Petter Nilsson(SD)

En odemokratisk fackföreningsrörelse?

Såg att Novus (rullande december) visar att partisympati för SD ligger på 29,8% inom LO.
Ungefär en tredjedel. Regeringsunderlaget är med det störst inom LO.

Mitt gamla fack, IF Metall, har valt att skriva in i stadgarna att man uttryckligen inte får vara Sverigedemokrat för att företräda arbetares intressen som förtroendevald inom IF-metall.

Att aktivt exkludera en tredjedel av arbetare baserat på ideologi menar man på riktigt skulle vara ett demokratiskt ideal.
Misstänker att man snarare ser det ur ett socialdemokratiskt ideal.

Har tidigare problematiserat detta ur ett representativt hänseende. Ifall färre av LO-anslutna upplever att facket styrs av ett ideologiskt parti – som dessutom inte sällan verkar för försämringar för arbetare – kommer det svårligen leda till fler engagerade inom fackföreningsrörelsen.

Vidare leder det till splittring inom fackföreningar.

Även om det kanske för kaviarkonsumerande fackpampar i toppen kan upplevas som en delikat åtgärd för ett estetiskt tilltalande rött fackförbund, så är det svårligen för fackföreningsrörelsens väl att diskriminera baserat på åsikt.

Etiketter: , , , , , ,

37 kommentarer

 1. Leif

  Hur kan man som SD:are jobba inom facket? ni lär ju inte kämpa för dom med mörk hy direkt. Har aldrig förstått ert gnäll på detta.

  Ungefär lika dumt som att en som jag, ska få jobb hos sd då jag inte diskriminerar någon utifrån hudfärg, jag gnäller inte över det direkt.

  Väx upp istället vettja!

  • Agneta

   SD diskriminerar ingen pga hudfärg, däremot diskrimineras SD utifrån andras förutfattade meningar om den sk ”värdegrunden”.
   Nej SD ser främst till hur den massiva invandringen påverkat Sverige, det har absolut ingenting med hudfärg att göra.

 2. Mique

  Jag håller med Leif, väx upp Petter! Sverigedemokraternas ideologi har ingen plats i fackföreningsrörelsen. Apropå en annan sak, du har verkligen inget sinne för alla människors lika värde, jag syftar på nättrollen som härjar hej vilt på din blogg med sina lögner, personangrepp, desinformation, dåliga språkbruk och mycket mera. Att inte få bemöta dessa avarter med kunskap, sunt förnuft och medvetenhet, visar med all tydlighet på din syn på demokrati och alla människors lika värde!

  • Agneta

   Den som som går till flest personangrepp är faktiskt Mique själv. När man är så full av hat mot alla som inte delar ens egna åsikter bör man inte prata om demokrati och alla människors lika värde!

    • Agneta

     Grundar inga påståenden på bibeln utan på uttrycket ”allas lika värde” som tydligen bara gäller om man har rätt åsikter enl Mique

     • Kim

      Aha. Annars är ju bibeln en faktabok enligt de som SD tycker är mest lämpliga att representera partiet…

   • Kim

    Det är och förblir stor ironisk komik då SD-anhängare tar på offerkoftan och pratar ”demokrati”, ”angrepp”, ”polarisering” och ”allas lika värde”.

    Ang facket kan jag å ena sidan tycka att man tramsar då man begränsar politisk hemvist, å andra sidan kan jag förstå att om man har en värdegrund vill man inte ha representanter med annan värdegrund.

    Om nu SD tror sig företräda arbetarna så bra – varför inte starta ett fackförbund och visa det? De med samma värdegrund kommer väl att ansluta sig? Konservativa nationalister har ju dock en intressant historia, både långt tillbaka och i närtid, vad gäller att företräda arbetare.

  • Christer Löfven

   Vet inte om det ska ses som komik, men lite underhållande är det när nättrollen (den sk. ”Mique” i detta fall) börjar klaga på…nättrollen LOL.
   Han själv, tillsammans med det sk. ”Leif” är ju utan tvekan de största nättrollen som härjar på VK:s bloggsidor. Very funny!!
   Till frågeställningen: Facken har väl egentligen aldrig stått för något demokrati ställnigstagande? De har ju alltid varit socialismen/kommunismens förlängda arm och enbart ett verktyg att pungslå arbetare för att ta in ytterligare stålar till sossarna

   • Mique

    Mycket fyndigt, att svara med whataboutism och argumentationsfel. Filterbubblan snurrar vidare, det är allt för lätt att sätta fart på den!

 3. brorson

  Får socialdemokrater var med i facket? S har ju valt som strategi att inte ta strid mot vas som sägs om migration och brottsbekämpning i Tidö-avtalet. Och allt det har ju dikterats av SD. sägs det. Om stadgeändringen genomförs, har förbundet inte rätt till skattefrihet som ideell förening och förbundsstyrelse kan komma att dömas för skattebrott. Dessutom bryter Sverige mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, särskilt artiklarna 10, 11 och 14, om inte stadgeändringen upphävs av svensk domstol. Det är risk att Sverige inte uppfyller demokrativillkoret för medlemskap i EU

 4. Marko

  Ser på sosseriets hycklarbloggar att man nu lydigt i vanlig ordning för vidare propaganda från HQ.
  Nu ska lösningar på energikrisen till.
  Att dom nu har insikt om allvaret är ju bra, ett etillfrisknande.
  Att dom inte har förståelse för och inte tar det minsta ansvar för att dom har orsakat krisen är däremot inte friskt beteende.

 5. brorson

  Nobelstiftelsen har skämt ut sig själva och Sverige, genom att först inte bjuda in Åkesson och sedan säga att blir han statsminister ska han bjudas in. Det är inte alls logiskt. Om han verkligen gör så stor skada (vilket jag inte håller med om) i rollen som partiledare, torde han göra ännu större skada i rollen som statsminister. Det är samtidigt oerhört provocerande att bjuda in MP:s båda språkrör samtidigt med FN:s möte om biologiskt mångfald. Något som i högsta grad hotas av MP:s energipolitik och knäfall för bildindustrin. Även elbilar kräver vägar att köra på och parkeringsplatser att ställas på.

  650 forskare i ett upprop kräver stopp för användning av skogen för energiproduktion, Att biobränslen skulle vara koldioxidneutrala är en grov lögn. Biobränslen släpper ut mer CO2 än fossila bränslen av hög kvalitet i förhållande till den utvunna energin. Kodioxidneutralitet betyder att återupptagen är lika stora som utsläppen och på dessa enorma parkeringsplatser sker inget återupptag, för där växer ingenting. När skog huggs nerför att ge plats åt vindkraftparker minskar återupptaget .Fåglar och insekter dör i massor och övriga vilka djur drivs bort. Hur fisken påverkjas av vindkraft till havs talas det inte alls om.

  En ökning av reduktionsplikten i EU, som klimatextremister i EU-parlamentet försöker driva igenom hotar regnskogarna som får ge plats för enorma energiplantager, med följd att massor med utrotningshotade djur- och växtarter försvinner. Det finns ingen plats i det fria för de stora rovdjuren. De dödliga konflikterna mellan människor och lejon och tigrar i Afrika och Asen ökar med följd att tjuvskyttet också ökar. Och i vårt land ökar vargplågan, när vargen drivs bort från sina tidigare tillhåll i det som förr var de djupa skogarna till bebyggda områden. Nobelstiftelsen stödjer miljöförstörelsen och motarbetar seriösa forskare med sina inbjudningslistor.

  Jag deltog i demonstrationen mot nobelfestligheterna 1976, när Milton Friedman, som låg bakom Chile-diktatorn Pinochets ekonomiska politik, fick ekonomipriset. Pristagarna mötte oss demonstranter på vägen från prisutdelningen till banketten i Stadshuset, vilket torde ha varit en obehaglig upplevelse för dem. Jag kan tänka mig att delta i en ny demonstration – den här gången riktad direkt mot nobelstiftelsen och dess förljugna ”finhet”..

  Nu när 20 % av de svenska väljarna inte är fina nog, för att representeras bland de inbjudna gästerna. Tycker f.ö. att ekonomipriset bör avskaffas, eftersom det inte har instiftats av Alfred Nobel, utan av en svensk politiker, som stödde rasbiologin och tillsammans med sin hustru skrev i sin bok ”Kris i befolkningsfrågan” att ”det inom varje samhällsklass finns en bottensats av individer, som saknar existensberättigande”.

  Kan socialdemokrater vara med i facket, när S inte har tagit avstånd från makarna Myrdal, som bokstavligen, förnekade alla människors lika värde?

  ,

  • Mique

   Högerextrema, faktaresistenta, Putin-kramare som tror att impirisk forskning är konspiration, har absolut ingenting med Nobel-priset att göra!

  • brorson

   Stöddiga trollet MiQue vet tydligen ingenting om Sverige under 1970-talet, vad vi tycket och gjorde, och varför, Den svenska vänstern, som inte var samma sak som dagens falskvänster, protesterade mot tilltaget att mitt under rådande diktatur i Chile belöna diktaturens ekonomiska politik, som gjorde att massor av chilenska barn svalt ihjäl. Och det har inget att göra med Nobelpriset?

  • Kim

   Tror de flesta normalbegåvade kan räkna ut vad som avses. För de som inte kan förstå är det frågan om det är lönt försöka att förklara. Ingen mening att börja förklara 3ans tabell för de som inte förstår enkel addition…

 6. Jonsson

  Varför svarar Kim oförskämt på en enkel fråga?
  Impiri, är då och då förekommande i Miques inpass. Så Mique torde vara expert på det området också.
  För något stavfel kan det helt enkelt inte vara (det är bara dumma svenska män som stavar illa, har vi fått lära oss av Mique).
  Det är sannolikt en helt ny, röd disciplin; impiri.

 7. Drutten

  Idag har Hovrätten slagit fast att facket inte får utesluta en person som är politiskst aktiv i SD. Läste det just på text TV. Lagen är lagen och den ska ju alla följa. Sen kan folk förstås tycka vad dom vill om domen. Så nu är väl ärendet på väg till HD så får då se vad domen blir där.

 8. brorson

  Hovrättens avgörande i målet mellan Transportarbetareförbundet och SD-medlemmen Mats Fredlund var väntat, att Fredlund fick rätt. Domstolarna har endast prövat om det fanns grund för uteslutning i förbundets stadgar. För det var ju vad förbundet hade hävdat, varför något annan inte behövde prövas av rätten. Men vad hade hänt om stadgarna hade ändrats, så att uteslutning kunnat ske i stadge-enlig ordning. Jag vidhåller att en svensk fackförening inte är den typ av ideell förening, som kan neka folk att vara medlemmar och ej heller neka dem att ha fackliga uppdrag p.g.a. deras åsikter och / eller parti-tillhörighet.

  Om detta skulle tillåtas av en svensk domstol skulle det få förödande konsekvenser för den s.k.. svenska modellen, med anarki och kaos på den svenska arbetsmarknaden som följd. Transpsortarbetsgivarna skulle i det läget ha rätt att vägra förhandla med Transportarbetarförbundet. Transportarbetsgivarna skulle kunna starta egna ”fackföreningar¤”, som de själva bestämmer över, för sina anställda. De skulle i det läget ha rätt att avskeda medlemmar i Transportarbetareförbundet, som har gått ut i strejk, för olovlig frånvaro. Förbundsstyrelsen i Transportarbetareförbundet bedriver i högsta grad fackföreningsfientlig verksamhet och är väl .därmed de som ska uteslutas.

  Jag vidhåller att en sådan stadgeändring skulle strida mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter atiklarna 10, 11 och 14. Förbundsledningen yrar nu om att Europadomstolen har medgivit fackföreningar rätten att själva besluta vilka som får vara medlemmar, Men då handlar det inte om den svenska modellen, utan i länder med olika fackföreningar för kommunister, socialdemokrater och kommunister, där exempelvis kommunisterna går ut i strejk och de andra tar kommunisternas arbetspass. Det förekommer i bl.a. Frankrike, där president Macron hittills förgäves har försökt få stopp på de ständiga, kommunistledda strejkerna vid de franska järnvägarna.

  Svenska hamnarbetarförbundet är en från LO fristående och i praktiken kommunistledd fackföreningsrörelse. Genom att utöka medlemskåren till lastbilschaufförer och lokförare skulle Hamn kunna lamslå hela den svenska transportsektorn och krossa LO. Den svenska modellen med fredliga lönerörelser och få strejker skulle gå i graven.

 9. brorson

  LH och jag har det gemensamt att vi båda har valts av våra fackföreningar inom LO till beslutande uppdrag inom det socialdemokratiska partiet. Det är historia nu, eftersom kollektivanslutningen av fackföreningar till partiet har avskaffats. LH verkar ha glömt hur det fungerade på den tiden. Eller är det som han nu har skrivit på sin blogg medvetet hyckleri. Naturligtvis kunde man inte ha ett sådant fackligt-politiskt uppdrag om man var medlem i något annat parti än S. Men det var också det enda fackliga uppdrag som icke-socialdemokrater inte kunde ha. Icke-socialdemokrater kunde alltså både vara medlemmar i facket och väljas till alla fackliga uppdrag än det nyss nämnda.

  Den unika s.k.. svenska modellen byggde och bygger fortfarande på att alla arbetare inom samma avtalsområde tillhörde samma fackförbund, oavsett partitillhörighet. Det är egentligen bara Transport som bryter mot det mönstret och det beror på korruption inom förbundsledningen. Vad som skulle hända, om det blir som LH säger, har jag beskrivit i föregående kommentar. Fullständigt kaos, med arbetarna som förlorare.

 10. Pingback: SD:are får rätt mot Transport i Hovrätt! | Petter Nilsson(SD)

 11. Jonsson

  ”Gör dig inte svensk!”
  Ett sådant uttalande brukar kallas rasistiskt.
  Det brukar innebära att den som uttryckt orden blir utesluten ur samhällsgemenskapen (och kallad nazist).

  • Mique

   ”No te hacer sueco”, ett mycket vanligt uttryck i spansktalande länder, ungefär som tyskspråkiga länders ”Die dumme schweden”. ”Rideaux suedois” svenska gardiner, ”have you attended a swedish school” har du gått i en svensk skola.

   • Jonsson

    Men, ojojoj. Vilken tråkig attityd Mique, avslöjar här.
    Tyskarna, spanjorerna, engelsmännen med flera, verkar vara svenskhatare. Eller är de bara avundsjuka?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.