Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Inget kafé, inget kul, inget HM, inget att köpa!

Detta är förenklade, ovetenskapliga påståenden som sammantaget borde vara något att tänka på. Vad får unga människor att vilja bo någonstans? Det kanske inte längre räcker med jobb? Många vill mer än natur och parkeringsmöjligheter. Tänk om det inte är företagsstöd, industrisatsningar, lokaler, arbetskraft, regelförenklingar och något i den stilen som får unga människor att stanna kvar? Jag tror fortfarande på Åke E Andersson den gamle forskaren från Umeå universitet som talade om tre K för kunskap, kultur och kommunikationer, vad som drev utveckling och lockade människor. Men det har med tiden tillkommit några faktorer. Som en forskare skrev i VK för en tid sedan om att de unga vill kunna konsumera, träffas och roas ibland. En dag för många år sedan satt jag på bussen mellan Piteå och Långträsk. Jag skulle dit och fiska under helgen. Bakom mig satt ett par tjejer i högstadieåldern. ”Dom är bara intresserad av skoter å sånt” säger en av dem. ”Jag drar så fort jag slutat nia” säger den andre. Jag vände mig om och började prata med dem. Då slog det mig att, där unga tjejer vill bo där finns framtiden. Detta framförde jag en gång till professor Einar Holm. Han tänkte till en stund och gav mig rätt i min något ovetenskapliga hypotes. Skall man kunna stanna kvar i en landsbygd, eller i orter som ligger en bit från större eller mindre städer måste det finnas mer än satsningar på industri, företag och stöd och bidrag och detta som Åke E Andersson en gång kom fram till. Det måste finnas sociala arenor, offentliga platser, kaféer och liknande. Näthandeln hjälper upp en del av konsumtionen, visst. Hur utvecklar vi attraktivitetsfaktorerna för Vindeln ännu mera? Detta är frågan om landsbygden skall kunna leva med de insatser som politiker nu presenterar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv