Länge leve fri media och kultur

Media och kultur är det sista vi har för att yttra oss och påverka. Dessa utgår från demokratins innersta verktyg och medel. Det är ingen som hels idé att klaga på vad en tidning skriver eller ett annat etablerat media ger ut så länge det inte bryter mot någon befintlig lag. Tidningar och annan etablerad media arbetar med sin policy, eventuell politisk färg, målsättning och nyhetsvärdering de själva väljer. Vi kan se hur jakten på Aftonbladet går till. Till och med Dagens Nyheter har kallats vänsterblaska. Så länge vi har en fri press gäller detta.

Att ha fri press innebär åsiktsfrihet. Även om det finns statliga och skattefinansierade bidrag för press skall inte politiker i Riksdagen styra vad som skrivs och sägs. Partier längre ut på kanten brukar ofta vilja styra och censurera. Den dagen det inträffar kan vi ta Turkiet, Ungern och Ryssland i hand. Att journalister skall kunna straffas för vad de skriver eller säger misshagliga saker har tyvärr sagts från ytterhållet.

I samma liga spelar kulturfolket. Dem lägra ut på ytterkanten vill styra och censurera kulturen. Det får inte ske oavsett om kulturell verksamhet är statsfinansierad. Kulturfolket är kreativa, obstinata och protesterar gärna mot makt och översitteri. De dansar, spelar teater, skriver och sjunger så att dem på den yttre politiska kanten blir oroade och känner att de kan mista makten. Får dem på den yttre kanten som de vill kan biblioteken rensas från litteratur på annat än det svenska, och fornnordiska och andra språk som samiska och meänkieli med några flera.

Snart kommer kanske inte alla de sju dvärgarna att få vara med i nästa film och bokbål tändas. Kanske traditioner som är yngre än hundra år förbjuds för att kulturen skall vara säkrade från kulturell invandring.

Alla som har kritiserat den nya regeringen med stödpartiet har kallats för vänster-någonting. Slutsatsen om man lyssnar till vissa tongångar måste bli att alla kritiker är vänsterradikaler. Vänster är det nya skällsordet från ytterkanten.

 

3 kommentarer

  1. Agneta

    Hur kan ”vänster” vara ett skällsord? Högerblocket o vänsterblocket används ju ofta i media som olika politiska alternativ t.ex vid opinionsmätningar.
    En fråga: är ordet ”ytterkantspartierna” ett skällsord? Och hur ser du på att kalla de som inte delar ens egna åsikter för nazister, fascister, nättroll osv?

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för en klok kommentar. Där behöver jag precisera mig bättre. Jag har uppfattat det med anledning av att i huvudsak SD benämner kritiker som vänster-någonting när det faktiskt kommer kritik från andra väderstreck och riktningar än traditionellt vänster.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för kloka kommentarer.
      ”Hur kan ”vänster” vara ett skällsord? Högerblocket o vänsterblocket används ju ofta i media som olika politiska alternativ t.ex vid opinionsmätningar.” Jag var nog otydlig. Vad jag refererar till är i huvudsak att SD kallar all kritik de får för vänster-någonting. Jag tycker inte att beteckningen ”vänster” är ett skällsord eller har särskilt dålig valör. Vänsterfolket står många gånger för uppfriskande kritik och synpunkter.
      ”En fråga: är ordet ”ytterkantspartierna” ett skällsord?” Nej, jag har använt ”ytterkantspartierna” för att slippa använda specifika beteckningar som exempelvis V och SD.
      ”Och hur ser du på att kalla de som inte delar ens egna åsikter för nazister, fascister, nättroll osv?” Det är ett svepande och otydligt sätt att ge motkritik för att de egna invändningarna och motargumenten sannolikt saknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.