Petter Nilsson(SD)

VK-skribenternas verklighetsförskjutning!

Jag som politiker inser min begränsning. Om jag skulle ge mig i färd med att agera expertkommentator under en fotbollsmatch (vilket jag för övrigt tycker allt-för-ofta tycks handla mest om att nedvärdera lag eller spelare som inte presterar enligt förväntan) skulle det bli ett lika bra resultat som fotbollsexperts syn på migrationspolitik, det vill säga: dåligt.
Det leder oss in på dagens ämne: Ola Nordebo lyfter en fotbollsexperts syn på migration.

Storbritannien har planer på att införa en mer restriktiv asylpolitik och det har gjort vissa individer lite upprörda, till exempel ovan nämnd fotbollsexpert Gary Lineker. Han menar att den är omåttligt grym, riktad mot de mest utsatta människorna och han gör så klart även kopplingar till 30-talet i sitt utspel. Det går inte att kritisera en rimligare asylpolitik utan att ta upp 30-talet, det är sedan gammalt.

Ola Nordebo stämmer in och lyfter språkbruket. Han menar att det blivit kargt, avhumaniserande och att det är ordvalen och retoriken i media som skapar denna “främlingsfientlighet” som i sin tur det leder till en inhuman asylpolitik. Hans tes är helt enkelt att politiken radikaliseras och avhumaniserar flyktingar ju längre tiden går. Det har blivit politikens modus operandi som “håller gradvis på att gröpa ur en viktig del av Europas etiska fundament”, vilket så klart är fel.
Det är verkligheten och konsekvenserna av en oansvarig migration som skapar en vilja att minska den, inte vilka ord som används – men det är inte min huvudpoäng med mitt inlägg.

Han skriver om en sorts radikalisering utifrån vilka ord folk använder, men inser inte själv sin egen radikalisering åt det andra hållet. 2013 skrev Ola ett inlägg som signalerar att hans syn på invandringsdebatten ha dramatiskt förändrats..2013. Den lyder bland annat så här:

”Så här tycker jag: Fri invandring är en självklar vision. I brist på möjligheter att genomföra den bör asylpolitiken vara generösare än i dag. Fler borde få stanna. Genomdrivandet av utvisningsbeslut är inget som bör prioriteras. Papperslösa ska ha rätt till vård och skola. Facken ska inte ges vetorätt över arbetskraftsinvandringen.

Det är mina positioner, och jag brottas lika mycket med följdfrågorna om hur, som alla andra. Jag skulle inte klara övningen ovan, jag känner få som skulle göra det. Och det är i mina ögon fullt möjligt att inta motsatt ståndpunkt i de flesta av frågorna utan att vara främlingsfientlig eller inhuman.

Det vill säga: 2013 menade Ola Nordebo att man kunde vara för en stram migrationspolitik utan att vara främlingsfientlig, men i dag menar han att det ÄR främlingsfientligt att vara för en stram migrationspolitik. Ola tycks alltså ha blivit än mer militant och verklighetsfrånvänd än 2013, vilket i sig är fascinerande.

Det går inte att låta bli att förundras över hur VK:s skribenter tycks skjutas längre och längre från den verklighet som vanligt folk lever i. De sällar sig till den privilegierade adel av människor som lever långt ifrån konsekvenserna av deras godhetssignalerande migrationspolitik.

Etiketter: , , , , , , , ,

24 kommentarer

 1. Björn

  Sedan så kan jag inte sluta att förvånas över att dessa ”experter och kändisars” åsikter är värd någon som helst relevans i just den här frågan.
  Lite grann som att man inte har en egen vilja och åsikt, utan måste invänta vad influencers och halvkändisar tycker i aktuella frågor.
  Men har man bara Vk och aftonbladet som informationskälla så är jag inte förvånad att man lever på rosa moln och inte orkar engagera sig i aktivt informationshämtande.

  • Agneta

   Håller med om att man måste hämta information från andra källor än aftonbladet och Vk.
   Var tidigare prenumerant på vf men störde mig mer och mer på ledarskribenterna där. Totalt verklighetsfrånvända i sin iver att godhetssignalera. Gör handhjärtan och hata SD så blir allt bra, och man kan betrakta sig som tillhörande de goda.
   Bytte till Vk men måste tyvärr medge att ledarskribenterna här också uttrycker sig på liknande sätt.
   Att så många inte vill se vad som händer i landet är sorgligt.
   Nu har en rapport från BRÅ kommit där socioekonomiska faktorer avfärdas som huvudordsak till kriminaliteten i Sverige.

 2. jan sjöström

  Hej!

  Fri rörlighet är givetvis ett måste, det är så mänskligheten
  överlevt genom tiderna. Migration har varit en utväg i en
  kamp för hela vår existens.

  Nationalstaten hanterar landgränser – med gränser kommer
  nytta via norm. Konsensus blir det kitt statens medborgare
  ger accept i. Gruppen motiveras av gemensamma mål, en
  vilja som syftar till flertalets bästa uppstår. Gemensamt blir
  regels alla unika normer – landets förutsättningar.

  Nationen sluter samman när yttre hot riskeras. Medborgaren
  och dennes ansträngningar blir det centrum som tillser den
  nödvändiga garantin ur vilken Nationen ges legitimitet.

  Migration i dag är någonting helt annat, planeten saknar nu
  lediga områden att tillse nytta i. Stora migrationer kommer
  nu ur en vilja i andra förhållanden. Flykt till alternativ som
  via ”försörjningstvång för mottagande lands medborgare”
  är nu den sporre med vilken flertalet motiverar sin flytt.

  Ingen (inte heller Putin) blir således illegal. Frågan som ger
  Nordebo ett motiv är den egna personliga agendan. Via
  chimär godhet skapas behov – behov som då måste tillses
  försvaras samt motiveras.

  Att i godhetens naiva slöja utge krav på Nationernas död i
  i ett egensyfte, må vara skribentens sak att agitera i. Men
  likväl är det demokratiska fundamentet en omständighet att
  hantera. M a o vill vi ”ytterst ansvariga” se än mer anarki
  i tidigare funktionella strukturer: Valet är ”än så länge vårt”

  • Mique

   Intressant ny strategi från sverigedemokraternas propagadamaskineri. Anfall är det bästa försvaret av Petter Nilssons blogginlägg. Fram med de högerextrema bottnarna i främsta ledet, låt algoritmerna stämma i bäcken så tidigt som möjligt och med whataboutism och trettiotalsretorik skrämma kommentatorer med andra åsikter till tystnad.

 3. Leif

  Tycker det vore intressant att höra hur du resonerar att ”ni” använder er av en springpojke som är starkt förknippat med Ryssland.

  Är det det ni vill, att vi ska bli ett med Sovjet? Tystnad = medhåll

  • Bättre förr

   Förutom att du är väldigt långt från dagens ämne, så kunde du ju med samma trovärdighet ha skrivit ”att om du/ni som skriver/kommenterar i bloggen inte svarar, då är det du/ni som har orsakat bankkraschen i USA, eller nåt annat världsfrånvänt…

   • Mique

    I andra ledet till Petter Nilssons försvar, kommer så Internettrollen med sina faktaresistenta nonsenskommentarer, sist men inte minst, så dyker väl signaturen med de evinnerligt långa emotsägelsefulla kommentarerna upp.

 4. Marko

  Trodde det var slut med denna verklighetsfrånvända känslodynga.

  Snarare dags för dessa människor att lämna sina elfenbenstorn och ta ansvar för vad deras lögnaktiga agenda genom åren har åstadkommit med vårt samhälle.

 5. Bättre förr

  Det är intressant att notera hur den fattigare delen av befolkningen drabbas mycket hårdare av såväl ett frikostigt flyktingmottagande som av många svenska politikers mål att Sverige ska vara bäst på att offra sig för miljökampen och nollvisionen i trafiken mm. Kostnaden för flyktingmottagningen kommer ju inte bara på skattsedeln, det sparas också på socialförsäkring mm på ett sätt som särskilt drabbar de som har betalt skatt i många år för att försäkra sig om trygghet ifall de blir långtidssjuka och eller arbetslösa mm, samtidigt som även papperslösa och andra som inte betalat skatt i Sverige särskilt länge får del av de sociala förmånerna liksom ÄFS. De flesta miljöskatterna är proportionella, dvs folk med hög inkomst betalar inte mer, snarare mindre, då de främst är de som haft råd att köpa elbilar som subventionerats av folk som inte haft råd att köpa eller äga subventionerade elbilar. Elbilar har ju främst köpts av välbeställda människor i storstäderna. Och vad gäller nollvisionen, så leder många åtgärder som gjort bilarna säkrare också till högre bränsleförbrukning genom ökad vikt, och dyrare underhåll när olika säkerhetshöjande anordningar och avgasrening ska repareras, t.ex. efter att ha underkänts i besiktningen, något som särskilt gjort det dyrare för den fattigare delen av befolkningen, inte minst i glesbygd, att ha bil. Samma gäller givetvis även reduktionsplikten, som svider särskilt i glesbygd där dieselbilar är vanligare och fler har gamla traktorer för att snöröja och underhålla t.ex. enskilda vägar, som numera får allt mindre i bidrag.

 6. Marko

  Och här har vi dagens rapport om detta 100% importerade problem som personer likt
  Nordebo med access till media för befolkning under decennier har medvetet försökt dölja och spridit lögner om.
  Alla som försökt påtala en annan bild har omedelbart jagats som rasist, nazist, facist etc I samordnade kampanjer.
  Deras privatliv och karriär har attackerats.
  Dessa människor är högst ansvarig för dagens situation.

  Text från radhusområde i Sverige, inte från Ukraina.

  Både han och hon har ringt sina arbetsplatser och sagt att de inte kommer in i dag. Tonåringarna är hemma från skolan. De gick tillsammans med sin mamma över till ett grannhus mitt i natten för att få landa och försöka sova lite. När dottern sover i sin säng är fönstren i hennes rum fördragna med tjocka mörkläggningsgardiner. Hade de inte varit fördragna hade hon fått glasregnet över sig.

 7. Jonsson

  Jag tog mig tid att läsa ledaren. Den har en tydlig adress: Tidö.
  En vision är mer långtgående än ett mål. Därmed vill jag veta hur detta storartade företag ska genomföras, dvs att illegala migranter ska få stanna i Sverige, EU och GB. Samt att invandringen hit ska vara fri. Nordebo är tydligt fackföreningsfientlig givetvis. Helt ok att migranter utnyttjas av kapitalet? Blir fattiga, hemlösa i vårt klimat, sedan de klarat smuggelfärden med livet i behåll? Det föreslagna är inte av omtanke om migranterna. Istället ska djungelns lag råda. Alla människor har ju inte samma förutsättningar att dra sig fram.
  Om man vill migrera till ett annat land, då ansöker man hemifrån.
  Vad gäller Nordebo, så har han ju svaret; det är ett omöjligt företag. Dock är svensken så ägd av staten och får lov att bara instämma i godhetskören, och bli drömmare de också. Trots att många genomskådat maktelitens ”neoliberala” tricks. Fler ledare ska nog knåpas ihop inför valet nästa år. Sömniga liberaler ska aktiveras. Människan är född fri att forma sin egen framtid, hurra för franska revolutionen och annat snömos. Nordebo väljer den lätta vägen, predikarens.

 8. brorson

  Prinsessan Madeleine ska flytta hem till Sverige tillsammans med sin make, affärsmannen Chris O´Neill, och parets tre barn. Migrationsverket meddelar att man inte gör några undantag för kungligheter från regelverket, utan O´Neill får söka uppehållstillstånd och stå i kö, som alla andra. Men det här kan ju socialnämndens ordförande i Umeå, Andreas Lundgren, fixa. Paret kan ju bosätta sig illegalt i Umeå och få försörjningsstöd från socialtjänsten. Lundgren har ju strängeligen förbjudit offentliganställda att meddela Polis och Migrationsverket, när de kommer i kontakt med personer, som vistas illegalt i Sverige. Han kan väl inte mena att en hederlig affärsman, som är gift med en svensk prinsessa, ska behandlas sämre än de kriminella, som har vurmar för?

  Och Nordebo kan ju göra hemma hos-reportage från prinsessparets underjordiska gömställe i Umeå, med ensamrätt för VK. Rubrik ”Så här illa bor våra mest utsatta”.

  Svara

 9. Marko

  Nästa episod av sosseriets korruptionenshärva är på nivå need vilken korrupt bananrepublik som helst.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hemlig-lista-avslojar-anhoriga-till-abf-anstallda-deltog-i-bortrostandet-av-ostlin


  Drygt 20 släktingar och vänner till ABF-anställda, som blev medlemmar 2022, var med och röstade bort Ebba Östlin (S) på S-medlemsmötet i januari. Flera släktingar till Emanuel Ksiazkiewicz (S), som är utmanare till kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, var också med och röstade. Det visar läckta dokument som SVT

  Detta förnekar dom från början och konstant att det är några oegentligheter.
  Nya medlemmar däremot blir utsparkade utan att några orsaker bevisas eller anges.
  Men denna grupp med släktingar, bla till person som ställer upp som kandidat till ordförande, får vara kvar.

  Nästa gång en sosse nämner något som ”skydda demokrati” eller ”vända varje sten” kommer Sveriges alla hycklerimätare självantända.

 10. Basic Rules

  MSM.s Ledarsidor befinner sig på ett sluttande plan, chefsideologen kämpar med sig själv och ståndpunkten blir ofta banal och verklighetsbefriad, och de Personliga känslorna får det att gå överstyr.
  I bland tar det sig rent ”borderlinska” uttryck, i en cocktail av Wokeismens trams.
  De ångestdrivna och ängsliga tillstånden över att vägra se verkligheten, driver dom åt att ”double down”, likt neocons i Vita huset och EU.

 11. Marko

  Och idag så är det alltså friskolorna som är orsak till skjutningar och sprängningar enligt sosseriet
  Hahahaha..
  Dom har blivit en parodi på sig själva
  Det enda säkra är att dom inte är det minsta intresserade av att göra samhället tryggare.

 12. Jonsson

  Såklart sossarna gör så. De väntar ju på ”den osynliga handen”. ”Vinsten kommer längre fram”, som Löfven uttryckte det.
  Afrika har en starkt ökande befolkning, så vinsten måste komma där ganska snart, om Löfven har rätt.
  Eller fungerar inte Adam Smiths teori längre?
  Kanske skapas det främst ett enormt fattigproletariat numera. Pga att förutsättningarna är drastiskt annorlunda idag, eller av andra dolda orsaker. Efterfrågan på skjutvapen, sprängmedel och knark ökar i vart fall i Sverige. Tillgången är stor för närvarande och detta orsakar obalansen.
  Skyttedal vill föregå den osynliga handen, med hjälp av legaliserat cannabis. Eftersom det finns annat knark så blir det bara mer elände.

  Matpriserna i Sverige ökar, trots att elpriset gått ned. Sann logik.
  Sossarna har dessutom långsiktigt förstört svensk grundskola. Detta orsakar kompetensförsörjningsbrist. Sjuksköterskor och läkare måste kunna räkna. Det förutsätter att grundskolelärare kan grundläggande matematik och läsinlärning. Så är det inte idag.

 13. brorson

  Eftersom jag inte minns att jag stött på begreppet ”armlängds avstånd till kulturen” förränn helt nyligen, har jag tittat på var det kommer ifrån. Det lanserades i England redan under 1930-talet av nationalekonomen Keynes, som ville dra ner de offentliga kulturanslagen till ett absolut minimum för att värna kulturens självständighet. I stället skulle man bygga ut den offentliga välfärden – kanske i förhoppning om att vanligt folk skulle få pengar över till kulturkonsumtion.

  I Sverige fick vi den rakt motsatta utvecklingen, med en svällande offentlig kulturbyråkrati, som lade beslag på allt större delar av de offentliga kulturanslagen till sin egen försörjning. Till slut protesterade konstnärerna mot att Statens Kulturråd på regeringens uppdrag tvingade dem att ta med hbtqi-, mångfalds- och jämställdhets-perspektiven i sina konstverk under hot om indragna bidrag. Konstnärer kunde få direkta frågor från byråkratin varför dessa perspektiv saknades i deras konst. Byråkratin lade ut dimridåer om att SD hotade den konstnärliga friheten med krav att allting skulle vara nationalromantik.

  SD var naturligtvis ett tacksamt offer för dessa angrepp, eftersom partiet saknade en egen kulturpolitik och att det bland partimedlemmarna fanns fördomar om att nämnda krav komfrån kulturarbetarnas själva, och alltså inte från den offentliga kulturbyråkratin. Samt att många SD-politiker såg kulturen som något man kunde spara på. Vilket är ett förenklat synsätt. Om de kulturarbetare, som kan det, inte längre kan försörja sig på sin kultur, kommer de ju att konkurrera med arbetslösa om de lediga jobben, varför de sparade pengarna dyker upp som kostnader för arbetslösheten.

  Det vore bättre att banta den offentliga kulturbyråkratin och ge pengarna till kulturarbetarna i stället. Dessutom borde vi alla fundera på metoder att minska kulturens beroende av offentlig finansiering. Keynes hade nämligen rätt. Beroendet av offentlig finansiering gör kulturen köpt av politiken. Är det en slump att nästan alla kulturarbetare verkar vara vindkraftfrälsta hbtgi-personer under de åtta åren med miljöpartistiska kulturministrar? Minns hur den dåvarande kulturministern Alice Bah-Kunke dök upp på nobelfesten i en kreation, som föreställde ett smältande isberg. En tydlig signal även till vetenskapen att ställa sin forskning i politikens tjänst.

  I ansdra EU-länder har klimataktivister gått till angrepp mot beröda konstverke på de konsthistoriska museerna. I Sverige magasineras länsmuseernas historiska samlingar (det svenska kulturarvet) för att ge plats åt politiska skärmutställningar. SD anklagas av en museichef för att vilja bestämma ”vad vi ska visa hår”. Men är det inte förskingring av skattemedel att använda dem till något annat än vad de är avsedda för – i fallet med länsmuseerna att bevara det svenska kulturarvet?

  Jag har inte påstått någonting annat än att urvalet av föremål som ska visas fram ska avgöras av experter på sådant. Men för att vända på resonemanget, vore det lika fel att kasta ut den moderna konsten från Moderna museet för att i stället ge plats åt landskapsmåleriet från 1800-talet.

  Ett mål för kulturpolitiken bör självfallet vara att nu levande kulturarbetare kan försörja sig på sitt kulturskapande. Men helst utan pekpinnar från politiken om kulturens innehåll.

 14. brorson

  Liberalerna i Stockholm kommer att fortsätta ett neka bidrag till konstnärer, som inte bedriver hbtqi-propgaganda i sina konstverk. Detta visar följande nyhetsnotis om L-oppositionsrådets utspel inför Liberalernas landsmöte: ”Vi måste markera mot SD i kulturfrågor, hbtq-frågor och andra frågor, som visar att Liberalerna fortfarande är liberaler, säger Jönsson.”

  Om L vill fortsätta att vara liberaler bör de i stället markera FÖR den konstnärliga friheten och konstnärers rätt att själva vilka de attraheras sexuellt av, personer av det egna eller det motsatta könet och låta sina egna preferenser – inte politikernas – avspeglas i deras konst, om de önskar avspegla någon särskild läggning. Man ska exempelvis inte vara tvungen att göra ”menskonst” för att förtjäna sitt uppehälle, om man är en kvinnlig konstnär.

 15. brorson

  Häromdagen skrev V Hansen ett riktigt bra inlägg om konkurrensen och dess betydelse. Men troligen utan att mötas av invandringar. Så dagen efter skrev han ett nytt inlägg med sedvanliga vänsterflosklar, vilka avslutades med sedvanliga påhopp på oss (?) alla, som han kallar högernationalister. Några vänsternationalister har väl denne viktigpetter (ursäkta namnlikheten), som låtsas själv ha upplevt den tyska ockupationen av Danmark, aldrig mött.

  Så klart inte, eftersom han föddes fem år efter ockupationens slut och flyttade till Sverige med sina föräldrar redan efter ett år. Men vänsternationalisterna, som ville bevara Danmark danskt, gjorde livet surt för de tyska ockupanterna. Alla, som idag vill bevara Sverige svenskt drar han över en kam och kallar ”högernationalister” – även vi som inte ens är medlemmar i SD.Även alla vi, som röstade på något av de tre regeringspartierna, fullt medvetna om att de inte skulle kunna bilda regering utan stöd av SD.

  Även vi, som en gång i tiden stödde Olof Palme som vår partiordförande och statsminister. För att han hade omvandlat det svenska atombombprogrammet till civil kärnkraft, som blev en ekonomisk förutsättning fär världens mest avancerade välfärdsstat. Allt det, som de, som nu kallar sig ”vänster”, river ner. De, som jag kallar falskvänstern. För att de tillhör en högborgerlig elit, som svänger sig med vänsterfraser, som de har lärt sig under studieåren, i början av sina klassresor. Det tidigare arbetarpartiet, i vilket Palme trots att han själv kom från överklassen var partiordförande för, tog de med sig på resan. Och gjorde om till ett intresseparti för offentliga arbetsgivare och andra klassresenärer, som nått sina mål.

  Hansen, som uttalar sig som om han varit ett flyktingbarn från ett ockuperat Danmark och skryter med sin utbildning i retorik och klassisk filosofi och låtsas stå över både högern och vänstern och inte vill bli kallad ”vänster någonting” och brer ut sig om lögner och svikna lötet, lyckas inte hitta ett enda exempel på sådant från vare sig den äkta vänstern eller falskvänstern. Och ondgör sig, som om det vore en överraskning, att kritiken kommer från dem han kallar ”högra sidan”.

  Nu senast har han skrivit att en av matjättarna i Norge, vilken inte höjde priserna när andra gjorde det, och därigenom fick 600.000 nya kunder och därigenom bidragit till en lägre inflation i Norge än i Sverige, borde vara ett föredöme även för Sverige. Inte ett ord om vilka, som förlorade på den norska priskuppen, bl.a de som miste sin närmaste butik och fick högre kostnader för sina inköp. Hansen går händelserna i förväg och befarar att den norska priskuppen kommer att avfärdas som planhushållning (d.v.s. kommunism) av svenska ”högernationalister”.

  Men detta agerande av en matjätte är tvärtom ett typexempel på kapitalism. Kapitalism på gott och ont. Med planhushållning hade alla höjt lika mycket på order av en statlig myndighet. Vilket kanske också hade hållit tillbaka inflationen .Jag vet inte om det hade fungerat i Sverige, men det är vad Vänsterpartiet vill. Jag tror inte att V vill ha Hansens rövarkapitalism, inte ens under falsk vänster-flagg, som leder till konkurs för alla småbutiker och utradering av hela lanthandeln. Men vi får väl se.

 16. brorson

  De norska grossisterna (matjättarna) har förmodligen, som sina svenska motsvarigheter, haft stora vinster innan inflationen sköt fart, varför minst en av dem haft ekonomisk styrka att inte höja priserna samtidigt med konkurrenterna. Med en enorm tillströmning av nya kunder och små eller inga ökade kostnader (en stor rationaliserings-potential) för att klara driften av butikerna, har de kunnat behålla de låga priserna.

  Det kan också vara en fördelning mellan stormarknader i städerna och småbutiker på landsbygden. Hansen gör sannolikt misstaget att tro att det, som är möjligt inom en mindre del av ekonomin, fungerar även i stor skala, utan några negativa konsekvenser. Personligen tycker jag att regeringen bör överlägga med Vänsterpartiet om metoder att skydda de ekonomiskt svagaste hushållen från inflationens skadeverkningar. Pinsamt för Hansen att han inte kan skilja mellan kapitalism och kommunism och kallar alla meningsmotståndare för ”högernationalister”.

  Hansen framställer sig själv som höjd över resten av mänskligheten, nästan som en gud, som en person som förkroppsligar det nazistiska övermännisko-idealet, som en i alla avseenden ”god” människa. Om vad som menas med godhet, kan ni läsa på Bibliotarie Bidströms blogg, där han skriver om en dispyt om just godhet mellan Sokrates och Eutyfron. Medan de flesta hört talas om Sokrates, som levde för 2.500 år sedan, som en av världshistoriens största filosofer, är Eutyfron totalt bortglömd. trots att han verkar vara förebilden för alls som anser sig vara de goda idag.

  I polemik mot Sokrates menade Eutyfron att han var den god människa för att han hade kritiserat sin far för att behandla sina slavar illa. Sokrates ville vidga godhetsbegreppet till något större än att uppfatta sig själv som god och alla andra som onda .Bestämdes innebörden av begreppet godhet av gudarna (eller av en enda Gud)? I vart fall räckte det inte för Sokrates att definiera sig själv som god. Det är ju vad Hansen och alla andra godhetssignalerare gör idag.

  Begreppet demokrati (ordagrann översättning: folkstyre) kommer också från Sokrates och Eutyfrons tid och avser det dåtida styrelseskicket i stadsstaten Athen. Den politiska makten utövades inte av en enväldig kung, som var det vanliga på den tiden, utan av hela folket (= slavägarna).. En god människa behandlade sina slavar väl, men det var otänkbart att även slavarna skulle ha rösträtt. Ja, tänk om slavarna haft rösträtt, och bestämd att stoppa importen av nya slavar för att slavägarna i stället skulle frige de grekiska slavarna och anställt dem som fria arbetare mot skäliga löner?

  Paralleller med det nutida Sverige och de goda politikernas krav på ökad arbetskraftimport för att genom konkurrensen om jobben pressa ner lönerna för svenska arbetare?! En fortsättning på den mångtusenåriga kampen mellan de självutnämnda goda och de onda.

 17. brorson

  Om Hansen skulle skriva ett prov om konkurrensens betydelse i ekonomisk teori, skulle han förmodligen bli godkänd. Men avståndet är längt mellan teoriernas värld och verklighetens värld. Jag pratade för några år sedan med en pensionerad ICA-handlare, som sa att den sammanlagda butiksytan i Sverige är mycket större än vad som är rimligt i förhållande till omsättningen av varor. Och det är givetvis en kostnad som läggs på varupriserna. Så långt har H rätt, men han tiger om varför det har blivit så och vilka butiker som ska bort. Och vad som kommer att hända med alla kunder som var kvar fram till nedläggningen. Och som kommer att få dryga rese-kostnader ovanpå.

  Jag undrar dessutom vilka alla dessa ondsinta ”högernationalister” ,som anklagar alla sina meningsmotståndare för att vara ”kommunister”, egentligen är. För den enda som hade skrivit något i den stilen i matprisfrågan, innan Hansen gick till attack, var Håkan Rombe, som beskyllde deltagarna i en TV-debatt för att vara just ”kommunister”. Alla, som inte tycker som H, och i synnerhet om de dessutom ogillar ”kommunister” är tydlgen ”högernationalister”. Men Rombe är i själva verket en starkt profilerad liberal. som står lika långt från SD som från V. Dock inte mitt emellan SD och V på en linjär höger- vänster-skala. För att placera Rombe rätt får vi byta ut höger- vänsterlinjen mot en liksidig triangel ,där vi placerar Åkesson, SD, Dadgostar, V, och Rombe, L i varsitt av de tre hörnen.

  Medan Tidö-avtalet är en kompromissprodukt, som har förhandlats fram mellan fyra partier med sinsemellan olika ideologier, har de andra partierna – i Hansens fantasivärld av teorier och konspirationer – lagt sig platta för SD och låtit SD skriva hela avtalet från första till sistan bokstav. Akka tillhör de den onda sidan. Frågan kvarstår dock hur det har blivit, som det nu är med matmarknaderna och matpriserna i Sverige. Och varför man inte har haft riktigt samma utveckling i Norge. i korthet:

  De kommunala planmonopolen hindrade länge etableringen av nya privatbutiker, som kunde konkurrera med Coop-butikerna och -varuhusen. Man fick inte bygga på de bästa lägena. Med de borgerliga regeringarna 1991 – 1994 samt 2006 – 2014 blev det lättare – med en våldsam utökning av den sammanlagda butiksytan i landet som följd. Samtidigt infördes i Norge restriktioner mot etablering av nya externa stormarknader. Vilket torde vara en förklaring till att Norge inte dras med lika höga kostnader för övertaliga butiksytor som Sverige.

  S-ledda regeringar har i i Sverige haft åtta år på sig att bromsa överetableringen av butiksytor. Någon sanning ligger det väl ändå i ”kommunisternas” kritik mot de alltför fria marknadskrafterna? Men i Hansens värld är kanske även Dadgostar en ondskefull högernationalist?

 18. Marko

  Vi har alltid haft 10 år på oss, varför bara 7 nu?
  Kommunist Greta är jätte arg igen.
  Hon tog fö nyss bort en tweet från 2018 där experter säger att jorden går under om 5 år.
  Även hycklarkungen är arg och säger att jorden går under om det går trafik genom centrum
  Hinner trafik läggas om på 7 år?
  Annars är det lite meningslös väl
  Vi hade dessutom kunnat nå alla dessa mål med kärnkraft, synd vi valde fladderkraft och att alla då dog och jorden gick under.
  Tack MP och S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.