Petter Nilsson(SD)

Mina fem om NATO

Morgonens livesändning:

Säkerhetsläget har klart förändrats efter att Ryssland invaderat Ukraina. Samt att man sett vilket stöd Ukraina fått av omvärlden.

Har själv motionerat för att Sverigedemokraterna behöver tydliggöra vår inställning (att inte verka för NATO-anslutning) i höstas. En motion som då besvarades av partistyrelsen.
Jag är fortfarande av uppfattningen att alliansfriheten har tjänat Sverige väl.

Och menar absolut är att föredra att vara alliansfria, i en ideal värld. Bland annat Turkiet ingår i NATO.

Även om jag principiellt tror på alliansfriheten, så måste vi ha ett visst utrymme att parera såvida Finland går med i NATO, eller att säkerhetsläget blir radikalt sämre.
Sverigedemokraternas valkonferens har i helgen beslutat en del ikring NATO.

Dels har vi öppnat upp för att Sverige ska kunna ha möjligheten att gå med i Nato om det skulle krävas för att trygga vår säkerhet.
Därtill att det bör tillsättas en expertutredning så att vi kan få en tydlig redogörelse för de för- och nackdelar som ett eventuellt medlemskap skulle innebära.
Samt tydliggjort att det som skulle kunna få oss att överväga ett eventuellt Nato-medlemskap är om säkerhetsläget snabbt förvärras eller att Finland väljer att gå med i Nato.

Ryssland har bland annat påpekat att om Sverige och Finland ansluter sig till NATO får det militärpolitiska följder. Om Finland bestämmer sig för att gå vidare med ett NATO-medlemskap så måste vi också ha den dörren öppen, annars riskerar vi hamna i en väldigt farlig situation.

Ett bekymret med Socialdemokraternas och Magdalena Anderssons besynnerliga utspel avseende NATO. Något som kritiserats häftigt av Finland.

Det är förstås lättare att nå ut till väljare med klara ”Ja”, eller ”Nej”. Problemet är emellertid att det verkligheten inte alltid är svart eller vit.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Ulf Parde

  In i Nato – helst igår!
  Jag såg på tv i helgen att Sd har haft något slags möte om vilka frågor som ska drivas i valrörelsen.
  På ett tidigare landsmöte beslutades att (ledningen blev här överkörd) företag ska tvingas hantera kontanter – en självlklarhet i Förenta staterna, Norge och Euroländerna. Kommer Sd nu att driva detta i valrörelsen – eller har detta goda gräsrotsinitiativ grävts ner?

 2. Marko

  OT.
  Hycklarkungen är återigen igång och försöker utnyttja människor som dör i kriget för inhemsk politisk vinning.
  Totalt vidrigt igen.

  Nu är det anklagelse som är ospecificerade utan fakta.
  Säker mer fake news propaganda i vanlig ordning.

  Fakta är att S och S galna politik som genomsyrar hela EU givit Putin makt.
  Fakta är att S inte ansett Ryssland som ett hot.
  Fakta är att S har starka vänliga kopplingar till Ryssland via VPK, som kommer krävas som underlag i en regering.

  Sen blir man ju lite förvånad när han blir upprörd över att Putin rättfärdigar angrepp med att det är nazister.
  Det kan man ju bli med rätta.
  Men han glömmer att sosseriet har använt nazism som ursäkt för nedmontering av samhället i 30 år.
  Och var var upprördhet när Trudeau nyligen införde diktatur genom att ljuga om nazister?

  Sen är det vanliga angrepp på Trump och innehållslös floskeln allas lika värde.
  Han har uppenbarligen missat att detta händer under Biden.
  Han lät själv som en Trump på steroider nyss när han ville stänga Norrland mot resten av Sverige.
  Hur går det ihop med öppet samhälle och allas lika värde?

  På hans propagandablogg tas självklart inget in för varken han eller S vill längre ha en debatt med sakfrågor.
  Ren fake news och propaganda, det kommer översvämmas i medier med kopplingar till Ryssland och skyddande av demokrati tills valet.

  • Mique

   Det är SD och dess svans, som vrider och vänder på fakta och aldrig uppger någon källa, förutom ryska trollfabrikers ”alternativa faktakällor”. SD är de värsta Putin-anhängarna i Sverige. Hycklare Jimbo skyller allt på det ryska folket och den ryska kulturen. Det ryska folket tillhör Europa både historiskt, geografiskt och kulturellt. JImbo är en mästare på att vända koftan efter vinden.

 3. Kenth

  Magda stärker sin position nu när läget är osäkert.
  många fler kommer rösta på henne och S nu när
  valet är i höst.

 4. brorson

  Fördelarna med ett Nato-medlemsskap måste vägas mot de säkerhetsarrangemang som vi redan har med Nato. Praktiaskt taget inga ytterligare fördelar med ett medlemskap, men avsevärda nya nackdelar Sverige skulle bli ett legitimt anfallsmål för Nato:s fiender även vid ett krig långt utanför Sveriges gränser – utan att vi har ett invasionsförsvar värt namnet.

  Med sitt geograffiska läge utgör Sverige Nato:s sköld mot ett anfall österifrån mot framför allt Norge, men även Danmark. Skulle då Nato passivt se på om Ryssland erövrar denna sköld och vänder den mot dessa Nato-länder, om Sverige inte förmår hindra detta av egen kraft? Skulle Nato vänta till ryska krigsfartyg ligger utanför Bohuskusten och väntar på order att gå in i Oslo-fjorden, ryska stridsflygplan står startklara på flygplatser i västra Sverige och ryska stridsvagnar står vid svens-norska gränsen och väntar på order att gå in i Norge?

  Om Sverige går med i Nato ökar risken att Sverige blir ett slagfält mellan Nato och Ryssland , inte på samma sätt som Ukraina idag, utan mycket värre. Få svenskar vet idag att den 8 – 9 april 1940 var det en kapplöpning mellan England och Tyskland, vem som skulle komma först till Norge. Inflytelserika engelska politiker tyckte att Hitler var inte så farlig och att man borde inrikta sig på att besegra Stalin genom ett krig mot Sovjetunionen i Nordskandianavien.

  Men den sovjetiska krigsmakten lyckades inte tränga igenom den finska skölden och de tyska fartygen hann upp till Nordnorge bara några timmar före de engelska. Att den svenska neutralitetspolitiken har tjänat oss väl är ingen lögn. Men Sverige förklarade sig inte neutralt under kriget i Finland 1939 / 1940, utan gav Finland mer hjälp än vad som är tillåtet enligt den internationella konventionen från 1907 om neutrala staters rättigheter och skyldigheter

  Så mycket svensk krigsmateriel skänktes till Finland så att Sverige var praktiskt taget avrustat och försvarslöst 9 april 1940, De svenska soldater. bl,a min far, som all hast transporterades från den svensk / finska gränsen till den svensk / norska gräsen, hade inte ens ammunition till sina vapen. Dem hade de skänkt till finländarna…

  Först efter några timmar på tåget kom beskedet ”Det är inte engelsmän, det är tyskar som har gått i land i Norge.” De engelska och franska styrkorna gick emellertid i land på andra avsnitt av den nordnorska kusten. men kapitulerade efter någon månads strider mot tyskarna.

  Under tiden väntade de svenska soldaterna vid gränsen fortfarande på ammunition från fabrikerna i södra ’Sverige, när de stötte på en tysk patrull. Pappa, som var gruppbefäl och kunde lite tyska,. skrek:; ”Halt, vänd om, annars skjuter vi” Det kunde ha gått riktigt illa,

  Många tror fortfarande på statsminister Per Albin Hanssons lugnande ord ”Vår beredskap är god”. Alla utom de som var med. Nu sprids lögner av Nato-anhängare att det var av feghet som Sverige inte hjälpte Norge den gången. Hur kan de förtränga att det finsk-sovjetiska kriget faktiskt har ägt rum?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.