Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Makt brutna löften

Makt enligt NE, makt, inom samhällsvetenskapen antingen handling, dvs. maktutövning, eller förmåga, dvs. maktresurser. Jag väljer därför en av definitionerna i NE.

I dessa dagar av ansatser till regeringsbildning, är begreppet makt aktuellt. Ett politiskt parti vill naturligtvis skapa förmåga att utöva sitt inflytande för sin politik. Ett politiskt parti vill sannolikt inte förlora den makt och det inflytande de redan har. Vissa kallar dem då för ”ett maktparti”. Några har som exempel alltid kallat Socialdemokratiska partiet för ett maktparti. Fundera på hur det kommer sig? Kanske för att det är partiet som genom tiderna innehaft den mesta makten. Men frågan man kan ställa sig är om inte alla partier kan vara maktpartier i någon bemärkelse. Om man till exempel är beredd att tumma på moralen för att komma till makten vad är det då för slags parti?

Ett annat begrepp är löftesbrott. Den närmaste tiden kan vissa politiker inte sjunga psalmen som Lewi Petrus skrev 1939, Löftena kunna ej svika. I synnerhet när man lyssnar på den avslutande strofen i varje vers ”Himmel och jord må brinna, höjder och berg försvinna, men den som tror skall finna, löftena de stå kvar.” Halleluja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv