Resan innan Sovjetunionens fall

Klokt eller oklokt nog hade dessa flaskor ingen skruvkork

En resa genom ryska Karelen innan Sovjetunionens fall lämnar sina spår. I min ålder har man många minnen av flera icke-turistresor. I övrigt är jag numera en föredetting. Det är speciella händelsen och syner som ger minnesbilder. Bilden av färdkostens dryck på resan från Leningrad till Petrozavodsk en mycket varm junidag för över trettio år sedan är evigt bevarad.

Min ryska tolk hade lyckats på tag på tre flaskor Pepsicola på svarta marknaden i Leningrad men även fått med sig andra så kallade kraftfullare drycker. Vi rastade vid en kallvattenkälla på vägen och åt några smörgåsar som hans fru hade berett. Han var mycket glad och stolt över att frun lyckats få tag på tomater som fortfarande var relativt färska och korv därtill.

Vi åkte slalom mellan stora och små hål i vägen. Många bilvrak fanns efter vägen. När vi sedan senare stannade för att tanka gas till bilen tog chauffören bort vindrutetorkarbladen för att de inte skulle stjälas. Det var som att förflyttas tillbaka till trettio och fyrtiotalet fast jag aldrig hade varit där då. Eftersom gas-tanken fyllde nästan hela bagageutrymmet satt vi med obekvämt bagage i knäet. Vi såg inga banditer på vägen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.