Petter Nilsson(SD)

Vaccinpass

Har tidigare skrivit om hur man tar fram sitt vaccinpass, passar på länka till inlägget för den intresserade.

Vaccinpassen är en väldigt kontroversiell fråga. Har själv haft diskussioner med människor som både är kraftfullt negativa kring vaccinpass. Vissa menar dessutom att det bryter mot de grundlagsfästa negativa friheterna. Har också haft diskussioner med människor som är väldigt positivt inställda till vaccinpass, där man tycker att man bör kräva det från och med att en eller fler vistas på samma ställe i offentlig miljö.

Tror inte någon av ytterligheterna är en lösning.
Jag är själv dubbelvaccinerad ska sägas.

Mina fem är att man nogsamt bör följa proportionalitetsprincipen, och också utvecklingen kring vaccinpass.
Rimligen bör man också vara öppen för att inkludera PCR-test likväl som annat inom det.

Etiketter: , , , , ,

15 kommentarer

  1. Marko

    Man bör också räkna med naturlig immunitet.
    Tror Sverige är ett av få länder som inte gör så.
    Och ja, detta är ett extremt ingrepp på den personliga friheten så nyttan måste vara proportionell.
    Är den det?
    I nuläget om man väger in smittspridning, antal på IVA att vaccinerad oxå smittar så säger jag nej.
    Att försöka tvinga barn tycker jag dessutom är helt fel.
    Dom har ej behov, effekt är extremt kortvarig.

  2. Brorson

    Brukar likna Sverige vid ett hotell, där nya gäster hela tiden flyttar in, men nästan inga flyttar ut. Så det är klart att utflyttningen måste öka. Och hur många är ”nästa inga”. om över en miljon har kommit under de senaste decennierna? Var tionde gör över 100.000, vilket är bara drygt hälften av dem som kom under 2015.

    I mina kommentar under senaste inlägget Välkommen till SD. förklarade jag varför redan beviljade permanenta uppehållstillstånd inte kan upphävas, såvida inte innehavaren har begått brott – eller i praktiken redan har återvandrat utan att meddela svenska myndigheter. Jag förklarade också varför jag säger bestämt nej förslag om en särskild myndighet med uppsökande verksamhet i syfte att uppmana personer – som enligt myndighetens mening inte är önskvärda i Sverige- att åka hem.

    Förutom att det vore nära nog omöjligt att undvika att rasistiska värderingar smyger sig i urvalet av personer, som ska bedömas icke önskvärda i Sverige, finns en ytterligare invändning. Nämligen att de stora personella och ekonomiska resurser, som denna verksamhet skulle kräva, kan användas till mer angelägna uppgifter:
    1. att spåra upp och utvisa alla, som vistas illegalt i Sverige.
    2. att ta reda på vilka som i praktiken redan har återvandrat, men utan att meddela svenska myndigheter och därför fortsätter att få diverse bidrag, som de inte längre har rätt till.

    Men nu handlar det om smittspridning, vaccineringar, testning och vaccinpass. Och i den diskussionen får vi inte glömma alla ovaccinerade, som vistas illegalt i Sverige och vägrar både vaccinering och testning, eftersom det enligt oseriösa lagtolkare med stor medial genomslagskraft enligt svensk grundlagskulle vara ett otillåtet ”kroppsligt ingrepp”. Det
    kan möjligen stämma beträffande vaccinering, men absolut inte beträffande testning och begränsning av ovaccinerades rörelsefrihet. Och då bör naturligtvis alla, som vägrar visa vaccinpass, räknas som ovaccinerade.

    Problemet med de illegala är att de inte kan utvisas, därför att hemländerna vägrar ta emot dem, om de inte bevisligen är smittfria. Och med den övertolkning av grundlagen, som vissa lagvrängare gör, kan de alltså också vägra testning. Problemet förvärras ytterligare av att en hög tjänsteman på FHM har fått härja fritt med sina experiment med flockimmunitet, sina lögner om flockimmunitet (nu att ingen samhällsspridning sker om en viss andel av befolkningen är vaccinerad) samt den helt otillräckliga testningen i Sverige.

    Är det inte ett problem, att personer som inte ens har rätt att vistas i Sverige och som hemländerna vägrar ta emot, kan röra sig fritt i Sverige? Borde de inte sitta i karantän utan kontakt med andra människor tills eventuella sjukdomssymtom har visat sig (d.v.s. 2 – 3 veckor). varefter ett nytt försök med utvisning görs?

  3. Brorson

    Vad sedan beträffar svenska medborgare och andra som har laglig rätt att vistas i Sverige, så har de ingen rätt att utsätta andra för förhöjd risk för livsfara eller risk för allvarliga sjukdomar. Vägrar man vaccin får man ta konsekvenserna i form av inskränkt rörelsefrihet. Det är den enskildes eget val. Att förekommande vacciner inte ger 100 % skydd mot smittspridning (mot att själv bli smittad och att smitta andra) är ingen godtagbar ursäkt för vaccinvägran. Lagligt är inte alltid moraliskt rätt.

    Å andra sidan är det faktum att man är ”fullvaccinererad” ingen godtagbar ursäkt för ett öka risktagande. Eftersom inget vaccin ger 100 % skydd. Det är f.ö. även av andra orsaker klandervärt när ett f.d. kommunalråd springer på mutmiddagar, som Umeås store välgörare finansierar med skolpengarna från andra kommuner. Speciellt som vederbörande tillhör ett parti, som har gått ut hårt mot vinster i välfärden. De betalande kommunerna hade kanske velat använda vinsterna på skolpengarna från dem till egna sporthallar?

    Vill minnas att för några år sedan hyllade en annan socialdemokrat denne skolkapitalist för att ha hjälpt kommunen med finansieringen av sporthallen i just Umeå. Jag protesterade då mot denna ytterst osolidariska och osunda inställning hos Umeå-sossarna. Vilket är extra anmärkningsvärt efter Magdas regeringsförklaring,. där hon lovat att återta kontrollen över milarjderna till välfärdskapitalisterna.

    • Marko

      Ja, vi kan göra som i andra länder nu och skuldbelägga 5 åringar som inte regelbundet medicineras med världens mest ineffektiva och kortverkande vaccin som dom ej har behov av.
      Påtala för dom att det är deras fel att vaccinerade äldre avlider

      Vad är fullvaccinerad?
      Snart man det enbart i 3 månader efter sin senaste dos, annars är man ovaccinerad.
      Allt medan bara äldre och riskgruppern blir svårt sjuka, och det till en väldigt liten och minskande mängd.
      Att vilja införa totalitärt samhälle på dessa grunder bör varje människa som kan se förbi sin egen näsa jobba emot.

      Och nej jag är inte mot vaccin.
      Vaccinera riskgrupper som har behov, gör det tillgängligt för övriga.
      Men bara aktieägare hos Pfizer gynnas av nuvarande psykos.

      Det trist att det återigen är koncensuskultur som råder.
      Finns ingen opinion.
      Alla som har annan åsikt stämplas.
      Lär vi oss aldrig något i detta land?

      • Jan Sjöström

        Hej Marko!

        Det handlar således om att samhället har en rätt att
        begränsa skydd, då detta skydd endast är i funktion
        för en del av medborgarkollektivet, ” riskgrupper samt
        äldre” som numera inte dör, utan blir i värsta fall bara
        lite sjuka!

        Skälet är att undvika genererandet av vinst för Pfizer.

        Allt omotiverat handlande skall naturligtvis ifrågasättas
        i detta är vaccinering i dag inte ett val för en medlem i
        kollektivet att göra. Du är välkommen att söka dig till
        ett mer passande socialt sammanhang, om du ser skäl
        att avstå den underordning flertalet kräver.

        Huruvida det föreligger annan mer dold agenda kan
        i dag ingen med empiri hävda. Det är således inte” i
        dag ” ett alternativ att avstå.
        / Jan

  4. Kenth

    Det är på väg att medborgarna skall styras från högre ort.
    Snart får medborgarnas frihet ett abrupt slut.
    Detta är bara början…inse det innan det är för sent.

    • Marko

      Man bör vara väldigt vaksam på vad som pågår iaf.
      Här är det ännu väldigt fritt jämfört med många andra länder.
      Men titta på tex Österrike eller Australien där det har gått helt överstyr.
      Vill vi inte ha liknande samhälle i Sverige så måste vi visa det.

      Men man ser ju tyvärr även här, i ett ämne som är vaccinpass, att vissa inte anser att man ens ska få diskutera denna inskränkning av frihet i västvärlden som saknar motstycke.

  5. Brorson

    Du får göra vad du vill under förutsättning att du inte skadar andra. Om det finns risk att du sprider en smittsam sjukdom, är det du som ska hålla sig undan från andra. inte andra som ska isolera sig.

    Naturligtvis känner jag till naturlig immunitet. Alla människor är födda med det, men det försvagas med stigande ålder, av sjukdomar samt av vissa medicinska behandlingar. Jag vet en hel del om hur smitta sprids. Fick en utbildning i det ämnet i början av 1980-talet,, d.v.s. före aids och corona. Och det stämmer med hur de sjukdomarna har utvecklats.

    Ett par ord om flockimmunitet. Om varje smittad person, i genomsnitt smittar mindre än en annan person (R= 1 lokalt) , vilket kan få förödande konsekvenser.

    Covid har egenskaper, som gör att det oupptäckt utan omfattande testning kan ligga och pyra oupptäckt länge före ett utbrott. I denna egenskap skiljer sig covid-viruset avsevärt från HIV-viruset. .Men det innebär också att även ett dåligt vaccin kan ha effekt på smittspridingen, förutsatt att man inte struntr i andra försiktighetsåtgärder. Därför skrev jag att fullvaccinerad inte är en godtagbar ursäkt för ökat risktagande.

    Med fullvaccinerad menas att man har följt rekommendationerna ang antalvccindoser och tiden mellan dem, alltså inte att man har ett fullständigt skydd mot smitta.

    • Marko

      Förstår inte vad du säger om naturlig immunitet.
      Om du har haft Covid-19 så har du bättre immunitet och över längre tidig smittar mindre än vaccin med dålig verkningsgrad och livslängd.
      Varför är det inte med som covid-19 pass.
      Det är så i andra länder.

      • Brorson

        Inte konstigt att du inte förstår, eftersom ett par meningar föll bort, när jag skulle rätta en felskriven bokstav. Alltnog, alla människor har en medfödd immunitet, som dock inte är specialiserad för någon speciell sjukdom. Men den specialiseringen sker, om man smittas och överlever. Ibland räcker det att man smittas av ett liknande virus, som inte utlöser sjukdom hos människa, s.k. korsimmunitet. Immunitet kan vara hela livet eller bara under en kortare tid, oavsett hur immuniteten har förvärvats. Det skiljer mellan olika sjukdomar.

        Om varje smittad person smittar i genomsnitt mindre än en annan person innan han dör eller blir frisk (R = 1 är sjukdomen epidemisk Redan vid R-tal mindre än 2 är sjukdomen samhällsfarlig. Så många blir sjuka, så att viktiga samhällsfuntkoner upphör att fungera. Det krävs drastiska åtgärder för att skydda befolkningen och hela samhället.

        Invånarna i det glesbefolkade Sverige lärde sig under digerdöden. som härjade 1350 och följande år att undvika att bli smittade genom att hålla avstånd till andra människor, vilket sedan dess har varit något av en svensk livsstil, med följd att svenskar ofta beskylls för att vara kyliga och främlingsfientliga. I länder, som inte har detta livsstils-arv har covid gått fram som en slåttermaskin.

        Covid är visserligen en luftburen smitta, men virusena sprids inte särskilt långt och stannar inte länge i luften. Att vistas närmare en smittbärare än 2 meter under mer än 10,minuter även om den personen har lämnat platsen, är ett mycket stort risktagande. Som exempel på hur olika virus kan vara, kan nämnas mul- och klövsjuka som vid gynnsam väderlek kan smitta djur 5 mil bort. Ett exempel på den motsatta extremvarianten kan HIV/aids nämnas. som kräver ett avancerat sexuellt beteende för att smitta ska överföras.

        Covid ligger någonstans mitt emellan dessa extremvarianter och är därför ett särskilt lömskt och svårupptäckt virus, som ka nha legat och pyra oupptäckt under lång tid, när ett plötsligt utbrott sker, s.k. klusterutbrott till följd av att ibland bara en enda person har varit oförsiktig. Så länge det inte finns 100 % effektiva vaccin, behövs flera åtgärder, som förstärker varandra.

        Jag kan rekommendera en bok, som du kan låna på biblioteket; Evengård, red: Epidemiernas historia och framtid, utg 1992. Birgitta Evengård har varit professor i infektionssjukdomar och mikrobiologi vid Umeå universitet. Boken. Boken är ett samarbete mellan medicinare, beteendevetare och historiker och visar hur bakvänt både myndigheter och allmänhet har agerat vid tidigare epidemier.

        Det har varit vanligt att myndigheterna har bekämpat paniken i stället för epidemin, med förödande följder som resultat. Allmänheten har ökat i stället för minskat sina riskbeteenden. Tycker att dagens antivaccinrörelse är ett exempel på det. Mitt råd till dig är: Gå och vaccinera dig eller lev som en eremit. – Enligt min mening bör en bevisligen genomlevd sjukdom medtas i vaccinpasset.(covid) medtas i vaccinpasset som likvärdig med en dos vaccin..

        • Marko

          Själv har jag haft covid-19 så jag har inget behov av vaccin.
          Varför ska jag ta medicin som är onödig?
          Det var inte det normala för 2 år sen.

          Och vilket R tal kommer du ned i med vaccin?
          Du sprider smitta rätt bra ändå..
          Det kom en undersökning nyligen som sa att du snittar i 5.5 dagar istället för 7.5 dagar med vaccin.
          Och det är medans det är effektivt, effekten sjunker drastiskt och fort.
          Du kan ju se på smittspridning som rapporteras just nu av vaccinerade via julbord tex.
          Och flygplan från Sydafrika innehåller folk med vaccinpass och ändå bär 10% på covid.

          Vi har även en ökad spridning i Sverige sedan vi införde pass.
          Kan vara pga att människor inte tror dom kan smitta med pass vilket man kan förstå när FHM säger helt felaktigt att det är så.

          Det är dessutom ett vaccin som är väldigt ineffektivt.
          Du behöver konstant fylla på, det pratas redan om dos 4
          Alla bör inse det kommer bli dos 5,6, 7..
          Det för något majoriteten ej behöver.
          Vi ska dessutom ta vaccin för att skydda vaccinerade nuförtiden, helt galen logik.
          Om du tittar utanför riskgrupperna så har på 2 år 135 personer avlidit via IVA.
          Förklara hur det är möjligt med en livsfarlig pandemi.

          Om man väger ihop allt så finns är det en överreaktion att dela upp befolkningen i goda och onda.
          Det puttrar i hela världen pga detta, det är farligare än covid.

          Avslutningsvis, vaccin är bra,för riskgrupperna.
          Där kommer vi tillslut att landa oxå.

  6. Jonsson

    Vaccinationspassen ger tyvärr falsk säkerhet. De är en färskvara.
    Jag blir förvånad när jag läser att svenskar som väljer att semestra i länder med oviss vaccinationstäckning, vid mellanlandningar i EU, upplever sig illa behandlade. Detta p g a att många medresenärer på hemvägen har testat positivt på nån covidvariant utan att sedan sättas i karantän på flygplatsen. Friska och infekterade blandas. Och info saknas, klagas det då. Dock ger inte vaccinerna 100% skydd. Det borde dessa resenärer haft koll på.
    Det går helt enkelt inte att lita på folk. Jag är dubbelvaxxad. Samtidigt lite undrande hur länge jag ska tvingas fortsätta med dessa sprutor på grund av andras riskbeteende. Det blir en ond cirkel. Regionen upplyser nu om att smittan ökar även bland 69-åringarna.

    • Marko

      FHM och regeringen säger uttryckligen att bara ovaccinerade smittar.
      Helt galet, klart svenskar inte förstår att dom smittar.
      Vi delar dessutom it pass till dom som tagit sin andra dos för mer än 6 månader sedan och i stort sett har 0 skydd.

      Sprutor lär du få fortsätta ta en lång tid framöver oavsett läge i vården och andras beteende.
      Nästa är 3e dosen.
      1 och 2a fungerar inte möt omikron, naturlig immunitet fungerar inte, men en 3e dos av vaccin som inte fungerar i 2 doser fungerar.
      Då får du 70% skydd mot allvarlig sjukdom och död.
      Mot ett mildare (till synes) virus än det som redan det knappt någon dog av.
      Detta kommer anses som mycket viktig att ALLA tar, jag förutspår att även 5 åringar inkluderas snart.

      Sen efter det så kommer det komma en uppdatering på vaccin.
      Detta lär alla behöva ta i minst 2 doser för att få gå på hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.