

Kommunerna utifrån att Telias nedmontering kommer att göra drabbade kommuner mindre attraktiva för landsbygdsboende och företagande där företagande blir näst intill omöjligt. Jag tror också att konsekvenserna kommer att synas vid eventuella fastighetsförsäljningar både vad gäller intresset och priserna. Förutom allt detta krävs det idag en fungerande telefon- och bredbandslösningar. Allt för att nå övrig samhällsservice i kontakterna med t.ex. myndigheter, sjukvården, kommunen, banker, företag m.fl.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Inlandsbo

  Bra att Ni reagerar mot den nedmontering Telia systematiskt bedrivit i åratal utan minsta konsekvens
  av PTS.
  Jag vill emellertid korrigera Dig om mobiltäckningen.
  Det är INTE täckningen som är otillräcklig utan det är KAPACITETEN i stationerna som är helt otillräcklig. Detta resulterar i avbrott under samtal.
  Att öka kapaciteten kostar och så länge inte det utdöms MILJARDVITEN lär inget hända.
  Att riva det fasta nätet så fort man hinner är främst att förhindra att det utnyttjas av en konkurrent.
  Jag anser att alla goda krafter måste samarbeta för att stoppa denna nedmontering.
  Jag är inte motståndare till tknikförbättringar, men detta är ABSOLUT INTE förbättringar.
  DET ÄR RENODLAT LURENDREJERI OCH DIKTATURFASONER.

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Tyvärr är det både ock. På många områden så är täckningen det stora problemet. I övrigt håller jag med dig.

 2. Patrik Edblom

  I sak håller jag med om att det är tråkigt och väldigt olyckligt för landsbygdens möjlighet att utvecklas, att detta sker.
  Men samtidigt är det en väldigt förutsägbar utveckling, och ett resultat av de senaste 20 årens utveckling både vad gäller teknik men framförallt politik. Även TeliaSonera har sen lång tid tillbaks som främst ledstjärna att tjäna pengar. Allt ska vara lönsamt. Därtill är man nödd och tvungen för att överleva i den mördande konkurrens som finns (ja i tätbefolkade områden…) och kunna leverera vinst till sina aktieägare.
  När kundunderlaget dessutom minskar, dvs intäkterna sjunker, men kostnaderna är till största delen fasta, vilket de är för kopparnät, eller lokalnät, accessnät, etc, som de kallas, ja då försvinner all lönsamhet, och då finns inget annat att göra än att lägga ner. Eftersom man måste tjäna pengar… Samhällsansvar och helhetssyn är en bra tanke, som även jag önskar fanns. Men med dagens styrmodell, för Telia och många fler liknande företag, dvs maximal vinst på kort tid, så är det inte så mycket annat att förvänta sig.

  // Fd Teliaanställd.

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Ligger mycket i vad du skriver. Jag anser att felet gjordes när Telia privatiserades av då sittande regering och riksdag när man inte ställde tydliga motkrav utifrån det samhällsansvar som borde ha varit en del i överenskommelsen. Jag tycker att samhällsansvaret är särskilt viktigt i det här fallet när man fått ta över en infrastruktur som byggts upp av staten finansierat med medborgarnas skattepengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier