Grisen i säcken av populism

Världsrekordet i populism är vunnet. Då får man grisen i säcken på köpet. Fångade i ”lag, ordning, straff och invandraraversion” är enligt dagordningen de viktigaste frågorna för Sveriges rike. I skymundan kom ideologier och andra viktiga frågor. Grisen i säcken blev köpt av okritiska väljare. Flera partierna sprang benen av sig för att tillbedja och hänge sig till konservatism och högernationalistiska ideologier men låtsades som ingenting. Enkla svar och lösningar på komplicerade frågor skapar inte tilltro till det politiska etablissemanget. Ibland liknade debatter och utspel sämre underhållning.

Kanske det är så att alltför många människor inte anser sig ha tid att fördjupa sig i politiken. Men straffet kommer när man senare upptäcker vad man fått. Kanske de politiska frågorna är så svåra att ta sig an att den enklaste vägen den populistiska är den enda gångbara för dem? Men så får det väl inte vara? Det var då det blev som det blev med ett näst intill utlovat paradigmskifte. Det var mycket annat som utlovades. Ett av löftena har redan svikits med efterföljande krystade ursäkter. Det blev några tioöringars minskning av drivmedelspriset från över tjugosju kronor. Var det seriöst? Löftesbrott på ett område innebär sannolikt svikna löften på andra områden. Inse att ni blev grundlurade redan från första början!

Jag caterer gärna Ola Nordebo i dagens VK, ”Sverigedemokraten Björn Söder – som nu belönats med ordförandeskapet för Sveriges delegation till OSSE – har offentligt krävt att människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, en av de många organisationer som yttrat hård kritik mot Tidöavtalet, ska få sina bidrag indragna.

SD har demonstrativt begärt ut information om vilka privatpersoner som skänkt pengar till Naturskyddsföreningen. Målet att skrämmas i förebyggande syfte är uppenbart.”

”När så många i högt uppsatta positioner sackar ihop etiskt och politiskt, och med sammanbitna käkar faller in i en populistisk jargong, då är det inte annorlunda i dag än för hundra år sedan. De vet att de beter sig illa, men tröstar sig med antagandet att de nog har en majoritet bakom sig som skyddar dem från ett ansvarsutkrävande efteråt.”

Att på det sättet hänvisa till majoritetsförhållanden och stämningar i samtiden för att rättfärdiga eller blunda för en repressiv politik mot enskilda grupper är lika ynkligt nu som förr. Att köpslå med grundläggande rättigheter är att inte stå upp för rättigheter alls.”

Jag har sagt det förut, liberaler ställer till det för dom.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.