Centerpartiet ser möjligheterna, motion 2

Här kommer ytterligare en motion som behandlades på senaste kommunstyrelsen.

Motion 2: Förenklad biståndsbedömning 

Centerpartiet vill att kommunen ska införa en förenkla biståndsbedömning upp till 6 timmar hemtjänst i månaden för personer över 75 år.

Motionen skickades till Vård- och omsorgsförvaltningen som inte vidare har utrett motionen utan enbart hänvisat till liknande ärende i Linköping och en dom i Kammarrätten som fastslagit att förenklad biståndsbedömning utan en utredning och beslut strider mot gällande lagstiftning.

Hemtjänst kan omfatta både personlig omvårdnad och servicetjänster, t.ex. för att förebygga fallskador mm. Efter Vård-och omsorgsnämndens beslut om att avslå motionen har jag kontakt SKL (Sveriges kommuner och landsting) för att få deras syn på förenklad biståndsbedömning.

SKL konstaterar att personlig omsorg måste föregås av en utredning och ett beslut men när det gäller omsorg i form av servicetjänster så står det kommunen fritt att fatta beslut utan att det strider mot gällande lagstiftning.

Centerpartiet tycker att Vård- och omsorgsnämnden inte har berett motionen i den omfattning som man har rätt att begära och att kommunstyrelsens majoritet (s-mp-v) har tagit ett beslut på ett begränsat  beslutsunderlag. Beslutet inbär att man förhindrar en bättre kvalitet i hemtjänsten och en god tillgänglighet för den som behöver lite hjälp i hemmet. 

Därmed anser jag och vi att motionen borde ha återremitterats till nämnden för vidare beredning. Vårt förslag om återremiss avslogs av majoriteten (s-mp-v) som ansåg att beslut om att föreslå fullmäktige avslå motionen skulle tas på mötet vilket också blev kommunstyrelsens beslut.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier