Petter Nilsson(SD)

Lösningar på tandvårdsproblematiken!

Hörde i lokalnyheterna, SVT:s. Att tandvårdschefen ville se samma förändringar som Sverigedemokraterna föreslagit inom tandvården för att lösa problemen långsiktigt. Vi budgeterade mer till tandvården än majoriteten för att ha råd med förändringarna, att sörja för tillräcklig ersättning för att göra det attraktivt för privata aktörer att ge tandvård för barn.
Det gjorde SD inför budgetåret 2022.

Ingen ny företeelse egentligen. Bland annat tydliggjorde Lövångers tandvård att de slutar ta emot barn, med undantag av asylbarn och akutfall redan ifjol.

Fick höra på en lösningsfattig debatt mellan S och M på SVT, där S kritiserade vårdvalet man själva ställt sig positiva till.
Jag har förståelse för att man kan vara nervös, och kanske inte varit redo för att ta intervju vid en given tidpunkt. Men är inte vidare imponerad över varken S eller M:s insatser i debatten.

Samtidigt tycker jag att SVT kunde bjudit in SD för att debattera saken. Vi har vårt budgetförslag också. Visa på att det finns lösningsorienterade partier, där man faktiskt prioriterar rätt. Eller åtminstone annorlunda än övriga.

Ska väl tydliggöra återigen att Sverigedemokraterna bortprioriterar onödig administration, finkultur, champagneprojekt, en överflödig politikerorganisation med mer för att just kunna göra satsningar där medborgarna behöver det – inom vård (inklusive tandvård).

Sen instämmer jag helt och fullt med några av kommentarerna som lämnats på SVT. Inte minst behöver tandvården ses som sjukvård.

Etiketter: , , , , ,

12 kommentarer

 1. Kenth

  Den privata tandvården fungerar klockrent…varför ?
  Jag behövde tandvård…bara ringa och boka tid…jag fanns t.om.
  kvar i deras register fast det ändå var åratal sen jag besökte dem.

   • brorson

    Du vet inte vad du pratar om. Du vet kanske inte att det finns en statlig tandvårdsförsäkring och en riktprislista, som reglerar hur mycket tandläkaren får från staten och ger dig en vink om vad det kostar för dig. Du har rätt att begära en kostnadsuppgift från tandläkaren innan behandlingen påbörjas, och den har tandläkaren att följa. Tycker du att det blir för dyrt, kan du välja en annan tandläkare. Men många patienter vet inte om detta, utan går till Folktandvården, som drar ut tänderna eller gör fusklagningar, som inte håller. Om du ö.ht. är välkommen till FTV, eftersom dom tar kreditupplysningar och du blir portad, om du inte blir godkänd. Om en släkting betalar för dig, godtas inte, eftersom det är DIN kreditvärdiget, som räknas.

    En privattandläkare kan däremot godta att du betalar föregående besök vid nästa besök. Om hela behandlingen blir färdig inom ett år, räknas högkostnadessyddet i tanvårdsförsäkringen på summan av alla besöken inom det året och då betalar du c:a 25.000 kr för en totalsanering av bettet för c:a 100,000 kr. Det finns bara två fel med tandvårdsförsäkringen. Det ena är att tröskelavgiften för att komma in i högkostnadsskyddet är för hög, vilket innebär att det kostar väl mycket vid första besöket. Och det andra felet är att staten är dålig att informera om att försäkringen ö.h.t. finns, och det tjänar staten på,

    Men i stället för att rätta till dessa brister, så att alla verkligen utnyttjar försäkringen – i tid, innan hela bettet behöver saneras, har staten bedrivit röstfiske genom gratisbehandlingar åt vissa grupper, under 25 och över 85 år, om jag minns rätt., med följd att många pensionärer (80+) väntar tills de fyllt 85 och går akut till FTV, som drar ut tänderna utan att fråga. Samt asylsökande, som får tänderna lagade nästan gratis, innan de fått avslag (eller bifall )på sina asylansökningar.

    Lägg ner Folktandvården och bytt ut tandvårdsförsäkringen. Och informera om att den finns! Avskaffa gratisförmånerna för viss grupper och inför i stället gratis tandundersökningar vid vissa intervaller, t.ex vart 3:e eller vart 5:e år) så att hålen upptäcks i tid och det inte blir jättedyrt att laga.

  • Kenth

   Edit: jag liksom många fler i arbetslivet har genom fackföreningen privat tandvårdsförsäkring
   som betalas varje månad med lite över en 50lapp som täcker 50% av tandvårdskostnad.

  • Marko

   Ja bättre låta inkompetenta politiker få alla pengar och sen försöka driva företag och prioritera att stoppa i egen ficka.
   Sovjetunionen, Nordkorea, Venezuela, Kuba, har du fler bra exempel?

  • brorson

   Alla privatiseringar, som genomfördes under allianstiden var inte helt lyckade. En del var t.o.o.m helt misslyckade. Men vad har sosseriet gjort under alla sina år vid makten, förutom att gnälla om hur dåligt allting år? Gratis tanvård hos vissa åldersgrupper, men inte till lika fattiga i mellanliggande ålder. Och för dem, som kanske inte ens har asylskäl. Tänk så förvånade många invandrare blir. Så fort de fått papper på att de har rätt att vistas i landet,. måste de börja betala för sig.,

   Men för att nämna ett exempel på en helt misslyckad privatisering, nämligen järnvägsunderhållet, så var Ygeman stor i orden före regeringsskiftet 2014 om hur bra allting skulle bli, men ingenting har hänt utom att regeringen har anslagit mer och mer pengar till Trafikverket, pengar som har försvunnit rakt ner i ett svart hål. Där måste jag ge en eloge till SD. som föreslås banunderhållet åter får en egen myndighet. Vilket borde ha skett omgående efter valet 2014,Passa samtidigt på att återförstatliga sådär 60 % av järnvägsunderhållet. De privata företagen skulle fungera bra som komplement- De ska inte vara det enda som finns. Jodå, det finns branscher som fungerar jättebra med 100 % privat drift, men järnvägsunderhållet är inte ena av de branscherna.

 2. Kenth

  Det är inte dyrt med tandvård om man räknar på vad Svensken slösar bort pengar på
  uteliv och flyktiga saker…som inte är livsnådvändiga som alkohol tokak m.fl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.