Petter Nilsson(SD)

S angriper SD:s kyrkovalfilm!

Sverigedemokraterna släppte sin valfilm för svenska kyrkan i veckan. Länkar den nedanför (två minuter lång, rekommenderar du som läsar kikar för att få kontext till resten av inlägget).

Därefter har Socialdemokraterna haft väldigt många ord att säga avseende filmen. Vilket kanske inte tycks särskilt märkligt, då filmen problematiserar den roll Socialdemokraterna spelat för fortsatt politisering av Svenska Kyrkan.

Bland annat tidningen Resumé har lyft detta i sin artikel, ”Socialdemokraterna till motangrepp mot Sverigedemokraternas kampanj”. I ingressen till artikeln går det att läsa:

”I en kampanjfilm inför kyrkovalet anklagar Sverigedemokraterna Svenska kyrkan för att vara en kampanjorganisation för Socialdemokraterna och sprida islamism. ’Det är en aggressiv film som visar hur SD vill göra kyrkan till en plattform för ytterhögern’, säger Socialdemokraternas Jesper Eneroth.”

Jag har själv skrivit i ämnet vid flera tillfällen. Spåren av 68-vänstern lever i allra högsta grad kvar i Svenska Kyrkan. Detta under Socialdemokraternas ledning. Medlemmar som förut kände sig välkomna i Svenska kyrkan har inte känt sig välkomna. Vilket i sin tur leder till att gemenskapen – vilken utgör en grundsten för kyrkan – blir alltmer begränsad. Det är ett Socialdemokratiskt svek.

Svenska kyrkan ska vara en välkomnande folkkyrka!

Etiketter: , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Brorson

  Vad man kan säga om SD-filmen är att den är något ensidig, men den VISAR inte HUR och inte ens att ”SD vill göra kyrkan till en plattform för ytterhögern”, som Jesper Eneroth påstår.

  I filmen räknar SD-företrädaren upp vad Svenska kyrkan inte bör vara, utan att direkt påstå att Svk redan är det. Och det måste man ju som kristen hålla med om. Och därefter räknar han upp vad Svk bör vara. Och det kan man som kristen och svensk också hålla med om, fastän jag tycker att den uppräkningen är alltför ensidig.

  ”Svenska kyrkan är till för Sverige, våra medborgare, våra traditioner”. Ja, men Svk är också till för hela världen, för världens alla folk och den KRISTNA traditionen. Det är en sidouppgift för Svk att bevara det svenska kyrkliga kulturarvet, ”vår traditioner”. Det förstod redan de kristna missionärer som för tusen år sedan kom till vårt land från främmande länder, att de måste bygga på de delar av det svenska kulturarvet, som var förenliga med den kristna tron för att lyckas med missionsverket. Varför firar vi Jesu födelse på samma dag som det hedniska midvinterblotet?

  Jag vill ställa frågan på sin spets genom att fråga om svenska präster ska ge nattvarden åt kristna utlänningar, om vistas illegalt i vårt land och snarast bör utvisas. Mitt svar på den frågan är ett tydligt JA, och det särskilt om det gäller personer, som ska utvisas till länder med få eller inga kristna kyrkor. Det är nämligen en jättestor skillnad mellan att ge nattvarden och övrig kyrklig service till personer som ska utvisas, och att hindra utvisningen.

  Det står i Bibeln att ”All överhet är av Gud” och t.o.m ”Överheten bär icke svärdet förgäves”. Därför är det en synd att hindra verkställigheten av lagligen fattade beslut av överheten i ett demokratiskt samhälle, med undantag av uppenbara felbeslut. Men vem avgör vad som är uppenbara felbeslut? Inte politiska aktivister, som har slagit klorna i den svenska kyrkan och döljer sin synd under kristen retorik.

  Jag har alltid varit kritisk mot benämningen Svenska kyrkan. I äldre litteratur har det alltid hetat ”den svenska kyrkan”, med små bokstäver, varmed har menats den svenska delen av den världsvida kristna kyrkan. För det första omfattar den svenska kyrkan inte bara trossamfundet Svenska kyrkan utan alla kristna samfund, som är verksamma i Sverige. För det andra är den svenska kyrkan inte bara till för oss svenska medborgare utan för alla som vistas i Sverige, även för dem som vistas här illegalt.

  Även de bör ju ångra sina synder och – med den svenska kyrkans hjälp – be Gud om förlåtelse. Men kyrkan ska inte hjälpa dem att fortsätta synda.
  .

 2. Trimmarn

  Svenska kyrkan av idag ser krälandet för Islam som sitt huvudnummer.Man låtsas inte om att Islam förföljer kristna både här och där.Islam är en farlig politisk rörelse som kallar kristna för otrogna hundar.

 3. Mique

  Ja se dessa stackars kristna ”män”, som aldrig i den kristna gudens namn, har förtryckt, misshandlat och mördat sina kvinnor och barn, våldtagit kvinnor och barn, tvångskonverterat människor, torterat människor, förföljt och mördat människor med annan tro, förföljt och mördat människor för deras åsikter, förföljt och mördat homosexuella människor, förföljt och mördat människor med funktionsnedsättning förföljt och mördat människor med psykisk funktionsnedsättning och mycket mera, och ni ”kristna” dristar er att beteckna andra religioner som avskyvärda!

  • Lars

   Så ingen muslimsk eller buddistisk eller nån man som tillhör någon annan religion har gjort nåt av det du räknar upp i sin guds namn?? Tror inte det, i en del länder där islam dominerar är det ju till och med dödsstraff på att begå homosexuella handlingar eller konvertera tii annan religion…

   • Trimmarn

    Den där som låtsas vara en onödig import,är i verkligheten någon knallkork till MP anhängare eller liknande.Hen kan skriva för bra för att vara en onödig.Dom skriver bara om vad dom vill göra med din mammas genitalier…det är inte bättre ställt..

  • inger

   Jag tror inte du har läst koranen och vet särskilt mycket om islam som är raka motsatsen till kristendom, bibelns budskap är ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad”
   Läs koranverser som är kopierade i inlägget nedan och lyssna på information från före detta islamister som verkligen vet vad islam är och andra mycket pålästa personer om islam.
   https://ladycobra.wordpress.com/2014/10/06/koranen-ligger-bakom-is-jihadresenarer-fran-sverige/

   Läs också detta om korstågen som jag tror du tänker på.
   https://samtiden.nu/2017/04/forst-kom-jihad-sedan-kom-korstagen/

   • Mique

    Samtiden och Ladycobra är två mycket tvivelaktiga källor, då det gäller objektiv information! Samtiden ägs av sverigedemokraterna, och är ett propagandaorgan för sverigedemokraterna. Även ryska trollfabriker ingår i sverigedemokraternas propagandamaskineri. Ladycobra, är ett forum för rasistiska, kvinnofientliga och extremt skruvade fascistiska åsikter. Båda två förvrider verkligheten för redan förvirrade, lågutbildade individer. Bibeln, Koranen, Toran och andra så kallade ”heliga skrifter”, är inte bra för människor som inte är kapabla till eget ansvarstagande.

 4. Brorson

  ”Käre biskop Olof”. Så inleds ett brev som Gustav Vasa skrev ett par år före sin död till den svensk-katolska exil-ärkebiskopen i Rom. Ett märkligt tilltal från en statschef till en person, som juridiskt sett var en landssvikare, eller ännu värre. I sitt brev BEKLAGAR kungen att de politiska händelserna för honom och exil-ärkebiskopen på olika vägar. Kungen ber inte om förlåtelse för sina beslut utan försöker förklara för biskopen varför de var nödvändiga.

  Detta ger en helt annan bild av den s.k. reformationen i Sverige än den konventionella historieskrivningen. Att kyrklig egendom drogs in till staten är sant, men det hade hänt förut, utan att relationerna mellan Sverige och Rom påverkats. Vad jag har kommit fram till, är att Gustav Vasa i det längsta försökte hålla staten utanför de teologiska striderna, som en angelägenhet som kyrkan själv borde lösa.

  Vad jag också har kommit fram till är att Sverige aldrig har begärt utträde ur den romersk-katolska kyrkan och ej heller aldrig formellt har uteslutits ur densamma. Svk är dessutom den enda protestantiska kyrkan i världen med bevarad apostolisk succession sedan den katolska tiden. Den måste dock anses i praktiken bruten genom Svk:s avfall från den gemensamma kristna tron under senare tid.

  Det är min bestämda åsikt att Svk borde återförenas med den romersk-katolska kyrkan. Jag har träffat äldre Svk-präster, som har velat erkännas av Rom som riktiga präster och inte behandlas av Rom som något slags frikyrkopastorer. Ja, med historisk rätt! Men det finns ett ytterligare hinder och det är den frikyrkliga sekterism, som råder här i Sverige bland svenskfödda katoliker (konvertiter) . .

  Denna anti-nationelism bland svenskfödda katoliker står i bjärt kontrast mot nationalismen bland exempelvis polska och ungerska katoliker. Eftersom den romersk-katolska kyrkan aldrig har varit en statskyrka, finns inom den katolska läran en väl genomtänkt syn på förhållandet mellan kyrkan och staten, vilken kan sammanfattas med orden ”Kyrkan är universell, medan staten är nationell”.

  Vilket är det parti – av de parter som ställer upp i kyrkovalet – som vill göra Svk till en halvkristen nationalkyrka? Inte Sverigedemokraterna. fastän man kan förledas att tro det av SD;:s betoning av svenskheten, utan SOCIALDEMOKRATERNA. Som verkligen är ett ”ultranationalistsikt” parti, så fort det gäller den egna makten. Det syns ju inom område efter område, exempelvis den svenska utrikesministerns krav att alla anda länder skull lyda den svenska Folhälsomyndigheten.

  Gustav Vasa försökte alltså i det längsta driva linjen att kyrkan själv skulle lösa de teologiska tvisterna. Missnöjet med denna linje blev med tiden så stor bland ledande protestanter bland prästerna, så att du försökte mörda honom. Mordplanerna avslöjades emellertid, och prästerna ifråga dömdes till döden, men benådades av kungen och släpptes fria under ett villor: att i fortsättningen inte blanda sig i politiken.

  Härigenom blev Gustav Vasa något som han själv inte hade önskat: den svenska kyrkans informella överhuvud. Vilket han beklagade i brevet till sin käre biskop Olof..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.