Petter Nilsson(SD)

Politiken måste ta sitt ansvar i regionen!

I våras föreslog Sverigedemokraterna att hantera budget först till hösten. Målsättningen var att sörja för en trygg budgetprocess som också skjöts fram till en tid då vi visste mer om budgetförutsättningarna till följd av covid.

Övriga partier sade då nej. Man avsåg istället att hantera budget i Juni.

Med ofullständiga förutsättningar är det förstås svårt att ordentligt budgetera. Socialdemokraterna kallade den budget som gick igenom i Juni för ”basbudget”.

Sverigedemokraternas budget var mer utförlig än majoritetens, och i vår mening betydligt rimligare. I vår budget lade vi som vanligt mer medel till vård och vårdpersonal, och mindre medel till administration, kultur, förtroendemannaorganisation och regional utveckling.

Men som sagt, majoritetens grundbudget vann bifall. Trots att fackföreningarna ifrågasatte den. Den vann bifall trots att majoriteten rimligen också insåg att man var på gränsen av vad som var rimligt när man likt alliansen fullvärdigt stöttade Kents plan.

Sen kom hösten. Andra vågen blev ett faktum, och de ekonomiska förutsättningarna för Region Västerbotten följde inte den budget sjuklövern gemensamt föreslagit för 2020.

Sverigedemokraterna lämnade in ett initiativ 27 oktober att hantera budget ånyo i novemberfullmäktige. Samtliga övriga partier sade nej till detta.

Även om det är en obekväm sanning – så måste vi ta ansvar. Vi måste prioritera mellan verksamheterna för att säkerställa att vård- och vårdpersonal får tillräckliga resurser – särskilt nu när vi måste hantera det negativa balanskravsresultatet.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.