Petter Nilsson(SD)

Knappt halva väljarkåren för mer kärnkraft?

Aftonbladet rapporterade att bara knappt hälften av väljarkåren är för mer kärnkraft.
Energimyndigheten räknar med ett ökat energibehov om 234 TWh till 2050.
Idag ligger Sveriges energibehov kring 140 TWh.

För att sätta det i perspektiv, så kan Sveriges vattenkraft under bra förhållanden producera runt 80 TwH.

Redan nu skakar det i många branscher som är beroende av en trygg elförsörjning. Denna vinter kommer säkerligen bli svår för många. Särskilt hårt kommer de som har minst i plånboken drabbas.

Kan i ärlighetens namn inte förstå varför bara halva väljarkåren skulle vara för kärnkraft.
Har vänsterpartierna på allvar lyckats övertyga väljare om att dyrt bränna fossila bränslen är en trygg försörjning framgent?

Nej, Vindkraft är inget som tryggar Sveriges elförsörjning.

Etiketter: , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Bättre förr

  Tycker att medierna i Sverige sköter sitt jobb dåligt. När folk uppenbart ljuger eller undanhåller sanningar är det egentligen inte en fråga om olika politisk uppfattning enbart. Väldigt får experter inom elförsörjning har intervjuats, i stället har man frågat nån sosseminister eller Bolund eller Kristersson, och således serverat folket politiska uppfattningar inklusive partitaktiska osanningar, halvsanningar och mörkningar. Både MP och deras tyska motsvarighet har ju med stolthet pratat om hur de lyckats lägga ner kärnkraft i Tyskland och Sverige. De var också stolta med att ersätta kol med gas för att ersätta det tyska kolet som ersättning för kärnkraft och kolkraft, vilket ju stämmer så långt som att gasen ger mindre koldioxidutsläpp än kolet. Men det har dock funnits varningssignaler, främst från USA, som varnat just för att Putin kunde använda gasen som påtryckning! De nämnda miljöpartierna har således bevisat att det inte har någon förmåga att förstå sig på världen och vad som kan förväntas hända nu och då. Sen kan man också tycka, att det är relativa petitesser om nån privatskola gör nån miljard i vinst, om verksamheten fungerar bra, jämfört med att vissa elbolag gör 100 gånger större vinst på att Die Grünen i Tyskland och MP i Sverige ställt till det, och att EU:s majoritet är så markandsliberala att de tycker/har tycket tills nu med risk ett folkuppror att det är OK att elbolag ska få göra enorma vinster som sätter medelklassen och de därunder i ekonomisk misär! Och detta utan att sagda bolag gjort nån bra innovation, utan bara haft turen att Ryssarna stängde av gasen!

 2. Marko

  Märkliga siffror.
  Tyvärr så är det ju i denna fråga likt i övriga frågor inte ren fakta som förs fram utan väldigt vinklad information.

  Är det 50% så lär den siffran växa stadigt under kommande decennium.
  Ett permanentlande av höga oberäkneliga priser kombinerat med hög arbetslöshet orsakat av det och rullande blackouts är svårt att dölja.
  Putins krig tar förhoppningsvis slut om inte alltför lång tid också.
  Vad ska dom skylla på då?

  Vi kommer I slutändan landa i att det är kärnkraft som krävs.
  Kärnkraft har byggt upp vårt samhälle och välfärd och krävs fortsatt för att vi ska kunna behålla det.
  Risk är nu att det blir 4 förlorade är där inget steg åt det hållet tas och i värsta fall instiftas lagar som försvårar.

  MP verkar dessutom vara på jakt efter att kunna stänga vattenkraft.
  Mycket tyder på att elzoner försvinner framöver oxå.
  SE3 och 4 priser över hela landet.

 3. Marko

  Magda och sosseriet är totalt skamlösa i sina lögner
  Det finns inga gränser för hur mycket maktmissbruk dom kan använda sig av för att underminera demokratin.
  Nu är det lögn PK igen om EU kommissionens förslag.
  Inget har hänt där, inga genombrott, inga beslut.
  Ändå PK 2 dagar innan val som förökar påstå det och att det är Magdas förtjänst.

 4. brorson

  En ledande centerpartist i länet har förklarat varför man inte ska rösta på SD. Hon förklarar inte varför man ska rösta på C. Och hon har inte kommenterat det faktum att C har representerats i riksdagen av en rasbiolog, som i sin yrkesverksamhet har bestämt vilka svenskar, som inte skulle få föra sina gener vidare till kommande generationer, samt av en nazist, som hyllade det nazistiska övermänniskoidealet i sina böcker. Är detta ”medmänsklighet”?

  C borde städa framför egen dörr. Men det budskap, som man i stället sprider är tydligt: Rösta inte på M, KD eller L, för då får SD inflytande. Till det vill jag säga: Den, som vill ha en M-ledd regering men inte vill att SD ska ha så mycket att säga till om, bör rösta på M. För man kan ju inte rösta på både M och SD. En röst mer på M är detsamma som en röst mindre på SD.

  Men det finns förstås många andra som röstar på SD. Och det är förstås där skon klammer för C, som med sitt rasbiologiska och nazistiska förflutna inte tycker att alla röster ska räknas. Och naturligtvis är det också så, att ju fler röster L får, desto mindre får SD att säga till om. Men C och resten av vänsterblocket för allt de kan för att underminera L, som nog ändå får anses vara SD:s värsta motståndare inom det s.k. högerblocket.

  Helt klart är dock att det är L och inte C, med sitt rasbiologiska och rasistiska förflutna, som står för de liberala idéerna i svensk politik. Och samma sak är det med marknadsekonomin. C har alltid haft en förkärlek till planekonomin, inte mins inom jordbrukssektorn.

  Det är egentligen bara i frågan om massimport av billig utländsk arbetskraft, som sänker lönerna för svenska arbetare, som C driver en liberal linje. Det är i just den frågan, men bara i den frågan, som C driver en mer liberal linje än L, som trots allt försöker kombinera liberalismen med ett visst mått av socialt ansvar (s.k. socialliberalism).

 5. Mique

  Per-Olof Sundman var under en kort period, under andra världskriget, medlem i Nordisk Ungdom. Sundmans engagemang i Nordisk Ungdom, var kortvarigt i samband med andra världskriget och efter allt mer övertygande uppgifter, om de tyska koncentrationslägrena, övergav Sundman helt organisationen Svensk Ungdom, ”Det bruna eller rödbruna har en lukt som jag lätt känner igen. Det väsentligaste är en antiintellektuell attityd och en envis föreställning att man representerar ”folket”, en ”folkvilja”, en diffus ”folksjäl”, och en dogmatisk ovilja att resonera, ta sakskäl”. Sundman var en mycket erkänd författare, både nationellt och internationellt, Sundman jämförs ofta med Ernst Hemingway, Joseph Conrad och Antoine de Saint-Exupery. Återkommande tema i Sundmans verk, är medmänniskan, gemenskapens och människors lika värde.

   • Mique

    Frostviken: ett reportage om Per Olof Sundman, nazismen och tigatet. Av Per Svensson (1998). Jägarna (1957), Skytten (1963), Sökarna (1963), Ingenjör Andreas luftfärd (1967), Ingen fruktan, intet hopp (1968), Berättelsen om Såm (1977) och Ishav (1982). Men mina favoritförfattare är: Joseph Conrad, Antoine de Saint-Exupery, Alexander Lem och Ernest Hemingway.

    • brorson

     Har du hittat den här litteraturlistan i det fina engelska uppslagsverket, som du hänvisade till förra gången? Då anklagade du mig för att ha fel på 1.500 år. Vilket jag kanske hade, men det var i så fall inom felmarginalen. för vi diskuterade jun då astronomiska cykler på tiotusentals år. Har du hört talas om ”aktualitetsprincipen” (slå annars upp i Encyklopedia britannica), och är du helt säker på att den stämmer, när vi talar om så långa tidsrymder?

     Det gör den uppenbarligen inte, om klimatalarmisterna har rätt om klimatförändringarna. Jo, jag vet att de skyller på koldioxiden, som ett halmstrå för att rädda deras undergångsprofetior. Dessa klimatförnekare (för det är ju vad de är, när de förnekar alla naturliga orsaker) behöver ju bortförklaringar.

     Men för att återgå till roddar-nazisten Per-Olof Sundman, kan han säkert figurera även i fina utländska uppslagsverk, för han var ju en av de svenska författare som deltog i valet at nobelpristagare i litteratur. Roddare kallades de svenska nazister, som bildligt talat rodde över till den demokratiska stranden och bokstavligen gick med i andra partier), när bilder inifrån de nazistiska koncentrationslägren började visas som journalfilmer på svenska biografer.

     Du har ju själv som källmaterial hänvisat till en boktitel, som ordet ”tigandet” ingår i. Det är så Centerpartiet idag hanterar eftermälet efter sin mest berömda och internationellt kända partimedlem: nazisten Per-Olof Sumdman, som f.ö. ingick i ett nätverk av roddare inom de dåvarande riksdagspartierna. Vars existens också förtigs.

     När Annie Lööf kallar SD-medlemmar, som själva inte haft ett nazistiskt förflutet, borde hon kalla sitt eget parti ”hysch-hysch-nazlsterna”.

 6. Mique

  ”Den nya romanen (le nouveau roman)” är en slags romanform där språket, stilen och formen står i centrum och den episka berättelsen är sekundär. Ofta är berättandet fragmentariskt, och tiden upplöst med hopp och omtagningar. Inte sällan fokuseras texten kring detaljerade beskrivningar av ting och situationer. I svensk litteratur, märks inflytande från den nya romanen, i experimentella romaner från 1960-talet av Per Olov Engquist, Per Olof Sundman och Torsten Ekbom. Framstående utländska författare är: Claude Simon, Samuel Beckett, Marguerite Duras, Mario Vargas Llosa, Nathalie Sarraute och Maurice Blanchot. Spår av den nya romanen finns i verk av William Faulkner och Marcel Proust. Källor: Författarcentrum, Sveriges Författarförbund och Cambridge University Library.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.