Petter Nilsson(SD)

Bolund(MP) och utkrävandet av ansvar!

Saxar detta ur expressens krönika kring Bolunds utfrågning i SVT – skriven av Patrik Kronqvist.

”Trots att Miljöpartiet 2014 gick till val på att stänga ”flera gamla kärnkraftsreaktorer” ville han absolut inte ta åt sig äran för den förtida avvecklingen av Ringhals 1 och 2 samt Oskarshamn 1 och 2.

– Vi hade kanske varit beredda att genomföra politiska förslag som skulle lett fram till nedläggningen. Men vi hamnade i en situation där vi inte behövde göra det eftersom ägarna gjorde bedömningen att de här reaktorerna inte var lönsamma, förklarade Bolund med oskyldig min.

Det spelade således ingen roll att Miljöpartiet höjde effektskatten, skruvade upp säkerhetskraven, placerade kärnkraftsmotståndare i Vattenfalls styrelse och hotade bolagets vd med avsked om han inte avbröt planerna på nya reaktorer. Besluten togs ändå på strikt marknadsmässiga grunder, hävdade Bolund.”

Men naturligtvis ska väljare ha möjlighet att kunna kräva ansvar av de politiker – och för den delen partier – som fått styra. De partier vars politik kommit att forma Sverige, region eller för den delen kommun.

Det blir samtidigt bra märkligt när politiker bär samma flagg – samma ideologi – men fullständigt vänder i frågor som formats av ideologin de fortfarande har.

Personligen hade jag större invändningar kring hans analys om att lösa problemen med att lagra vindkraft i batterier. Något som svårligen är möjligt göra heller med vätgas.

I de debatter man haft med miljöpartister i länet, har ingen av dem försökt sig på någon sådan orealistisk lösning. Något som faktiskt hedrar dem.

Samtidigt fick det hela en till att tänka till kring den gångna mandatperioden i Region Västerbotten. Där jag ytterst är verksam.
Majoriteten och Alliansen tycks sakna verkliga lösningar. Socialdemokraterna saknar mod att göra besparingar som behövs för att kunna satsa ordentligt på vård, vårdpersonal och eftersatt byggnadsunderhåll. Alliansen har många fattigt beskrivna besparingar – för att skapa någon slags kontrast till majoriteten. ”Besparingar” såsom att kostnader mirakulöst kommer minska till följd av att man byter styre – utan att man gör föreslår en konkret åtgärd.

Har fått igenom några betydelsefulla saker i regionen under mandatperioden, men skulle säga att det absolut mest centrala har varit att hantera investeringsbudget samtidigt som vi tar driftbudget. Även om motionen initialt avslogs i regionfullmäktige av samtliga partier, så är jag övertygad om att samtliga inser värdet av att detta införts.

Ångrar inget av det vi fått igenom, utan något som vi får stå för också.
Andra bitar vi föreslagit och fått igenom som jag skulle säga har varit av stor betydelse för regionens fortsatta utveckling är att på riktigt ta hem effektiviseringsvinsterna av regionsammanslagningen(gamla Region Västerbotten och Landstinget), vårt initiativ om att se till riktlinjer för att kunna hantera covid, avveckling av memeologen, och även att ta in lager ”in-house”.

Men det sagt finns det betydligt många fler besparingar och effektiviseringar som behövs. Passar på att länka partiernas olika budgetförslag (senaste budgetläggningen, endast SD har verkat för en ordinarie budgetprocess i juni 2022) i Regionen återigen, så att den intresserade får möjlighet att skapa sin egna uppfattning.

Etiketter: , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Leif

  Ska nog vara en SD:are som försöker få ”skruva upp säkerhetskraven” runt kärnkraften till något negativt.

  Skön historieförvräning med!

 2. Håkan

  Visserligen utanför ämnet.Men man kan inte annat än förvånas över den avlagde Umeå S-politrucken som upptäckt att det finns importerad hederskultur i landet.Som Socialdemokraterna är den största boven till att den överhuvudtaget finns i landet.Tar man in Mellanöstern så får man Mellanöstern.S behöver folk som röstar på dom,därför denna massinvandring,

 3. Marko

  Nu ska S försöka skifta fokus från kärnkraft med kamp mot hedersvåld.
  Självklart då dom är 100% skyldiga till dagens energikris.
  Ingen ska glömma vem som bär ansvar framöver när man får sälja sitt hus och blir av med sitt jobb.

  Hedersvåld, detta våld som sosseriet har låtit växa och frodas i deras samhällsbygge.
  Det våld som dom har attackerat ´människor som försökt motverka med att kalla rasister och främlingsfientliga.
  Detta våld dom inte gjort något år på 40 år.
  Nu ska dom ett par dagar innan val bekämpa det.
  Det med förslag mestadels ( helt? ) stulna från andra.
  Varför har INGENTING gjorts under deras 8 år vid makten kan man undra?
  Sosseriet är totalt skamlösa och komplett opålitliga, i stort sett ingenting dom säger är sant.

  En annan fråga är ju om S kommer acceptera en valförlust och lämna över makten.
  Retoriken bland högsta toppen och representanter på regional nivå är extremt mycket värre än vad Trump och hans anhängare höll.
  Dom framstår allt mer som ett totalitärt hot mot vår demokrati.

 4. Sven

  2021 gjorde Vattenfall en vinst med 24 miljarder ,ett nytt kärnkraftverk kostar 47 miljarder att bygga . På då ca 2 år är detta betalt ,och betänker vi att det tar ca 5 år att bygga så ska de bara punga ut med ca 9,4 miljarder om året . Enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.