Petter Nilsson(SD)

En sällsynt fördummande fråga…

Länk till morgonens livesändning:

På nationella provet dök följande fråga upp till skoleleverna:
”En socialdemokratiskt debattör skrev 2017: Sverigedemokraterna tror att vi lever på 30-talet. Vilket lands historia från 1930-talet tänker skribenten troligen på? Sätt ett kryss”
I motsättning till vänsterideologerna tror jag svårligen elever missar andra världskriget. Eller Tysklands agerande under det.

Däremot är det helt absurt att indoktrinera elever genom att klistra detta på ett parti som ideologiskt är oförenligt med Tyskland som förväntat svar på frågan.

När övriga partiers argument tryter så har man historiskt emellertid behövt fly intellektuell och hederlig debatt – till förmån för retoriska konstruktioner för att ha en chans att vinna debatter.
Notera. Vinna debatter.
Inte belysa frågor och konstruktivt försöka lösa samhällsproblem och ge medborgare en bättre tillvaro.

Att ha en fråga i nationella provet som i värsta fall leder till att elever både lättare köper den typen av argument, och dessutom leder till att man klistrar på ett parti värderingar det inte har är illa.

Och nej, jag hade inte heller uppskattat en fråga på nationella provet som tog upp V och kommunism heller. Även om jag personligen tycker den frågan är aningen mer aktuell, inte minst sedan 1a maj-tåget där man valde att demonstrera med revolutionära grupper…
Men även det blir fel.

Etiketter: , , , , , , ,

23 kommentarer

    • Kim

      Kul att du visar vad du anser som ”säkra källor”. Självklart säkrare än ”gammelmedia” som ju inte alls har samma krav på fakta.

      Man imponeras än en gång. Vad blir nästa ”fakta”? Att Elvis lever och var den som tog fram och spred Covid? Det måste ju vara fakta! Det står på en blogg!

      Förstår att Putin och Trump kan hålla på då det finns väljare med detta sätt att söka ”fakta”…

      Ang sakfrågan Petter tar upp så är jag kraftigt mot SD och dess svans och förhållande till fakta (vilket bl.a. Marko visar gång på gång) MEN ur en demokratisk synvinkel tycker även jag frågan var klart olämplig på ett nationella prov (även om den är högst befogad och relevant i andra sammanhang eftersom de som har basala kunskaper i historia ser det uppenbara. Och det gäller även de som går grundskolan eller klarade den).

    • Mique

      Finns det någon ”Trikolor-film” på Twitter, som bevisar dina konspiratoriska påstående?

        • Mique

          Jaha, och hur har du kommit fram till, att jag tror, att Trikoloren innehåller en hammare och en skära? Alla fanor i Twitter-filmen, som har hammaren, skäran, Lenins porträtt och text på ryska, finns på fanor med röd bakgrund. Vad jag kunde se, så har Trikoloren, på Twitter-filmen endast den franska flaggans tre färger, vitt, rött och blått, fördelade i tre stående fält. Du framstår mer och mer, som en tolvårig grabb, vars tillvaro snurrar runt i Twitter-världens filterbubblor. Skrik den lilla mustaschprydda fjantens namn istället, du är betydligt bättre på det, än att ljuga!

          • Marko

            Du har själv skrivit det här.
            Dom få gånger du tagit paus från Hitler smetande då.
            Ingen substans igen, ignorerar alla ämnen.
            Typiskt censur och mobbar vänstern.

        • Kim

          Mmmmm.. Man får verkligen förtroende för folk med så säkra källor! Bygger man sin verklighetsuppfattning på twitter och bloggar förstår jag varför det är lite jobbigt att hänga med i verkligheten.
          Jorden är platt! Paris Hilton är en Alien som ska ta över världen! Yiiihaa.

          Diskussioner blir tyvärr inte möjliga.

          Trolla i frid!

          • Marko

            Var säger jag jorden är platt..
            Paris Hilton Är en alien?
            Elvis lever?
            Covid-19 är påhittat?

            Omöjligt diskuterar med någon som hittar på vad den andre säger, tycker du inte?
            Det är karakteristiska trolltecken.

            Att förkasta all info som inte är helt kontrollerad av vänstern och censurerar allt är oxå grund för en omöjlig debatt.

            Länkar är till officiell SR.
            Och övriga är väldigt enkla att verifiera.
            Men du är för censur och totalitär fascism och bemöter ingenting.

  1. Håkanu

    Vardagsmat i ”demokratins”Sverige.Det finns hur mycket som helst av den här varan.För att inte tala om ”lärosäten”som Södertörn där man inbillar nya journalister.

  2. Mique

    Hur mycket än sverigedemokratiska politiker, försöker att skriva om och förvanska mänsklighetens historia, så kommer sverigedemokraternas direkta koppling till NSDAP, för alltid att finnas kvar.

      • Kim

        Noterar att du inte kan argumentera i frågan. 😉

        Och du kan inte skilja mellan ryska och Sovjetiska eller franska flaggan. Klart att det kan vara svårt att se skillnad på kommunister och ”nationalister”. Men i slutändan landar det i samma skål. Sovjet/Ryssland visar det ju tydligt. Toppstyrning. Några få skor sig och kraftiga inskränkningar i demokratiska rättigheter. Sträva vidare efter det du!

        • brorson

          Tycker att ni, som rackar ner på SD, ska håll er till fakta, för då ökar er trovärdighet. SD kan inte ha haft någon direkt koppling till NSDAP, eftersom NSDAP förbjöds långt innan SD bildades. Däremot fanns ”roddare” i de svenska riksdagspartier, som fanns medan NSDAP fanns. Roddare kallades nazister, som under slutet av andra världskriget och strax därefter ”rodde över till andra sidan” för att dölja sitt förflutna. De partiers, som välkomnade dem, bortförklaringar idag är av typen ”Det var inte vi, det var dom”, med syftning på SD. I de partiernas fall kan man nog tala om ”direkta” kopplingar till NSDAP. Det mest flagrante exemplet är Per-Olov Sundman, som ömsade skinn till centerpartist, och har haft ett stort inflytande på både politiken och kulturlivet.

          • Mique

            Jag anser att det finns en direkt koppling, mellan dagens sverigedemokratiska parti och 30- 40-talets tyska nazistiska parti NSDAP, genom Gustav Ekström. Du känner säkert till nazisten Gustav Ekström, annars finns det hur mycket som helst, med fakta på nätet , angående Gustav Ekström. Där finns även fakta rörande Waffen-SS.

          • brorson

            Naturligtvis känner jag till Ekström. Jag reagerade mot ditt påstående om en DIREKT koppling mellan dagens SD och NSDAP. Du är så vårdslös med fakta, att du inte är värd att bli tagen på allvar.

  3. brorson

    Denna fråga hör inte hemma i ett nationellt prov, utan i den socialdemokratiska talarutbildningen inför 1 maj. Rätt svar är emellertid Tyskland och Per-Olov Sundman, som var uttalad nazist, samtidigt som han var riksdagsledamot för Centerpartiet (1969 – 1970) och ledamot i Svenska Akademien. Sundmans författarskap präglas av hyllningar till det nazistiska övermänniskoidealet. C har gjort energiska försök att rentvå Sundman från nazi-stämpeln, men böckerna och övrig dokumentation. Under åren närmast efter kriget var han aktiv flyktingsmugglare, och det var nazister, som räddades till Sverige. Sundman var inte ensam nazist i Sveriges riksdag.

    De fanns i flera partier och utgjorde således en tvärpolitisk fraktion under ledning av moderaten Rolf Clarksson. Centerpartiet, som då hette Bondeförbundet, var under 1930-talet det parti som stod nazismen närmast. Sundman var då medlem i ett nazistikt ungdomförbund .Som uppburen kulturpersonlighet och riksdagsledamot var Sundman den mest inflytelserika av efterkrigstidens svenska nazister. En historia som C försöker mörka. Under tjocka lager av finkulturens fernissa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.