Petter Nilsson(SD)

SD:are får rätt mot Transport i Hovrätt!

Har tidigare skrivit om SD:arn Mats.

Jag såg nyss jag fått en del kommentarer i ämnet under ett inlägg jag skrev för några dagar sedan, ”En odemokratisk fackföreningsrörelse?”. Därtill såg jag att Lennart Holmlund också lyft ämnet en vända.

Hovrätten fastslog att det var fel av Transport att utesluta Mats på grund av att han är Sverigedemokrat.
Det är förstås något av ett David mot Goliat-scenario. Mats betalar detta ur egen ficka. Mats tar stora egna risker.

Transport kan välja att överklaga till Högsta domstolen också.

Detta är alltså hur ledningen för ett fackförbund som ska stå för arbetares rätt valt att agera…
…beroende på en medarbetares politiska uppfattning.

Ponera att fackföreningen i stället valt att exkludera exv Socialdemokrater på grund av att fackföreningens ledning gör bedömningen att partiet inte bedriver politik som är i linje med ledningens uppfattning.
Jag vill tro att många som inte själva är SD också upplever att detta är en farlig väg att gå.

Etiketter: , , , , , ,

20 kommentarer

 1. edor Vilhelmina

  Har fackföreningar egna regler om hur man kan utestänga människor? Jag menar SD är ju minst sagt accepterade nu närde t o m finns med i en regering, en minoritetsregering visserligen men som ingår i Kristerssons regering där SD är ett stödparti som med deras hjälp kan styra landet. Skulle detta vara förbjudet enligt fackföreningars lag? Sedan vilket parti jag ev skulle tillhöra angår väl ingen. Nu hade den här personen det gäller visserligen tillkännagett genom uppdrag vad han tillhör, men facket kan vi i gengäld kalla dessa rumsrena? Som pensionär har jag gått ur facket och det är väl endast någon typ av begravningshjälp som utgår när jag dör. Om jag lägger av någon hundring i månaden fram till jag dör, vilket jag naturligtvis inte vet, men hoppas få leva så länge som möjligt är förhoppningen det ska täcka mina begravningskostnader. Jag har aldrig gillat facket, deras folk och deras inställning. Som det nu visar sig är det odemokratiskt. Jag tar inte speciellt parti för SD, heller inte speciellt för något annat parti, men om jag arbetar och sköter mig angår det väl ingen vad jag ev röstar på?

  • Ulf Parde

   Dumt sagt av Leif. Nu hade ju den här personen heller inte någon funktionärsställning inom facket. Det gällde endast att få vara medlem, även om han har förtroendeuppdrag för SD.

  • arbetare

   Någon förefaller ha fobier mot folk med ”utomnordiskt utseende” .
   Du kan väl ta ett snack med Rashid Farivar eller Nina Gholem Ali Pour eller någon annan SD-politiker med utomnordisk bakgrund och förklara för dem att de måste byta parti eftersom din världsbild och verkligheten är på kollisionskurs……

 2. Ulf Parde

  En LO-funktionär gnällde i tv, över att deras medlemmar inte själva får bestämma vilka som ska få vara med i facket! Nej, just det. Det här är ingen vanlig syförening utan en organisation som är samhällsbärande (de påtar sig själva gärna den rollen) och som har närmast monopolställning på arbetsmarknaden. Då går det inte an, att de själva skulle få bestämma vilka – med den ”rätta” politiska inställningen – som ska få ta del av det skydd som medlemskap i facket innebär. Domen var självklar.

  • Lars Gidlof

   En förening måste väl få välja vilka som skall va medlemmar, det skall inte staten göra. Det är en demokrati vi lever i, än så länge. För SD och KD vill ju dra ner på public service, fast vanligt folk föredrar det än t ex TV 4, men det beror på kritiska frågor som SD och andra inte tycker om. Är det demokrati ???

  • Realist

   Eftersom att Facken är Föreningar, så är det ju upp till dessa att själv få bestämma vilka som har rätt att företräda!
   I varje Facklig Förening så har man stadgar över vilka regler som gäller för företrädare och medlemmar, och kan man inte stå för dessa utan handlar tvärtemot så har man ingen rätt att vara med i dessa!
   Eller menar du att en militant vegan även ska få företräda köttindustrin?

   • Marko

    Ska man oxå få bestämma vilka man aha ha i styrelse i sitt företag?
    Vilken man vill anställa baserat på åsikter?
    Vem man ska släppa in i sin affär efter etnicitet?
    Vem som får vara med i förening efter hudfärg?

  • Marko

   Det eviga tjatet om allas lika värde var som väntatt inget värt i praktiken.
   Inget problem med andra ingrepp som tex att man inte ska få bestämma vilka som styr ens privata företag.
   Inte ska bestämma vad som får byggas i sin kommun.
   Inte ska få bestämma vilka som får tillträde till ens land.

 3. brorson

  Det socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP) bildades 1889 med uppgift att driva både facklig och politisk kamp (bl.a för allmän rösträtt och fackliga rättigheter), De arbetarföreningar som fanns redan då gick med i det nya partiet. LO bildades 1898 som paraplyorganisation för den fackliga kampen. SAP blev därmed arbetarrörelsens båda grenar till1987, då kollektivanslutningen av LO-medlemmar till SAP avskaffades och 9 / 10-delar av SAP-medlemmarna uteslöts ur partiet, Medlemsavgiften till partiet, som reservanterna inte behövde betala, ersattes partibidrag, som även de forna reservanterna tvingas betala. Både före och efter 1987 var pengarna till partiet inbakade i medlemsavgiften till facket.

  Reservanter kallades de som hade ”reserverat sig” mot kollektivanslutningen, antigen för att de var medlemmar i andra partier eller inte ville stödja S av någon annan orsak. Att de forna reservanterna numera tvingas betala till S kan anses vara stöld eller förskingring av fackföreningarnas pengar, Men kan faktiskt anses vara stöld även från alla S-sympatisörer, som uteslöts ur partiet och därför inte genom egna valda representanter har något inflytande över pengarna användning., Som jag skrev i en tidigare kommentar var jag en av dess valda representanter för min fackförening, som hade rösträtt på beslutande möten inom partiet.

  Därför vet jag hur det fungerade. Med denna unika konstruktion hade LO-medlemmarna reellt inflytande över det dåvarande arbetarpartiets politik och var alltså inte som nu passiva betalare. Vi slapp i Sverige uppsplittringen av arbetarna på flera fackföreningar för olika partiers medlemmar, vilka konkurrerar med varandra på arbetsplatserna och har olika idéer bl.a. när och hur strejkvapnet skulle användas. Detta har utnyttjats av arbetsgivarna i de länderna, genom att spela ut de olika fackföreningarna mot varandra. Och har lett till en lägre anslutningsgrad total till fackföreningarna,

  Det är framförallt kommunister, socialdemokrater och kristdemokrater som har egna fackföreningar för sina medlemmar. De kristdemokratiska fackföreningarna stöds sedan Andra vatikankonciliet under 1960-talet av Katolska kyrkan, som sedan dess firar 1 maj som Josef arbetarens dag. I Sverige har KD i Uppsala egna 1 maj-demonstrationer. Det är inte bara Transport som har försökt utesluta en medlem med ”fel” partitillhörighet. Kommunal har i minst två fall försökt utesluta medlemmar med politiska uppdrag för KD.

  Medan fackföreningar i andra länder har sett med avundsjuka på Sverige (en enda fackförening för alla arbetare inom samma avtalsområde, oavsett partitillhörighet) gör Transport allt för att krossa resterna av denna unika svenska modell .Hur länge ska övriga LO-förbund stå ut med Transports upprepade sabotage mot den fackliga enigheten.? Förra gången var det hamnarbetarna som bröt sig ur Transport och bildade en egen, konkurrerande, fackförening. Hur länge ska arbetsgivarna stå ¨ut, när de ena dagen skriver avtal med den ena fackföreningen och den andra fackföreningen går ut i strejk nästa dag?

  Holmlund verkar ha hamnat i konflikt med sitt tidigare fackförbund, Byggnads, där hans fackliga och politiska karriär började, i synen på SD. Förstår inte H att med rättigheter (förhandlingsrätt, strejkrätt, mm) följer ochså skyldigheter? En fackförening som står över lagen, blir lätt ett slags maffia.

  • majorn

   i Iran kämpar kvinnorna för att slippa huvudduk i sverige har förvaltningsdomstolen bestämt att det är mot svensk lag att förbjuda huvudduk i skolan. så svenska domstolar hejar på det iranska styret verkar det som. har länge tänkt på att snart är vårt julfirande över för vi ska anpassa oss till andra kulturer.

  • Jonsson

   Så dumt! Vore jag förälder till barn på den skolan, då skulle jag (i protest) hålla dem hemma den 13 december. Självklart att Lucia ska firas på den dagen, med choklad, pepparkakor och lussebullar. Glitterfest kan hållas nån annan dag.
   I förlängningen skulle jag se mig om efter en annan skola.
   Lucia hade alltså fel värdegrund? Hur är det med Tomten?

 4. Olle BK

  Fantastiskt Petter, high five!

  För övrigt borde du tipsa polaren brorson att skaffa egen blogg, ohemult mycket mundiarré på den liraren och det torde bara gagna dig själv.

  • Mique

   Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Försvarets Forsknings Anstalt (FOA), Internetstiftelsen och Kali Nethunter, med flera, så är Petters polare ett nättroll, vars specialitet är ”Massive Wall Of Text (MWOT).

 5. brorson

  Pressmeddelande från Föreningen för inbördes beundra:
  1. Vi tycker som Socialdemokraterna
  2. Vi bestämmer själva vilka lagar som gäller för oss och har bestämt att vi inte ska betala skatt men har strejkrätt.
  3. Vi bestämmer själva vilka som får vara medlemmar.
  4. Chefen beundrar oss inte, så han får inte vara medlem och vi går i strejk tills han har ändrat sig.
  6. Vi protesterar på det bestämdaste mot att Arbetsdomstolen har förklarat vår strejk olaglig ,Det är inte domstolars uppgift att tolka lagen. Det gör vi själva, Vi är ju bäst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.