Petter Nilsson(SD)

Jag är inte konspirationsteoretiker, men…

Jag läste en välklädd kritik mot SD från en Åsa Wikforss i DN titulerad Populistiska politiker pekar ut experter som en agendadriven elit. Välklädd kritik, i betydelsen att den skrivs moderligt till de små oförstående omyndiga själar som valt att rösta på SD. Fakta i artikeln saknas i stort, men däremot förekommer många auktoritetsargument.

Nu. Jag är ingen akademiker eller forskare. Min bakgrund är inom industrin. Men.

Kritiken bygger i stort på att SD skulle vilja lyssna på konspirationsteoretiker, samt att företrädare för partiet inte lyssnar på experter. Att företrädare menar att forskning styrs av en elit.

Först och främst uppskattar jag vetenskaplig metod, och saklig diskussion.
Visst finns det lärdom att vinna från hur vetenskap utvecklats, och hur god vetenskaplig diskurs kan se ut – när inte allt för stort mått prestige förhindrar klarsynthet.

Det är naturligtvis bra att lyssna in experter, tjänstemän och andra innan man tar ställning kring frågor. Det innebär inte att man blint ska lyda människor utifrån titel. En forskare har inte samma perspektiv som en verksamhetschef. En verksamhetschef har inte samma perspektiv som en på golvet.
Såvitt jag ser det är en politikers uppgift att sträva efter att få en såpass god systemförståelse som möjligt genom dialog med så många som möjligt. I det är det ytterst farligt att förblindas av titlar.

När det kommer till vetenskap så finns det förstås ekonomiska intressen, ibland styrning, mot särskild vetenskap. Konsensuskultur präglar vissa discipliner i större omfattning än andra, vilket förstås också kan vara hindrande för en klar diskussion.

Det finns även klart politiskt präglade forskningsfält. Lex Genusvetenskap.

Jag kommer själv ihåg hur det var att kritisera massinvandringen förr, när tjänstemän, akademi och politiker var överens om att massinvandringen var ett vinnande projekt.
Liknande kantade historia tycks följt energidebatten och den cementerade skepsis som kommit att begränsa Sveriges baskraftsförsörjning.

Man bör oavsett vara försiktig med att avfärda kritik mot rådande forskning och rön som konspirationsteori – och genom det auktoritetsargumentet begränsa en skälig genomlysning av en strategi, rådande rön eller befintlig rätt.

Att påstå att en – i Sverige – oprövad åtgärd saknar evidens, som skribenten gör, är förstås riktigt. En ny åtgärd som inte prövats i en komplex kontext kommer per definition sakna utfall.

Jag är ingen konspirationsteoretiker, men… Man skulle gott kunna påstå att Sverige står för en väldigt liten del av de globala utsläppen,
att uttbyggnad av svensk vindkraft är en ”piss i mississippi”, jämfört med exempelvis kinesisk kolkraft.

En kan tycka det aningen ironiskt att en professor i teoretisk filosofi, som rimligen väl känner argumentanalys, fokuserar på auktoritetsargument före fakta.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Leif

  Är detta det nya ”jag är inte rasist, men”

  😀

  Minns hur mycket skit du fick för att du vaccinerade dig, du simmar i gott sällskap!

 2. Marko

  Ser att hycklarkungen i vanlig totalitär sosse stil tycker att åsiktsbrott mot sosseriet ska bestraffas.
  Nu för att man säger sanning om att sosseriet lade ned kärnkraft och orsakade högst inflation i Norden för att få behålla makten.
  Även partiledning agerar ju i samma totalitära stil och KU anmäler för att sanning nämns.

  Ska det straffas för lögner vilket hycklarkungen verkar tycka så kan lögnerna om att invandring är en vinst dömas hårt.
  I stort sett alla medier och partier är skyldiga
  I bästa fall är det ett pyramidspel med kortsiktig nytta men som vi har bedrivit det är det en enorm belastning på samhället.
  Sen kan vi döma alla som bedrivit fladderkraftslögner i många år, inklusive hycklarkungen

  På tal om sosseriet och hyckleri så fortsätter dom utrensningar i Botkyrka tillsammans med maffian som nu styr kommunen i symbios.
  Lägga ned politiserade myndigheter skriker dom att det är utrensningar men riktiga utrensningar med hjälp av maffia är ok enligt sosseriet.
  Ny ordförande har nu sparkat kommundirektör för att denne ville gå till botten med ABF härvan.

 3. Marko

  All kritik bemöts alltid med att stämpla kritikern eller källan.
  Rasist, nazist, facist och nu är det ”konspiration” som smetas på allt och alla.
  Allt för att undvika debatt i sak och helst döda debatt och skrämma övriga att ej våga debattera.
  Rent DDR samhälle och väktarna som förtrycker tror dom är goda och visa.

  • Kim

   ”All kritik bemöts alltid med att stämpla kritikern eller källan.”
   Ja, det är en känd SD-taktik. Bra att du äntligen genomskådat den. Precis som vi genomskådat att du alltid skriker ”vänster” så fort man inte delar din åsikt.

   Ditt uttalande om DDR bevisar än en gång just din okunskap alternativt ovanstående.

   Trolltider…

 4. Bättre förr

  Detta med diktatoriskt styre, där kultur och makteliten inte tål en saklig debatt är ett stort problem. Åter igen, de säkraste vetenskaperna är gammal matematik, fysik och kemi och sånt som uppenbart visat sig fungera under många år. Man beräkna grejer så att man kan åka till månen och skicka satelliter till Jupiters månar mm, och det funkar.
  Men miljöcirkusen bygger på ett stort antal märkligheter, som t.ex. att man jämför per capita utan att väga in befolkningstäthet och landyta och klimat. Sverige och andra glest befolkade länder kan inte orsaka klimatkatastrofer med de måttliga utsläpp vi har per capita och få innevånare vi har i relation till vår landyta och därmed stora mängd luft över våra huvuden.
  Men vissa politiker och miljardärer vill – egentligen lite oklart varför – vara extra generösa med U-länder, trots att de använder energin mindre effektivt och i många fall inte vill begränsa sin befolkningstillväxt och sina utsläpp.
  Och de har genom sin stora befolkning och måttliga landyta långt större utsläpp i relation till mängden luft över sina huvuden. Och de har ofta varmare klimat och bor tätare.
  Men när miljarder personer i varmare, tätbefolkade länder ska få släppa ut mer för att kyla höghus och producera produkter som miljardärerna vill att vi ska köpa, varför ska vi tvingas hålla nere vår egen förbrukning av olja mm trots vårt kalla klimat och våra långa avstånd i glesbygd.
  Just detta att man inte behöver minska sina utsläpp lika snabbt där det bor väldigt många fler gör det ju extra svårt att få bukt med utsläppen av växthusgaser. Kanske spelar det in att en del av de allra rikaste äger företag där som ska göra grejer med billig arbetskraft som vi ska köpa av dem.
  Våra makthavare ser tydligen inga problem med att till liten klimatnytta missgynna de i vår egen befolkning som bor i kall glesbygd med långa avstånd, trots att deras personliga bidrag till växthuseffekten är närmast omätbar då det endast rör sig om högst nån miljon av världens befolkning på en tio miljarder. Och de inte är särskilt rika heller och således har de inte råd köra upp så mycket diesel eller bensin heller med sina ofta gamla bilar. Men de drabbas hårdast av vår nuvarande miljöpolitik och de ska offras för att visa att våra politiker och vår maktelit gör en god internationell gärning. De som släpper ut mest klimatgaser i Sverige är de rikare, som har elbil och/eller åker kollektivt i stan. Dock är det inte resorna i stan som de släpper ut mest med, men däremot genom att bygga flotta hus, flyga (både i jobbet och privat), samt köpa av elbilar och produkter tillverkade i fjärran länder mm.
  Vi tenderar att glömma att det finns stora miljöproblem och resursproblem att bygga elbilar och vindkraftverk och el-infrastruktur. Det behövs massor med koppar och andra material, som litium och sällsynta jordartsmetaller, och vissa saker kanske inte ens räcker till alla.
  Ingen verkar ha utrett klimateffekter av vindkraften, vindar jämnar ju ut temperaturerna över jorden, och för in fukt från hav och sjöar över land. Ingen verkar vilka undersöka hur de enorma mängder el vi nu vill ta ut påverkar detta. Tar vi energi ut vindarna kyler vi ner redan kalla områden över land där inga vattenströmmar kan hjälpa till, och gör redan varma områden ännu varmare. Och nederbörden når inte lika långt in över land. Och vinden kan ta andra vägar, t.ex. välja att gå runt områdena med vindkraftparker, och i stället välja att gå över haven, och påskynda issmältningen över de arktiska områdena. Det värsta är att man inte ens verkar ha räknat seriöst på saken.

 5. Kim

  Du missar en sak – SD överhuvud snackar gärna om en ”agendadriven elit”, men försöker låtsas att han själv inte tillhör den. Han tillhör den i allra högsta grad. Bara med en annan agenda. det går inte att snacka runt även om anhängarna försöker och tom i vissa fall verkar tro att den styrande SD-toppen inte skulle ingå.

 6. Kenth

  Om det varit ruter i SD så hade det hänt saker som
  vi som röstat på dem förväntat oss…inte den flathet
  som verkar spridit sig i partiet.

  • Kim

   Det ör inte flathet. Det är verkligheten som kommer ikapp. Det är lätta att gnälla, grina och lova då man ”står på sidan”. Då man nu i praktiken styr regeringen visar det sig tydligen att alla enkla lösningar tydligen inte var så lätta då verkligheten kom i vägen. Något fö även lillbjäbbaren Ebba upptäckt.

   • Bättre förr

    Snarare är det att M+KD+L inte har en genuin vilja att avvika från tidigare linjer, dvs medge att de gjort fel tidigare som röstat för reduktionsplikt mm, och stora uppoffringar för Svenska folket i EU.
    Allt inom miljöcirkusen handlar om att vi har haft förhandlare i EU och FN:s klimatträffar som helt skitit i svenska folkets väl och ve.
    I stället för att tänka på folket har man dragits med i nå sorts EU-fori, där man imponerats av vissa starka namn och länder, och i sin iver att få vara med i deras klubb har man inte krävt nån hänsyn till att många i Sverige bor där det är stora avstånd och kallt klimat jämfört med andra länder, och därför behöver mer fossil energi till transporter. Vårt kalla klimat kräver också energi, och genom vi ofta använder el till värmen, måste medborgarna få billigare el och mera el än många andra EU och världen, nåt som våra förhandlare helt verkar ha missat.
    Likaledes borde vi ha krävt kompensation för att vi behöver mer fossil energi då det stora flyktingmottagandet ökar trafiken, de som kommit hit vill ju också ha bil.
    Ännu mer inkompetent är det att inte begripit hur % fungerar, dvs om vi, som redan använder el till det mesta, vill reducera vår förbrukning av fossil energi snabbare och med en högre % än andra i EU och världen, så blir det inte lättare av att vi redan kör mycket med el. I stället måste vi minska mycket mer (i %) på fossil bränsleförbrukning inom transporterna, vilket blir väldigt dyrt och svårt.
    En del av förklaringen kan ligga i att sjuklövern har försökt överträffa MP:s politik för att minska deras inflytande, vilket i och för sig lyckats alldeles utmärkt – de ligger ju nära riksdagsspärren. Men till ett högt pris, dvs MP:s politik har ju under många år fått styra såväl invandringen och kärnkraftsavvecklingen som att vi ska offra de fattigaste medborgarna till miljögudarna, det sistnämnda har ju t.o.m Trafikanalys konstaterat även om de uttrycker det snällare.
    Makteliten i och kring storstäderna har tillhör ju de som hunnit skaffa elbilar med riklig bonus, och bor där kollektivtrafikär väl utbyggd! Och många har taxi betalt av företag eller via skatten, t.ex. riksdagsfolket!

 7. Staffan Eklöf

  Bra inlägg Petter! Åsa Wigfors är övervärderad. Hon gör ofta det felet att hon inte använder sina vetenskapliga verktyg på sin egen argumentation. Ingen säger något. Suck!
  Kanske kommer du att gilla Martins och min artikel i Aktuell hållbarhet imorgon. 🙂

  • Bättre förr

   Tittade igenom Aktuell hållbarhet, och hittade några länkar som stöttade mina påståenden. Den ena var till trafikanalys, som också konstaterar att de allra fattigaste, inte minst i glesbygd, drabbas hårdast av klimatpolitiken. Och det andra var till en rapport från oldtimern Per Kågesson som gjort till transportföretagen. Även om Per K. inte i skriften angriper nån politiker eller beslutsfattare, kan man mellan raderna uppfatta att många svenska politiker, främst inom 7 partier, varken verkar ha funderat över hur deras väljare, eller befolkningen i Sverige, skulle drabbas av de beslut som tagits i EU där Sverige valt att gå före trots sämre förutsättningar. Man har helt enkelt valt att glänsa inför andra politiker i andra länder utan att kolla om det fungerar utan orealistiska uppoffringar. Att vi redan är kraftigt elektrifierade utan användning av kolkraft, t.ex. genom användning av elvärme i många hus, gör det svårare att minska koldioxidutsläppen med en viss % av tidigare utsläpp, inte enklare. T.ex. byte från fossilt bränsle för husuppvärmning till el blir ju inte aktuellt i nån större omfattning. I stället måste då utsläppen inom t.ex. transportsektorn minskas mer än i andra länder, trots våra långa avstånd. Och bland de mest drivande finns S och V, som förr värnade om de fattigaste. Likaledes är det svårt att förstå varför inte våra politiker krävde att få släppa ut lite mer än andra EU-länder på grund av vårt kalla klimat och våra långa avstånd med liten möjlighet till kollektiva transporter i glesbygd. Här är det särskilt C som bommat. Dessutom har vårt stora flyktingmottagande varit till extra nackdel, då de nyanlända också vi ha bil och flyga mm, vi har ju inte krävt justeringar p.g.a ökad folkmängd. MP är ju i grunden ett storstadsparti, där medlemmarna ofta tillhör eliten och har råd med elbil och det är bra tillgång till kollektivtrafik. Och det är nog inte en majoritet av dem som aktivt vill ta emot flyktingar i sina hem, eller flyga på semester om ingen i media uppmärksammar att de reser…Till dagens elit, och dagens politiker i 7 partier vill jag säga: högmod går före fall. Synd bara att vi andra faller hårdare än dem, för vi har ingen fallskärm!

  • Bättre förr

   Såg just det bemötande ni fick från IPCC:s företrädare…Som jag ser det uppvisar han en diktatorisk inställning. dvs all öppen debatt om IPCC och kritik av IPCC ska förbjudas genom att media ”Tar sitt ansvar”, dvs censur!!! Och att man vill tona ner befolkningsökningens betydelse, kanske för att man inte vill belysa det uppenbara, dvs att länder som Indien och Kina m.fl. ska slippa minska sina utsläpp

 8. Pingback: Sinnena på SVT spekulerar: Vems ansvar är det att fler låtar med kvinnliga artister inte lyssnas på genom spotify? | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.