Konflikter borde vara lösa

Ofta skiljer det inte så mycket mellan politiska partier vad gäller målsättning och ideologi. Nu svor jag i kyrkan. Vad jag menar är att det borde gå att bättre komma överens över olika gränserna och så kallade block. I detta fall syftar jag på de två gamla blocken som exempel. Det menliga med dessa överenskommelser är förstås att den som röstat på ett visst parti kan komma att bli besviken i fall just sitt eget parti vid en kommande överenskommelse behöver kompromissa för mycket eller sälja sig dyrt. Men vi lever i en värld full av motsättningar som behöver överbryggas. Vi kan i alla fall sätta yttre gränser för vad vi själva vill acceptera. Tänk på att du heller inte lever ensam med totalt likasinnade och att det alltid kommer att vara olikheter som man måste leva med för att kunna ta del av friden. Det är vad jag erfarit när jag studerat konfliktteori och mina erfarenheter. Jag kan även av kuriosa nämna att Harvard University började sina djupare studier om konflikter och hur man kunde komma överens för omkring fyrtio år sedan. Det startade i slutet på sjuttiotalet vid fredsförhandlingarna i mellanöstern på Camp David. Dessa erfarenheter om intressebaserad förhandling och konfliktlösning borde tillämpas mera inom politiken än vad det gör. Ett par särskilda hinder för att komma överens är, hårde ståndpunkter, för få alternativ, ovilja att förstå motparten med flera.

I nationalistiska stater som näst intill ofta blir diktatoriska stater tolereras inte olikheter. Så om jag skulle förfäkta tron på att Sverige och svenskar bör vara ett homogent folk uppdelat i svenskar enligt en viss definition och i de andra, eller säga att jag inte tror på ”att mångkultur är en framkomlig väg”, så är vi snart där på branten. Skulle jag sedan säga att de är tillkortakommande för att de inte är svenskar har jag passerat den lägsta humanistiska nivån. Jag kanske går så långt att jag säger att, orsaken till att det inte klarat av att vare sig få jobb eller kommit in i det svenska samhället beror på att det helt enkelt inte är svenskar, då är jag på botten där rasismen regerar.

Vi ser exempel på hur nationalistiska stater förfaller typ Turkiet. Enligt min övertygelse tror jag inte heller att ett Svexit (ut ur EU) skulle leda till annat är isolering och lägra standard. Världen hänger samman i dag på ett sätt som den tidigare inte gjort.

Detta var en intellektuell slalomkörning mellan tolerans, överenskommelser, konflikt, humanism och nationalism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.