Petter Nilsson(SD)

STOR STUDIE: Munskydd är effektiva!

Studien som baserats på ett enormt randomiserat forskningsprojekt i Bangladesh följde 342 126 vuxna i 600 byar på landsbygden i Bangladesh är den största randomiserade studien om hur effektiva munskydd är för att begränsa spridningen av Covid.

”Jag tror att detta i princip borde avsluta varje vetenskaplig debatt om huruvida munskydd kan vara effektiva för att bekämpa covid på befolkningsnivå”, säger Jason Abuluck till Washington Post, ekonom på Yale som var med och ledde studien, och kallade det ”en spik i kistan” för argumenten mot munskydd.

Vidare understryker han att ”ett stort fel skulle vara att läsa den här studien och säga ’Åh munskydd kan bara förhindra 10% av symptomatiska infektioner’, antalet skulle förmodligen vara flera gånger högre om alla bär munskydd.”.

SVT rapporterar för övrigt om samma studie, ”nu kommer en unikt stor och jämförande studie som visar att munskydden kan minska smittspridningen med omkring 10 procent.”.

Ska sägas att Sverigedemokraterna även har lyft ett initiativ till Regionstyrelsen som hanteras på tisdag 7/9 där vi föreslår att erbjuda munskydd inom kollektivtrafiken. Ber om överseende för gammal statistik, initiativet är inte dagsfärskt.

Etiketter: , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Maria

  Noterar att nu har användning av munskydd / mask minskat bland medborgarna! Tror personligen inte att pandemin är över än, utan fortsatt försiktighet rekommenderas.

 2. Jan Sjöström

  Hej.

  Intressant, och förhoppningsvis slutlig konklusion.

  I landet av enfald rubbas dock ingen ”gloria” på den av
  socialdemokratin utsedde ”ansvarige”. Vi har alltid rätt
  även när vi (s) har fel således. Länge leve vår Anders,
  oavsett pris i antal döda, skriks unisont ut i media rören.

  Ett Sverige som numera präglas i enfald och allmän
  floskel är inget annat än ett skepp utan styråra och i allt
  dömt till seglats i havet ”dysfunktion”. Vem eller vilka har
  nytta i Svensk naivitet, vem eller vilka är skyldiga till
  vår Nations slutliga undergång!

  Ansvar bygger funktion, inget ansvar ingen funktion. Vad
  är det i dessa enkla ords betydelse som Svensken i
  gemen inte ser skäl i att förstå!

  Med vänliga hälsningar / Jan

 3. Kenth

  Många ja säg de flesta tror bara för att dem tagit sina 2-sprutor är det fritt fram leka som det var
  innan denna sk: pandemi kom och slog undan fötterna på oss.
  Nu jublar svensken över att kunna sitta på krogar och mingla och dricka sig berusad och inta
  onyttig mat på helgerna.
  Jag brukar bära med mej några kloka ord från förr som säger.
  Försiktighet är A och O innan du vet vad som händer och hur det hela slutar.

 4. Lars(Ulf?)

  Jag vill inte ha något munskyddstvång. I de här frågorna har faktiskt regeringen och FHM varit bra – kanske bättre än det förbudsivrande SD.

  • Lars

   Då även jag förekommer flitigt med kommentarer i denna blogg vill jag påpeka att jag som regel använder munskydd i affärer och liknande. Detta eftersom jag, utan att vara förbudsivrare, inser att denna pandemin är ytterst farlig får många. Det handlar inte bara om dödsfall bland äldre, det handlar också om ett betydande antal medelålders tidigare fullt arbetsföra som drabbats av långtidscovid och/eller fått allvarliga skador på lungor och andra organ eller tappat luktsinnet på obestämd tid. Och deltavarianten drabbar dessutom även barn i större utsträckning än tidigare varianter. Det handlar om respekt för varandra!!

 5. Jonsson

  Sverige är ”Annorlunda”, det sjuka är det sunda, som i dikten.
  Hoppas att munskydd i kollektivtrafiken blir verklighet. Den senaste mutationen (från Colombia) ”My” är inget jag vill ha. Det är nog bara en tidsfråga innan det är samhällsspridning på den också.

 6. Brorson

  EMPE-visionens klimatreporter Erika Bjerström, som mitt i sommaren lyckades hitta smältvatten på Grönland i ett påkostat reportage därifrån. tycker att Sverige behöver en KLIMAT-TEGNELL.

  Det var väl bra. Inga tvingande regler, bara fyra (eftersom folk enligt Tegnell är för dumma för att lära sig mer än så) rekommendationer i stället för tvingande regler. Bestämt avrådan från avgasrening och även bestämt nej till besiktningsprotokoll, som visar att bilen uppfyller är säker att färdas i och med.

  Besiktningsprotokoll skulle ju diskriminera den minoritet bland bilägare, som kör omkring med obesiktigade (och oskattade och oförsäkrade?) bilar.

  I klimat-tegnells värld behövs heller inga säkerhetsbälten. Du kan ju hålla avstånd eller stanna hemma.
  ten.

 7. Brorson

  Förslaget från klimatalarmisterna att tillsätta en ”klimst-tegnell”, visar bara att de helt saknar kunskap om händelser utanför deras eget snäva intresse-område. Därför ignorerar de också andra faktorer, som påverkar klimatet, än CO2. Vad skulle en ”klimat-tegnell” uträtta. Sätta munkavle på klimat-alarmisterna? Den verklige Tegnell har ju bekämpat paniken i stället för pandemin och har kallat landets främsta experter på smittsamma sjukdomar för ”amatör-epidemiologer”.

  Ja, med facit i hand kan vi konstatera att inte ens landets främsta experter – och till de hör inte Tegnell, som är den verkliga amatören – har haft 100 – % rätt. Men dock mycket mer rätt än Tegnell, som enligt en tysk undersökning haft 88 % fel. Lennart Holmlund, som idogt har försvarat Tegnell med argumentet att de avlidna ändå skulle dö, har nu börjat tveka en aning på sin store idol, som han dock inte nämner vid namn i sin uppmaning till regeringen att ta beslut om vaccin-pass, som FHM är mot.

  Har Holmlund själv rötter i nazismen? Jag ställer frågan, eftersom de tyska läkare, som utförde livsfarliga medicinska experiment på koncentrationsläger-fångar, försvarade sig med att de ändå skulle dö. Nu fantiserar Holmlund om att med vaccin och vaccin-pass kommer vi att få stopp på pandemin, och kan börja leva om vanligt igen. Ja, det påstår även empe-visionen i ett reportage om glada ungdomar, som hoppas gå på nattklubb snart igen.

  Detta trots oroande rapporter om att smittspridningen åter tagit fart i länder med högre vaccinationsgrad än Sverige, bl.a. Storbritannien. Detta avslöjande kom dock inte från någon att empe-visionens reportrar, utan av professor Anders Björkman i Agenda – en av ”amatörerna” enligt Tegnell. Att Björkman överträffar Tegnell med råge både vad gäller kunskap och praktisk erfarenhet förstår du, om du läser det här: https://ki.se/forskning/anders-bjorkman-vi-var-helt-besatta

  Vaccinet stoppar inte smittspridningen, men lindrar sjukdomen hos dem, som blir smittade, så att färre blir svårt sjuka och dör. Det var vad Björkman sa i Agenda. Jag har tidigare hört att vaccinet både minskar smittspridningen, som dock inte upphör helt, och lindrar sjukdomen. Men nu gäller tydligen bara det sistnämnda.

  Men vi bör då tänka på att vi nu har nya och mer smittsamma varianter av viruset än när uttalandet om en påtagligt minskad smittspridning gjordes. Redan då var det stora skillnader mellan olika smittade hur sjuka de var. Redan då var de lindrigast sjuka så lindrigt sjuka så att de inte ens själva märkte att de var sjuka. Det är sannolikt samma sak nu. Att det går omkring en massa fullvaccinerade personer som är sjuka, utan att själva veta om det, och sprider smitta.

  Slutsats 1: Vaccin kan inte ersätta munskydd, men munskydd torde vara ett nödvändigt komplement till vaccinet, när man vistas bland många människor, speciellt inom kollektivtrafiken och vid konserter och idrottsevenemang.

  Slutsats 2: Forskningen måste gå vidare, till vi fått ett vaccin, som verkligen utrotar viruset och inte bara lindrar sjukdomen. Läs artikeln om Anders Björkman.

 8. Jonsson

  Ja, varför vill hon blanda in Tegnell i klimatet, varför mixa ihop pandemi med klimat. Om inte för att skapa en snackis utanför ämnet.
  Vaccinpass ger nog en falsk säkerhet, eftersom det förmodligen åter innebär en rad undantag.
  I somras flögs säsongsarbetare in till Norrland, från Asien. Dessa skulle vara vaccinerade (åtminstone fått 1 dos) i hemlandet, samt sedan testade vid landning precis som alla inresande till Sverige, förväntas göra enligt gällande råd. Men, hoppsan det sista hade den svenska! arbetsgivaren missat, hade inte en aning om den regeln. Så gick det som det gick. Ingen märkbar åtgärd mot företaget dock.
  Och, färdigvaxxade lagidrottare har trots allt blivit smittade i sportsammanhang.
  Tegnell är restriktiv med tredje sprutan. Och den vaccin-resistenta mutationen väntas ju inte få någon större spridning i Sverige: favorit i repris?
  Det är ”tur” att lögnen finns, sägs det, så att man förstår att mycket av det man hör och läser är dumma påhitt.

 9. Ulf?

  Jag tycker det är bra (tack regeringen och FHM) att vi har sluppit för mycket munskyddskrav i Sverige. Givetvis ska det fortsätta vara så.

  • Brorson

   Din bekvämlighet var alltså värd priset bestående av tusentals förtida död efter svåra plågor p.g.a covid + hundratals döda i operationsköer och ytterligare ett stort antal livslånga handikapp eftersom de inte kunnat opereras i tid. Och därtill totalt utarbetad och sönderstressad vårdpersonal. Vart tog det omtalade lika människovärdet vägen?

 10. Pingback: Regionstyrelsen: Nej till SD-förslag att hålla nere smittspridning! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.