Forskare förklarar SD:s framgång

Enligt min tolkning av varför SD fått så många anhängare sneglar jag på de tre forskarna Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne (se DN 2018-09-05), och min egen bedömning blir att SD är ett missnöjesparti. Bland SD-politiker och sympatisörer finns dem som fått det sämre än andra sedan 2006, beroende på olika orsaker, överrepresenterade. Detta friköper dem dock inte från de moraliska effekterna av at sympatisera med ett sådant parti. Forskarna säger ”Vår forskning visar att inkomstfördelning och arbetsmarknad är viktigare för att förstå partiets framgångar än invandringen, skriver forskarna Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rycken.” Men detta friskriver dem enligt min mening inte från det moraliska ansvaret för att sympatisera med detta parti. Varför man bör skilja på orsak och effekt av ett ställningstagande. Vidare säger forskarna, ”arbetslinjen och finanskrisen förklarar SD:s framgångar”.

Mina slutledningar och frågeställningar blir då; Känner inte sympatisörerna till eller vill känna till vad partiet i övrigt står för? Om de känner till allt detta om partiet, är de då bredda att betala priset för den omoral som kommer av effekterna? Sympatisörerna antar jag inte tror att någon av det onda skall drabbar de själv och ignorerar ifall det drabbar andra.

Ett argument för att sympatisera med SD presenteras ofta som att ”Det är för att andra partier och politiker inte gjort sitt jobb på rätt sätt”. Enligt min egen slutledning är detta då rätt enligt min tolkning av forskningsresultatet. Men än en gång, det är en orsak men inte ett hållbart argument om men ser till andra värden av typen, människors lika värden med mera.

Allt bygger på vilken etisk grund man står på. Men detta gäller för dem som överhuvudtaget har en etisk och moralisk medvetenhet. Förfäktar man egoism gäller det att göra det som är bäst för en själv men är man dygdetiker är det rätta att vara en god människa och tänka och handla gott. Skulle man sedan ha en buddistisk tro är det den ädla åttafaldiga vägen som kan leda rätt, rätt förståelse, rätt avsikt, rätt tal, rätt handling, rätt levebröd, rätt ansträngning, rätt medveten närvaro och rätt koncentration. Undrar vad SD-sympatisörer står för? Vad är det de bortser från?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.