Petter Nilsson(SD)

Politisk predikan leder till ytterligare flykt från kyrkan!

Under söndagens livsända gudstjänst berördes ytterligare en synnerligen politisk predikan. Man grundade den i en rad spretiga trådar. Bland annat Antje Jackeléns utträde ur twitter, upplevda problem med en utvecklande nationalistisk tendens, samt en rad andra företeelser.

Nu har jag tidigare skrivit i en del av ämnena. Avseende nationalism. Pja, till och med Lennart Holmlund har ju antagit en nationalistisk grundsyn, när han rätteligen poängterat att Sveriges medborgare bör ha vaccin före vi hjälper andra länder. Det är ju det en nationalistisk grundsyn innebär. Att vårt land bör sättas före ett världsperspektiv.

Visst finns det olika perspektiv. Men hur många av de konservativa kristna som hör predikan och slutledning från berörd präst känner sig hemma i prästens predikan?

Man skapar inte en inkluderande kyrka genom att ha denna sorts av predikningar, det är så man skapar en politisk organisation.

Rimligtvis är det inte kyrkans sak att utse och peta bort ”ej önskvärda”, från respektive ur svenska kyrkan. I synnerhet inte genom att diskriminera medlemmar utifrån demokratiska rättigheter som grund.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Brorson

    Snömos.

    Allahu akbar betyder Gud är större, dock inte i jämförelse med något jordiskt föremål, utan större än vad som kan beskrivas med ord. Koranen är full med liknande uttryck, som inte ska tolkas bokstavligen. Ett exempel är de 40 jungfrurna, som väntar martyrerna i Paradiset. Den egentliga innebörden är att den paradisiska tillvaron är skönare än att ha sex med 40 jungfrur. Islam är alltså en mer sofistikerad religion än vi tror. Varför har då den partipolitiskt styrda Svenska kyrkan valt att liera sig med de mest avskyvärda tolkningarna av Koranen? Vilket ledde till att Peter Weiderud, som var den första ordföranden i Socialdemokrater för tro och solidaritet samt tidigare ledamot i Lutherska världsförbundet, m.m., hastigt tvingades lämna Egypten härom året.

    Denna snömosiga predikan i Umeå stadskyrka var ännu ett exempel på det som kallas Jesu enkla lära, som bortser från vem Jesus var enligt sig själv, Guds son och Gud av Gud. Jesus reducerad till något slags filosof som kläckte ur sig en massa halvt obegripliga klurigheter. Jordiska makthavare har i alla tider prövat att påtvinga alla sina undersåtar samma religion, en av de befintliga, eller försökt slå ihop alla religioner till en enda, vilket kallas synkretism. Ärkebiskop Antje Jackelén är i fård med att ersätta kristendomen med en ny synkretistisk religion, som i synnerhet kristna och muslimer förväntas ansluta sig till.

    Men är då Sveriges muslimer, så lättlurade, att de ställer upp på det? Nej, och det är förklaringen till att jag inledde denna kommentar med Allahu akbar – Gud är större. Som f.ö. är ärkebiskopens valspråk. Muslimerna låter henne hållas. När kristendomen har reducerats till Jesu enkla lära, när den egentliga kristendomen har utplånats, är det dags för islam att ta över våra kyrkor och göra om dem till moskéer.

    Förhållandet mellan kyrka och stat är följande: Kyrkan är universell och staten är nationell.

    Jesus sa ”Gå ut och gör alla folken till lärjungar”. Inte ”kom hit och bekänn vår nya synkretistiska religion”.

    Jesus sa ” Jag är vägen, sanningen och livet” Inte ”en väg (av flera)”, ”en sanning (av flera)” och ”ett liv (av flera sätt att få ett evigt liv)”

    Det är klart att vi ska möta våra muslimska systrar och bröder med respekt och uppskattning för att de har en gudstro, för att de vill tro på den ende Guden. Och inte köra i halsen på dem att de har fel tro. Erfarenheten av kristen mission säger att det är en dålig missionsmetod. Det är bättre att låta dem själva komma till tro på Jesus, även om det tar tid. Men vi måste svara ärligt på deras frågor och inte utplåna oss själva och vår tro.

  2. Brorson

    All nationalism är inte ond och ej heller god. Det finns nationalism av bägge slagen. Det är därför märkligt att höra företrädare för den självöverskattande storsvenskheten racka ner på nationalismen hos andra. Vi har som exempel den svenska utrikesministerns krav på andra EU-länder att de skulle lyda Anders Tegnell. Jag räknade inte hur många gånger den här prästen sa att -”kyrkan” är universell, men det var många gånger.

    Men faktum är ju att Svenska kyrkan för långe sedan har mält sig ur den universella kyrkan och nu häller på att mäla sig ur kristenheten. Och håller på att bli en ytterst provinsiell sekt. En synkretistisk nationalreligion, som man försöker sprida över världen. Det var ganska sent under förra seklet, som svenska kyrkan började stava s med stort S och antog samfundsnamnet Svenska kyrkan. Med den tidigare benämningen den svenska kyrkan avsågs den svenska delen av den universella kyrkan – den svenska kyrkoprovinsen.

    Fastän det aldrig har erkänts öppet, tvingades Weiderud, chef för Svenska institutet i Alexandria, lämna Egypten p.g.a. samröre med Muslimska brödraskapet, som av egyptiska staten har stämplats som en terrororganisation och av sunni-islams mest ansedda teologiska institut som ”haram” (falsk lära och synd).

    I Sverige, av den inofficiella svenska religionspolitiken, behandlas däremot Muslimska brödraskapet som de rätta uttolkarna av islam och som företrädare för alla svenska muslimer. Som det ena benet av den nya synkretistiska nationalreligionen. Det andra benet är förvanskningen av kristendomen till en filosofisk godhetslära, ”snällismen”.

    Prästen pratade också om alla människors okränkbara människovärde, som skapade av Gud, med en fördömande adress till de nationalistiska tendenserna dagens värld. Men han fördömde inte med ett enda ord den svenska coronastrategin, experimentet med flockimmunitet, och det ideologiska försvaret av detsamma, att dödstalen i olika länder skulle jämna ut sig över tid. Med många döda i Sverige inledningsvis, skulle det bli färre döda senare p.g.a. uppnådd flockimmunitet. Hade de, som medvetet offrades i början inte samma människovärde, som de som skulle räddas i senare skeden?

    Borde inte den svenska coronastrategin fördömas som en mycket allvarlig synd? Men det gjorde inte den prästen, trots hans vältaliga utläggningar om kyrkans rätt att kritisera politiska företeelser i tiden. Som jag tidigare skrivit är kyrkan universell och staten nationell. Detta framgår tydligast av Polens kamp för nationell frihet under den universella katolska kyrkans ledning. Ntionalstaten har en tydlig förebild i Bibeln, nämligen den forntida judiska staten.

    Nu framställs kristna länder som Ungern och Polen, som skräckexempel på hur de kommer att bli i Sverige efter ett eventuellt regeringsskifte. Men i dessa länder är kyrkan inte underställda staten och regeringspartiet. Det är däremot Svenska kyrkan. Som är i färd med att prångla ut den nya synkretistiska nationalreligionen. Schweden uber alles.

  3. Pingback: Svenska Kyrkan ska inte vara asylrättsaktivister! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.