Vindelns bostadslösning – en av dem

Bostadsproblemet är komplex och gäller i många kommuner. Det är en av regeringens stora utmaningar. Men en del av hindren kan lösas på mycket kort sikt av kommunerna själva. Om de bara vill och förmår. De idéer som tidigare presenterats har varit mera av samma sak men nu finns en kreativ idé som passar Vindeln utmärkt men som även kan tillämpas i andra kommuner.

Slarva därför inte bort förslaget som presenterats i dagens VK 2018-09-08 av ett byggföretag i Vindeln, om att bygga ”25 småhus – enbart för seniorer”. Som f.d. förvaltningschef för Utvecklingskontoret i Mora kommun under slutet av nittio-talet fanns redan då liknande problem. Äldre ville flytta från den gamla villan eller ville ha ett mera praktiskt boende. Men med dagens och redan dåtidens kostnadsläge skulle det bli dyrare och för dyrt för senioren att bo i en nybyggd bostadsrätt eller hyreslägenhet. När jag tidigare arbetade på Villaägarnas Riksförbund med bl.a. intressepolitik insåg jag att rockader i bostadssystemet var en av åtgärderna som kunde åstadkomma rörelse i boendet från hyresrätt, radhus till villa och även åt andra hållet.

Förutsättningen för att seniorer skall kunna flytta ut från den stora villan eller från en för stor bostad är att det inte blir för dyrt att leva i nästa bostad. Detta kräver kreativitet i flera led. Först måsta produktionskostnaden minskas avsevärt, och så även byggmaterialkostnaden, till detta kommer tomt med kommunal anslutning som mycket väl kan hanteras kreativt av kommunen. Vissa tomtar har ju av flera kommuner, så även Vindeln erbjudits ”gratis”. Dessutom handlar det om att bygga kompakt med kreativa planlösningar. Skulle nu inte det privata initiativet komma till eller vilja ta chansen borde det allmännyttiga bostadsbolaget genomföra detta. Att bygga små hus för seniorer utesluter inte alls att även bygga hyresrätter.

Att genomföra detta mycket kreativ och nytänkande projekt är ett av det mest drivande faktorerna för Vindelns utveckling, som kan göras på mycket kort sikt. Gör så att vi får inflyttning. Vad är det som hindrar att Vindeln, förutom en framgångsrik industri även blir en attraktiv kommun för renodlade tjänsteföretag inom lämpliga sektorer? Efter valet den 9 september, redan på måndagen kan ni politiker och tjänstepersoner i kommunen visa vad ni går för ännu en gång. Varsågod! Kan jag nu få anhängare till detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.