Petter Nilsson(SD)

Fel av facket att utesluta SD-medlem!

Nu är väl detta i det här laget lite old-news, men tänkte ändå skriva några rader i ämnet.
En rad olika medier har rapporterat att tingsrätten i Stockholm gjort bedömningen att facket agerat fel när transport uteslutit Mats Fredlund (SD) – från förbundet.

Självklart är det så.

När jag vidare läser på fackförbundets sida, transportarbetaren, ser jag att facket ämnar gå mot den märkliga riktningen som vissa andra fackförbund också valt – att neka medlemmar att inneha förtroendeuppdrag baserat på politisk uppfattning.

Jag känner en mängd riktigt bra skyddsombud som sympatiserar med SD. Det är en väldigt dum idé att tysta dessa personer som valt att engagera sig fackligt för att de verkligen bryr sig om sina medarbetare. Att de ska behöva gå till jobbet och ständigt behöva dölja sina politiska uppfattningar är absurt.

Det är anmärkningsvärt att arbetstagarorganisationer väljer att kränka enskilda arbetares rätt till att ha en politisk uppfattning.

Man bör vidare knappast förringa stödet SD har hos LO-anslutna heller.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Maria

  S har ju haft LO i sitt hägn. Det har varit karriärväg för intresserade att börja som förbundsordförande, för att gå vidare som ordförande för S, och bli statsminister. De politiska och de fackföreningsmässiga intressena spretar dock mer och mer och många i facket är helt inne på att vara kristiska till invandringspolitiken idag!

 2. Brorson

  Det här domslutet var det bästa även för LO, men det erkänner de inte öppet. Transport har länge varit LO:s sorgebarn, som inte representerar alla arbetare ens inom sina egna avtalsområden. Framgången för den svenska modellen, så länge den varade, har i hög grad berott på frånvaron av facklig splittring, frånvaron av två eller tre jämnstora fackliga organisationer, som konkurrerar om samma medlemmar.

  Den splittring, som förekommer i en del andra länder, har inte bara försvagat arbetarnas position gentemot arbetarna, utan har också resulterat produktionsstörningar och onödiga strejker. Det är framför allt Socialdemokraterna, Kommunisterna och Kristdemokraterna som har eller har haft egna fackföreningar.

  Den nuvarande socialdemokratiska LO-ledningens värsta mardröm torde bli bildandet av ett konkurrerande SD-LO, som organiserar ungefär hälften av Sveriges arbetare. Vad blir kvar, om V därefter också väljer att starta en egenfackföreningsrörelse? Jag tror att LO-ledningen är beredda att betala ett mycket högt pris för att undvika att detta sker, om dom skulle mötas av hårt mot hårt.

  En liten detalj i sammanhanget är att Transport, om uteslutningen hade lyckats, hade riskerat åtal för skattebrott. Om man utesluter medlemmar på så här lösa boliner är man inte längre en skattebefriad ideell förening. En sådan ska ha ett öppet medlemskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.