Delade meningar i fjällorten

Frågan om rätt och fel tycker jag är intressant för att den är så svår och uppstår dagligen. Frågeställningarna handlar om etik (vad som är rätt och fel) och moral (hur man i praktiken handlar). Med allt detta vill jag säga att det filosofiska ämnet etik om rätt och fel är svårt och man bör tänka efter och se saken från flera olika perspektiv. Nedan citeras från en artikel i dagens VK 2020-04-06.

I en mindre fjällort kommer liftägaren att hålla öppet för att hen anser att det går bra att ha öppet, ”– Jag har lyssnat till Folkhälsomyndigheten, Slao (Svenska skidanläggningars organisation) och Visita (branschorgan för turismnäringen).” Men har hen rätt? Svaret är inte självklart. Låt oss säga att om folk i allmänhet tycker att det trots allt är fel att ha öppet har han då fel? Eller att de allra flesta anläggningar väljer att stänga sina anläggningar i Påsk. Det som är rätt enligt juridiken (lag och förordning) kanske inte alltid anses vara rätt om folk i allmänhet tycker att det är fel.

”Ute på byn är meningarna delade om vad som är rätt eller fel.” Alla vågar inte alltid säga sin mening för rädslan att stöta sig. Vidare kan man läsa i artikeln VK, enligt vad en stugboende sade ”Påsken kan också vara den enda helg på året där många nära och kära träffas från olika landsändar. Familjer återförenas och en veckas samvaro ska räcka ett helt år fram till nästa påsk. De som firar sina påsklov i ………. tvingas nu att hålla distans till de man tycker om.” Om vi stannar till där ett ögonblick, vad var det som Folkhälsomyndigheten menade. Jo, undvik resor. Här kan bedömningens logik halta en del. Nu förstår vi att logiken brister en del med motsägande ställningstaganden. Men frågeställningen kvarstår, vad är egentligen rätt och vad är fel?

Liftägaren, ”Han tror att en majoritet av byns befolkning stöttar honom i hans beslut att hålla ……..  öppet. Han säger också att hotellet i stort sett är fullbokat och att han i det läget inte vill permittera sin personal.” Fullbokat hotell, vad kan det betyda för ”inflyttad smitta?

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.