Eftersnack…

Av , , 5 kommentarer 21

…har det varit lite av från min sida då jag ärligt måste säga att luften gick ur mig efter valkvällen förra söndagen. Att det sedan för egen del blev älgjakt med tidiga mornar såväl som sena kvällar gjorde inte saken bättre, men….

Själva riksdagsvalet är nu över för denna gång. En svag majoritet landade i att den blåbruna högern ska försöka bilda en regering och i skrivandets stund är inget klart, men det ska bli intressant att se hur Ulf och Moderaterna ska lyckas sy ihop detta.

På det nationella planet ökade Socialdemokraterna vilket är positivt, men iom att ”samarbetspartierna Vänstern och Centerpartiet gjorde det motsatta blev läget nästintill som vid förra valet. De rödgröna 173 mandat och de blåbruna 176.

Intressant i Västerbotten kan noteras att moderaterna tappade ett riksdagsmandat till förmån för en miljöpartist.

I regionen verkar det fortsätta med en röd/grön majoritet och det känns skönt.

Då det gäller kommunerna i Västerbotten har Socialdemokraterna stärkt sina positioner i en del kommuner även om det inte blivit maktskiften. Umeå, Skellefteå , Norsjö, Åsele, Dorotea verkar behålla sina styren bl.a. Vilhelmina gjorde ett riktigt bottennapp med ett ras på 8,5 % vilket resulterade i ett tapp av 2 mandat.

Jag har av känd anledning hållit mig ifrån att kommentera kring kommunvalet i Vilhelmina, men jag förutsätter att man nu sätter sig ned och gör en noggrann analys av detta katastrofval där frågor lyfts upp på bordet, diskuteras och slutsatser dras för framtida lärdom. Finns nog ett och annat att fundera kring.

Vilken sida på linjen vill du vara?

Av , , 3 kommentarer 14

Föra alla som trots rekord inte förtidsröstat så närmar sig sista dagen för att bestämma sig.

Jag har nu under snart två veckors tid föröskt förklara varför jag Röstar på Magdalena Andersson och socialdemokraterna.

Det finns sakpolitiska skäl och där jag framförallt tänker att är man trött och slut på avregleringar, ”valfrihet”, skattesänkningar till de rikaste och neddragningar i välfärden för vanligt folk så ska man nog tänka sig att rösta på Magda och sossarna.

Högervindarna och individualismen har sedan 30 år har bara fört med sig elände för folk som befinner sig på den ”nedre” skalan. Så har det varit och så kommer det att förbli med borgarpolitik,l

För dig som funderar på SD:

I dagarna hoppar det av SD-politiker som avslöjats med Nazikopplingar och jag frågar dig om DU känner att du vill bli en av dem som släpper dem till makten likt fordom tiders Tyskar som släppte en viss tysk diktator till makten? Känns det bra eller kommer du likt dem att efter kriget förneka det hela?

Jag har bloggat ´sedan 2013 och går man igenom de kommentarer jag fått + dem jag refuserat så har de en stark majoritet av arga, medelålders vita högerextrema män.

Vad de hade i sin sandlåda kan jag bara gissa, men en karma och lite kärlek skulle de inte må dåligt av. Men min fundering är att om följarna är så extremt arga; hur är då inte deras politiska företrädare? Känns det bra?

Många säger att en röst på Sossarna är en röst på miljöpartiet, men….

En röst på moderaterna, kristdemokraterna och (hör och häpna) LIBERALERNA är en röst på Sverigedemokraterna. Jag kan tycka att det är nog dåligt med en borgarröst (jag är trots allt sosse), men som nu är så tar alla dessa tre partier stöd av Sverigedemokraterna? Känns det OK?

OM inte så finns Magdalena Andersson och Socialdemokraterna och om dessa inte duger så finns Vänstern, Miljöpartiet och Centern.

Den slutliga frågan som jag tycker att du ska fråga dig är om vilken sida du vill stå på den historiska linjen….

I dag fick jag förmånen att lägga ned en älg och imorgon jagar vi på Lia.
sköt om er!

Priset vi betalar

Av , , 7 kommentarer 13

Tycker du att sakernas tillstånd har blivit bättre?

Skolan?

Sjukvård?

Brottslighet?

Invandring?

osv, osv osv….

Rätt så ofta får jag frågan vad som blivit bättre med Socialdemokraterna vid makten de senaste åren och allt elände som händer faller på partiet för att man ”suttit vid makten” de senaste 8 åren.

Arga, elaka män i medelåldern på den yttersta högerkanten (om man ska tro deras signaturer och vad de skriver) har ”varit med” då sossarna var sossar och det var bättre förr om man ska tro dessa korpar och troll. Många av deras kommentarer kommer ni läsare inte till del då jag helt enkelt tycker att de kliver över gränser gällande sunt förnuft och vett. Jag brukar undra om de är lika otrevliga i verkligheten och tycker synd om deras nära och kära.

Nåväl. För att återgå till ämnet.

Vad hände med världens jämlikaste land på 80-talet till ett drömland för råkapitalister och dollarmiljardärer?

I mina egna funderingar och egna analys började mycket av det elände i slutet 80 och början av 90-talet när de liberala högervindarna svepte in över, inte bara Sverige utan de flesta västländer. Dessa har blåst sedan dess med en högermajoritet i riksdagen och som gått ut på att avreglera och sälj ut statliga bolag! Tycker du att dessa har gjort sakernas tillstånd bättre? Priset vi får betala är ohyggligt och ett samhälle som inte håller ihop.

Utöver det har ständiga jobbskatteavdrag dränerat ut den statliga kassan med hundratals miljarder kronor? Vad skulle vi inte kunna göra med dessa pengar?

Så länge vi har denna högermajoritet så kommer INTE Socialdemokraterna att tillåtas göra några radikala systemförändringar.

Stoppa detta genom att rösta Magdalena Andersson och Socialdemokraterna!Socialdemokraterna - Riksdagen

 

Isak, Helén, Björn och Åsa…

Av , , Bli först att kommentera 9

…är alla namn på Socialdemokratiska riksdagspolitiker från Västerbotten som besökt vår kommun ett otal gånger under åren.

Redan 2014 under Stefan Lövfens (S) regering så gick det ut order att Socialdemokratiska ministrar och riksdagsledamöter inte bara skulle härbergera i såväl Rosenbad som riksdagshuset (och då inte bara under valår) och under årens lopp har vi haft många besök av dessa i vår kommun. Jag har personligen träffat många av dem både nere i Vilhelmina, men även här uppe i fjället.

Detta tycker jag har varit en styrka att få träffa dem öga mot öga och berätta om våra unika förhållanden och hur VI ser på olika saker och framföra detta.

Idag gjorde jag min plikt och förtidsröstade och det var en lång kö som tänkte samma tanke.

Det var när jag stod i båset och valde bland valsedlarna som jag började att titta bland namnen och funderade på hur många riksdagspersoner som egentligen besökt oss i Vilhelmina kommun?

Helena Lindhal (C) vet jag har varit här någon gång, men Riedel (M) och Busch (Kd)? Vad heter SDs kandidat?

Är det viktigt att våra riksdagsledamöter besöker oss ute i bygden och hur ser det ut bland de andra partierna?

Idag röstade jag på Socialdemokraterna Isak From, Helén Pettersson, Björn Wiechel och Åsa Karlsson och resten av gänget.Socialdemokraterna - Riksdagen

 

Vilket regeringsunderlag?

Av , , 2 kommentarer 9

Det pratas mycket om regeringsunderlag och mycket har fokuserat på det röd-gröna underlaget och hur stabilt det skulle vara. En berättigad fråga kan tyckas där det finns mycket osäkerhet kring både det ena och det andra och hur man ska få ihop det. Men redan idag har Socialdemokraterna bevisat att det går att styra Sverige med stöd av Mp+V och C. Det är absolut inte optimalt och det finns mycket att önska, men nu har vi det valresultat som vi har det sedan 2018. Vi får hoppas på bättre resultat med en starkare Sosseregering.

Men hur ser det ut på den blåbruna spelhalvan?

För mig kan det tyckas som att de endast är överens om att rösta in Kristersson (M) som statsminister, eller? Var det något vi fick se efter debaclet med misstroendeomröstningar mot Socialdemokraterna och Magdalena Andersson  (S) så var det att det är lätt att rösta bort någon, men betydligt svårare att ha fortsatt plan (visar om inte annat på Kristerssons ledarförmåga) Det går ju minst sagt lite trögt nu där SD plockar hans väljare och snart är större än både Moderater och Kristdemokrater TILLSAMMANS.

Och hur går det för Liberalerna? Var deras och Johan Perssons uppgång en tillfällighet med stödröster som nu ser moderaterna minska? Går de tillbaka till moderaterna? Vad händer med Liberalerna? Tar de sig över spärren? Efter deras  högergir till de konservativa kan jag inte annat än hoppas på en dikeskörning på ca 3,9 %

Jag röstar på Magdalena Andersson och Socialdemokraterna och hoppas på så stor majoritet som möjligt. Det är det bästa för Sverige.Socialdemokraterna - Riksdagen

Tycker du att naturvård är viktigt?

Av , , Bli först att kommentera 13

I helgen var jag uppe till min stuga ”inne i fjället” och gick genom markerna. Marker som jag är den 6.e generationen Danielsson som trampat. Här har vi huggit vårt timmer som ALLA våra hus är byggda av och veden som vi värmer dessa hus med kommer från Saxnäs 1:15.

Jag är mycket stolt över att få detta till låns och jag och mina släktingar ämnar föra dessa marker vidare till kommande generationer och i skrivandets stund jobbar Länsstyrelsen med att göra dessa marker till ett frivilligt naturreservat, men om det kommer jag att skriva om mer i kommande bloggar.

Vad som däremot slog mig var all den storm som varit kring just detta med att skogsvårdsstyrelsen nekat avverkningstillstånd pga naturvärden och striderna kring inlösen av dessa marker som varit under en rad antal år.

I regeringens (S+mp) budget för 2022 vill jag minnas att det fanns 2 miljarder kronor för att lösa in sådan mark som innehar höga naturvärden och som det har stridits för ett antal år. Tyvärr så föll denna budget till förmån för högeroppositionens och där fanns inte några sådan pengar till inlösen.

Tillbaka till ruta ett och som markägare skulle jag känna en vis frustration över detta svek från borgerligheten.

Jag tycker att naturvård är viktigt och vill få ökade möjligheter att gå i riktiga skogar och inte trädplantager och röstar därför på Magda och Socialdemokraterna.Socialdemokraterna - Riksdagen

 

Genuin Sosse eller makthungrig moderat som statsminister?

Av , , 9 kommentarer 13

Jag måste erkänna att jag aldrig var någon större fan av Stefan Lövfen som partiledare och statsminister. Jag såg flera kandidater som hade kunnat axla ansvaret, varav några kvinnor. Han må ha varit en förhandlare och man måste ge honom cred för hur han lyckades navigera och faktiskt styra under två mandatperioder trots minoritet. Det jag saknade hos honom var utstrålning och jag hade stora svårigheter att lyssna på honom under debatter då jag tyckte han mest sa ett och detsamma.

Till hans försvar ska sägas att han i dagens partiledargäng inte var någon politisk broiler, men det fick han ju emot sig av trollhögern som då ist såg ned på honom och hans tidigare yrke.

Däremot var jag och hela partiet ense i hans efterträdare Magdalena Andersson som åtnjuter ett mycket stort förtroende inom Socialdemokraterna och som det visat sig nu under en lång tid hos stora delar av det svenska folket och väljarkåren (tom bland borgarna) med förtroendesiffror som vi får gå tillbaka till Reinfeldts tid för att se.

Magdalena är genuin med stora kunskaper och ett fast ledaskap och som vi har fått se prov på ända sedan hon tillträdde där kriserna i form av Corona och Ukraina avlöst varandra. Hon har stått stadigt och manövrerat skutan förbi kobbar och skär. Före det så bidrog hon till våra statsfinanser som finansminister och som det nu i efterhand visat sig vara av vikt och värde. Borgerliga underskott byttes till överskott och sunda statsfinanser.

Hur ser det då ut på andra sidan?

När man trodde att Moderaterna hade fått sin sämsta ledare så slutar iaf jag förvånas över att man lyckas få någon ännu sämre och frågan är om ”the bottom is nådd” med Ulf Kristersson?

Han var med och petade ut Anna Kindberg- Batra pga hennes närmanden till SD och lovade i parti och minut hur han inte skulle si och skulle så…

Höjden är väl ändå löftet han gav förintelseöverlevaren Heidi Fried om att aldrig samarbeta med SD, men makthungern blev för svår och vi vet idag hur det blev.

Något annat jag fastnat för hos Ulf Kristersson är hans prat om den ”vuxne i rummet” och hur hans ageranden går ihop med det.

Men med de senaste dagarnas opinionsmätningar så kan man ju undra vem som blir den blåbruna högerns statsministerkandidat och vad Ulf Kristersson är beredd att kompromissa bort av sin själ för att få sitta högst upp?

För min del röstar jag på Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.Socialdemokraterna - Riksdagen

 

Public service

Av , , Bli först att kommentera 17

Oberoende TV och nyheter med ett brett kulturutbud där inte staten eller partier för den del INTE ska vara och pilla är för mig grundläggande och en mycket viktig del av vår demokrati.

Vi har sett hur oberoende nyhetsförmedling begränsas där extremhögern får makten. Ungern och Polen för att ta några exempel i Europa och Donald Trumps angrepp med sitt ”fake news” kan inte ha undgått någon.

Tyvärr är inte Sverige undantagna och det finns strömminingar på högerkanten med Sverigedemokraterna i spetsen som vill begränsa Public service och oberoende media.

Socialdemokraterna vill:

  • fortsatt verka för ett starkt och oberoende public service, bland annat genom grundlagsskydd
  • att public service ska ha ett fortsatt brett utbud och spegla hela landet
  • att public service ska fortsätta att utveckla nya verksamheter för att nå medborgare som inte tar del av public services utbud idag
  • utveckla ett nytt plattformsoberoende mediestöd för god journalistik i hela landet
  • införa en evenemangslista med förutbestämda OS, VM- och EM-tävlingar samt vissa kulturprogram som måste sändas i fria kanaler.

Jag vill fortsätta se oberoende nyheter och ha tillgång till ett brett kulturutbud och därför röstar jag på Magda och Socialdemokraterna.Socialdemokraterna - Riksdagen