Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Vem tänker släcka ljuset i Vindeln?

Vem tänker släcka ljuset? Det är snart mörkt. Det är i dagarna det kan hända. Vart ligger elljusspåret? Det är heller ingen ovanlig fråga även för dem som arbetar inom besöksnäringen. Den 7 maj i år beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott i Vindeln att föreslå kommunstyrelsen att lägga ner elljusspåret Kläppaspåret. Arbetsutskottet bedömer att ”extern medfinansiering är en grundförutsättning för möjligheten av anläggandet av ett nytt elljusspår”. Dock återremitterades ärendet till ett senare tillfälle för arbetsutskottet den 12 juni 2019. Det är i dag. Det blir mörkt på kvällarna redan om några månader och ytterligare några månader senare kan det börja falla snö. En betydande ort i ett av de nordligaste snö-länen kan nu bli utan elljusspår. Dessutom handlar det inte endast om snöperioden utan ett elljusspår fungerar som ett något säkrare område även då det är barmark och mörkt. Många intressenter har lämnat skrivelser till kommunen i form av protester och goda argument.

Det är inte endast ekonomiska faktorer av typen arbeten, kommunikationer och utbildning som driver en kommuns utveckling och skapar attraktivitet. Det handlar även om kulturella faktorer såsom fritidssysselsättning för alla från mycket unga till äldre som vill känna trygghet och möjligheter att på olika sätt röra sig i närheten i samhället. Ett elljusspår är också en del av fostran och utveckling för våra yngsta. Dem vi skall vårda och värna om. Dem vars fritid vi så väl måste sörja för.

Hur ordnar man i så fall ”extern medfinansiering” som kommunen säger, och sedan möjligen kunna installera nytt belysningssystem på några månader? Hur kommer det sig att kommunen så plötsligt släpper bomben att nu är det slut med möjligheterna och tryggheten i skogen? Underhåll måste vara löpande för att det inte plötsligt skall uppstå en riktig smäll? Var fanns det kontinuerliga ansvaret under tiden? Vad man i första hand kan föreslå är att ge samhället ett betydligt bättre rådrum? Dock minst ett helt eller två år?

Naturligtvis är det även så att ett föråldrat elljussystem kan vara en säkerhetsrisk likväl som en betydande kostnad. Men låt oss säg att det kan handla om cirka ett hundra tusenkronor (100 000) för ett år.

Sista ordet är inte sagt. Ett utredningsuppdrag har gått till berörd tjänsteperson att presenteras för arbetsutskottet i dag den 12 juni 2019. Jag kan föreslå att beslutet blir att upprätthålla driften och spåret i två år under tiden som alternativ kommer fram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv