Grymma skoningslösa Twitter

Jag återkommer gärna tillbaka till grymma skoningslösa Twitter som är en brutal spelplan för åsikter av alla tänkbara slag. I synnerhet inom politiken. Annars kan gamla Twitter vara småtrevligt. När jag första gången började med Twitter för hundra år sedan fick jag lära mig mycket som jag inte själv skulle ha kommit på. Jag följde intressanta människor med intressanta ämnen.

Jag vill kalla Twitter för en indikator på temperatur och strömningar i samhället. Man kan fundera på vad som är fakta men fakta är i vart fall att ett inlägg är skrivet av avsändaren såvitt kontot inte är kapat. Om det sedan är sant eller inte är en annan frågeställning. Nästan all kritik till högersidan som skrivs kallas för vänsterorienterat är en sanning och tvärt om med kritik till vänstersidan. Det sägs att man inte skall svära i kyrkan. På Twitter har språkets torftighet dock inga märkbara begräsningar.

Det är fascinerande att se hur replikerna och svaren obönhörligen slår till brutal och direkt. Idag läser jag ett exempel. Anders Lindberg, politisk redaktör på Aftonbladet har skrivit en ledare med rubriken ”Klart att böneutrop är en del av svensk kultur, Putins nyttiga idioter i SD slår till igen” 2023-03-10. Klart att böneutrop är en del av svensk kultur (aftonbladet.se)

Då ger Chang Frick svar direkt. Han var mannen som sades ha sörjt för Paludans kostnader för ansökan om att få genomföra Koranbränningen. @Chang Frick. ”Om någon vill söka demonstrationstillstånd för att medelst rejäl högtalare spela upp arabiska böner utanfö[email protected] hem en sisådär fem gånger om dagen, så är jag beredd att sponsra detta med 320 kronor!” Twitter, 2023-03-11.

Vad gäller tendenser kan jag skönja att åsikter som ligger något mera i mitten vinner terräng på Twitter med många gånger sansade och mera försiktiga inlägg. Åsikter från vänster är traditionellt bestämda men sällan med misskrediteringar av personen. Åsikterna i inlägg från höger är ofta de mest hårdföra med inte sällan nedslående omdömen om personen. Anders Lindberg, politisk redaktör på Aftonbladet har kallats för dum och den sämste politiska redaktören för hans kritik av en högra sidan. I samma anda av samma person har Dagens Nyheter kallats för vänsterblaska. Rent ut sagt är underhållningsvärdet gigantiskt på Twitter.

2 kommentarer

 1. erot

  Han Lindberg som hävdar att böneutrop i Sverige absolut är en del av Svensk kultur måste ju skoja,Koranbränning kanske också är svensk kultur?
  Det är ju lika absurt som att hävda att surströmmingsskivor och dans runt midsommarstången,och tex stugsista och wheels är en del av t,ex Irans, Iraks, Egyptens med flera muslimska länders kultur.
  Lindberg sa detta för att han vill reta SD,eller hur.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   All kultur som ”är på plats” är väl svensk kultur enligt det etablerade regeringsvalsbegreppet ”på plats” trots att alla andra skulle han en annan tolkning av ”på plats” av den som sade och hävdade ”på plats”.

   I den journalistiska retoriken finns många retoriska figurer (troper) att ta till som Lindberg sannolikt gjort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.