Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Diskutera mera politik

Det borde diskuteras mera politik. Varför? I allmänhet har folk för liten kunskap och vad de egentligen sympatiserar med eller ställer sig emot. De borde träna på att tänka efter i sin argumentation både för och emot. De borde ibland få mera mothugg. Den vanligaste svagheten i argumentation är att argumentet inte är relevant d.v.s. hör till saken, trots att det kan vara sant. Då blir ju argumentet svagt. Men nu råkar det vara så att politik är en känslig fråga att diskutera. Varför? Erfarenheten och vetenskapen understryker att konflikter och motsättningar som grundar sig på värden är de svåraste att lösa och komma överens om. Det är lättare med olikheter i tolkningar och intressen. Politik blir därför lätt en fråga om värden när det diskuteras.

Politik är inte endast något pragmatisk utan även något idé- och värdemässigt. I synnerhet utgör detta ett par exempel som höger, vänster, allians och rödgrön. Ett särskilt exempel råkar uppstå när man endast ser till pragmatisk politik och vad som förenar. Det kan vara ett försåtligt och ödesdigert sätt att se på saken. Här bör man absolut titta på värdegrunden för ett alternativ. Vad har alternativen för saker som skiljer dem år? Vilka är värdegrunderna och ideologierna för ett visst alternativ? Det är inte lätt att välja för man får inte vara faktaresistent och kunskapsresistent. Min uppfattning är att denna irritation och stingslighet i politiks diskussioner ofta kan bero på att det saknas hållbara argument.  Min uppmaning är att pröva dina argument, diskutera det allra känsligaste med vänner och bekanta. Man var medveten om att en del inte längre kommer att till synes vara ”vänner” längre.

Jag försöker vara objektiv och saklig genom att ställa kompletterade frågor till dem som presenterar ett visst argument eller framför en tes, ett påstående. Men å andra sidan är jag rätt driven i att granska argument för jag har bland annat studerat retorik. Visste ni att retorik omvänt kan användas till att granska och ifråga sätta vad som sägs och skrivs? Det betyder att den retoriska förmågan är ett demokratiskt verktyg. Det borde läras ut retorik redan i grundskolan för retorik är ett granskningsverktyg. I dessa källgranskningens tider gäller det att inte tro på allt vi ser, hör eller läser.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Arkiv