Plan B som i kompromissa och samverka

Hur länge skall allianssplittret hålla masken i ett regeringsbildande intill att de förstår att även en budget skall gå igenom i riksdagen? Skall M och KD trots all etik och förnuft börja ta SD till sig, om maktens hunger är så stor? Väljer C och M att bli ett oppositionsparti? Det finns många intressanta politiska spörsmål just nu.

Det politiska landskapet blir aldrig det samma som tidigare, med några få stora partier utan vi kommer att ha minst åtta till tio partier som skall bilda regering. Vi har nu tre partier som är större än de andra fem. Inga partier och inte ens s.k. block kommer sannolikt att kunna bilda starka regeringar. Starka regeringar behövs för att få något gjort.

Det blir den eller de partier och politiker som är skickliga på att förhandla och komma överens som kan bidra till att skapa regeringsdugliga konstellationer. Och de måste tänka helt nytt. Vi är faktiskt förtjänta av dugliga regeringar. Visserligen uppstår i släptåg av detta s.k. svekdebatter som innebär att den som röstat på ett visst parti vill bli besvikna när ”sitt parti” måste kompromissa för mycket.

Den stora faran för den goda människan är att bland dessa åtta partier finns ett helt avvikande parti, ett parti som bryter mot de flesta mänskliga moralnormer vad gäller jämlikhet, synen på lika värde, med ett känt faktum med sin nazistiska historia och rasistiska yttranden bland partiets toppar. SD är inte bara den försåtlige och i mångas ögon retoriskt begåvade J Åkesson. Han har ju ett helt gäng bakom sig som då och då bekänner sin mörka färg.

Den andra slumrande faktorn i det politiska landskapet är den stora andelen av väljare och funktionärer inom M och KD som säger sig vara beredda att få regeringsmakten med något stöd av SD. Detta till trots att de upprepat har bedyrat motsatsen. Men nu när SD är ännu mera stridslysten och tvekar de inte att fälla vare en regering eller annat förslag för att få inflytande.

Hur kan det komma sig att allt för många är så historielösa och inte känner till Weimarrepubliken under tjugo- till trettiotalen fram till 1933 och åren därefter. Nazisterna kom till makten med hjälp av en ”aningslös” höger. Då fanns det dock ytterligare ett par avgörande faktor för maktövertaget. Dels handlade det om den ”svarta fredagen i USA” d.v.s. börskraschen, en bräcklig grundlag i dåvarande Tyskland och mycket hög arbetslöshet. Men i vart fall blir inflytandet från SD ändå negativt och kostsamt i det svenska riksdagens arbete.

För att dra en snabb slutsats av mig vore det bästa sannolikt att det blev den blocköverskridande lösningen som föreslagits från flera håll. Men först kommer nog M och KD att göra ett försök att regera men det beror i viss mån på hur tal(M)annen ser på det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.