Petter Nilsson(SD)

Koranbränningar och demokrati!

Länder, som inte alls är särskilt demokratiska har inkommit med förbättringsförslag för att stärka den svenska demokratin: ”Förbjud att kritisera islam”, tycker de.
Nu, ska först sägas, kan jag tycka att bränna en koran är ett uselt sätt att nyttja de demokratiska rättigheterna. Mer rimligt är att bjuda in till dialog och debatt. Men det må vara.

Den svenska yttrandefriheten är stark.

Skyddet för de som vill bränna en koran är starkt. Bland annat fick polisen fel av kammarrätten, likväl kritik för att neka tillstånd när man ville bränna en koran vid turkiska ambassaden i februari 2023.
Man får komma ihåg att de eldade koranerna fick konsekvenser för NATO-ansökan.

Förvaltningsrätten är tydlig med att Polisen inte hade någon rätt att neka koranbränningar i Stockholm:
”– Det här är ingen komplicerad lagtext. Den relevanta regeln finns i ordningslagen. Polisen har argumenterat ganska fylligt i rätten, så det framgår hur de tänker, men det de har anfört är inte sådant som kan utgöra skäl för att neka tillstånd, säger Stefan Holgersson, ordförande i målet och kammarrättspresident.”

Utrikesdepartementet ”fördömer starkt” koranbränningarna i Sverige, och förklarar att ”Sveriges regering förstår till fullo att de islamofobiska handlingar som enskilda personer gjort sig skyldiga till vid manifestationer i Sverige kan vara kränkande för muslimer”, skriver UD. Även om Sverige har en grundlagsskyddad rätt till mötesfrihet, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet är handlingarna ”respektlösa” och ett ”uttryck för rasism och främlingsfientlighet”, enligt UD.

Om man är en vän till demokrati kanske man bör fråga ifall UD:s uttalande till de muslimska länderna verkligen värnar om demokratin i de berörda länderna – utöver den naturliga frågan – huruvida UD:s inställning gynnar demokratin i Sverige.

Etiketter: , , , , ,

15 kommentarer

  1. leif

    Konstigt, det blir alltid ett jävla liv när SD granskas och kritiseras. Då gäller minsann inte yttrandefriheten.

    • Arbetare

      Exempel på detta ?
      Har horder av SD-supportrar någonsin byggt vägspärrar runt sina etniskt rensade enklaver , bränt bilar , plundrat butiker eller spöat upp 80-åriga präster ?
      Har SD-politiker framträtt i SVT och sagt att det är OK att ge sig på barnen till deras meningsmotståndare ?

      Självklart inte .

      Såna diktaturfasoner hör till vänstersidan och deras vänner islamisterna .

      • Kim

        Arbetare – det är tyvärr lika vanligt förekommande med idiotbeteende på den extrema högerkanten tex bland de nyklippta nationalister med spasmer i högerarmen som är ursprunget till ett av partierna i riksdagen.

  2. Drutten

    Jag känner mig kränkt att 57 länder vill att sverige ska förbjuda ytrandefrihet och demokratii vårt land. De extrema muslimer som lever i Sverige och vill avskaffa vår demokrati kan ju vänligen åka hem om dom inte trivs i demokratin men dom är ju få tror jag. Övriga muslimer tror jag trivs bra med vår demokrati. Jag anser att religiös tro ska man hålla för sig själv i sitt hjärta och inte gå omkring och sprida den till andra vare sig du är kristen eller muslim. Hur kan man överhuvudtaget tillåta religiösa partier att ställa upp i val till riksdag och regering. Religion hör inte hemma i våra folkvalda församlingar. Det måste skiljas på annars har vi snart en mullah eller ayatollah som statsminister. Vi ser ju början på det det är bara titta på C partiledare. Inte konstigt att C partiledaren är bottennoterad. Han sa ju 2017 att vi, islam , ska ta över europa. Hur mycket kommer svenska folket tillåta och tåla innan bägaren rinner över och våra folkvalda står där med byxorna neddragna och röda i ansiktet av skam inför sin flathet. Hade jag skrivit och uttryckt detta i ett odemokratiskt land så hade jag varit häktad i samma ögonblick jag tryckt på publicrra.

  3. Sonja

    Nu händer det mycket i Sverige….Vår yttrandefrihetslagstiftning bör vara värt att värna om, även ifall starka krafter arbetar för förbud! Förbud att bränna heliga skrifter, kommer att sprida sig till andra sektorer. Tystnads- eller skretessplikt åberopas för att SIS-hem inte informerar om misogyna ungdomar, ute i verkligheten…

  4. Jonsson

    I grund och botten har inte UD någon större makt över Sverige. De är en fristående PR-byrå. Goda relationer med de 57 klagande länderna är viktigast. Sverige skulle aldrig dra in bidrag till o-demokratier som exv. Irak och Iran. Oavsett vad regimerna där tar sig för.
    Att förbjuda Koranen i Sverige, var ett uruselt skäl till att utföra manifestationen i Stockholm.
    Dockmanifestationen (Åkesson och Pehrson) var riktigt vidrig i sin ursprungliga version.
    Hur blev det så här hatiskt i lilla Sverige?
    Vill påven och 57 arabstater införa blasfemilagar i Sverige, varför då inte löpa hela linan ut och kräva sharialagar! Så att det blir lugnt på våra breddgrader. (Så länge Turkiet styrs av Erdogan, blir det ändå inget Nato, i så fall mister han sin enda fjäder i hatten).

  5. Marko

    Problemet är att vissa grupper inte klarar av att bo i vårt påtvingade mångkulturella samhälle.
    Dom blir kränkta av att någon har andra åsikter och anser sig ha rätt att med vilka metoder som helst åtgärda detta.
    Att vi nu som samhälle backar för detta är ett steg på väg mot att bli som dessa 57 antidemokratiska stater.
    Representanter för vår demokrati som inte förstår detta bör ersättas då dom ej är lämpliga.

  6. brorson

    Du har fel, när du skriver att ”skyddet för dem som vill bränna en koran är stark” om du avser handlingen och inte personen. Yttrandefriheten omfattar rätt att i tal och skrift kritisera det som står i koranen, och visa med tummen upp eller tummen ner vad man tycker samtidigt som man läser ur skriften ifråga, men inte att begå brott. Förargelseväckande beteende är ett brott.

    Den dåvarande justitieministern Morgan Johansson, S, begick ett allvarligt brott mot grundlagen (förbudet mot ministerstyre), när han uppmanade till koranbränning. Den dåvarande oppositionen borde ha krävt att han avsattes, men höll med. Vilket de hoppas att svenska folket nu har glömt, för nu handlar det ju om Nato och inte om yttrandefrihet. UD har också brutit mot grundlagen.

    Du har dragit alltför långtgående slutsatser av uttalandet av kammarrättspresident Stefan Holgersson, som var ordförande i målet, när han sa ” Polisen har argumenterat ganska fylligt i rätten, så det framgår hur de tänker, men det de har anfört är inte sådant som kan utgöra skäl för att neka tillstånd” Rätten har alltså tagit ställning till DET SOM POLISEN HAR ANFÖRT och har tydligen inte prövat om det skulle kunna finnas andra skäl att neka tillstånd. Det ska en förvaltningsdomstol, som det här är fråga om, inte göra.

    Vad jag kan minnas hade polisen anfört bestämmelser i Ordningslagen, som handlar om risken för störningar på platsen för manifestationen eller dess OMRDELBARA närhet sedan kravaller förekommit utanför svenska konsulatet i Istanbul, efter tidigare koranbränningar i Sverige. Att polisen tydligen inte ens klarar av att läsa och rätt tolka de lagar som gäller för polisens egen verksamhet, torde vara skäl nog för att kräva byte av rikspolischef. Vi har ju dessutom hela soppan med förtalet mot Mats Löfving.

    Att bränna skrifter är inte yttrandefrihet, utan motsatsen till yttrandefrihet. Se lagen, RF 2 kap 1§ pkt. 2.

  7. Jonsson

    I Saudiarabien är väl alla andra religioner än islam förbjudna. Man får inte föra in Bibeln i det landet (då blir det kännbara konsekvenser). I det fallet är det självklart inte fråga om rasism, diskriminering, fobi eller hets… Det är gamla hederliga dubbla måttstockar i rörelse igen och de tar tillfället i akt att pressa Sverige. På vapen, cash eller annat.
    Väldigt naivt av mannen att bränna koranen. Om inte syftet var just att skapa problem för Sverige.

  8. brorson

    Sveriges kristna råd, som tydligen – i likhet med Svenska kyrkan – har kidnappats av religionsfientliga ateister, fördömer koranbränningar och vill att de ska kunna räknas som hatbrott. En bibelbränning skulle dock inte vara lika laddad, tror Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd”, enligt media. Som jag skrev i min förra kommentar, har förre justitieministern Morgan Johansson uppmanat till koranbränningar. Han är en militant ateist, som vill göra muslimer illa, väl medveten om att det är plågsamt för dem att se deras heliga krift skändas. Med bortförklaringen att ”muslim” inte är en ras., Nu skyller sossar på SD , vilket är hyckleri.

    Jag vill inte kalla Holmlund för ”hycklarkungen”, eftersom jag tycker att det är en kränkning av honom som person. Alla kan väl säga dumma saker, eller saker som uppfattas som dumma av andra. Senaste inläggg i frågan från Holmlund är att det bör vara förbjudet att bränna heliga skrifter, oavsett religion. Vilket är ett steg i rätt riktning av Holmlund. Den insikten har hycklarna inom Sveriges kristna råd inte lyckats komma fram till. Där finns de verkliga hycklarna-.Är kristna mindre värda än muslimer? Är kristna invandrare mindre värda än invandrare med muslimsk tro? Det behövs en rejäl synvända, så att handlingar, som är brott, om de begås mot invandrare., även anses vara brott, när de begås mot svenskar.

    Ska vi ha blasfemilagar i Sverige? Jag tycker att vi i stället ska använda kriminaliseringen av förargelseväckande beteende. Blasfemi är brott mot Gud, som alltså är brottsoffer i en sådan lag. Det är en kristen tanke att Gud själv kan straffa den skyldige, om han så fill. Men Gud får väl själv bestämma om han ska straffa eller förlåta? Förargelseväckande beteende är däremot ett brott mot andra människor, som alltså är brottsoffer enligt den lagen. Men straffet ska vara samma, oavsett om brottsoffren är kristna svenskar, kristna invandrare eller muslimer. Och oavsett om brottsoffren har en religiös tro eller inte.

    Skända svenska flaggen är förargelseväckande beteende. Finns prejudicerande dom. När jag i det följande skriver ”enligt min mening”, så handlar det inte om löst tyclande utan hur en domstol sannolikt skulle döma, om en anmälan till åtal görs. Det finns kanske redan prejudicerande domar, men jag har inte tid och möjjlighet att leta i arkiven, Men jag ska nu ge några exempel på handlignar som enligt min mening bör vara straffbara som förargelseväckande beteende
    1. ”Avrättning’” av en docka som föreställer president Erdogan.
    2. Bränna Kommunistiska manifestet samtdigt som Kommunisternas 1 maj-demonstration drar förbi.
    3. Bränna Pride-flaggan samtidigt som en pride-parad drar förbi.
    4.Bränna SD:s partiprogram på samma tid och plats som Jimmie Åkesson håller tal.

    En helig skrift har en stark känslomässig betydelse för de troende. Att skända skriften skadar känslan av helighet hos de troende. Ett partiprogam har inte samma känslomässiga betydelse för partiets medlemmar och sympatisörer, men det kan ändå kännas fel i det sammanhang som det sker. Låtsas-avrättningar känns också fel. Det år just detta, som avses med begreppet ”förargelseväckande”. Och om vi inte vill ha rena blasfemilagar, bör vi inte begränsa kriminaliseringen av skriftbränning till enbart heliga skrifter.

  9. brorson

    Irakiern Momika, som har uppehållstillstånd i Sverige men inte är svensk medborgare, men brände en koran häromdagen skyller på att han bara har utnyttjat sin frihet, Vilken frihet? När ska det bli ett slut på utlänningars ”rätt” att göra allting som är tillåtet för svenska medborgare. F.ö. måste kraven för att bli svensk medborgare skärpas högst väsentligt.

    Så här står i Europakonventionen för mänskliga rättigheter (som till skillnad mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter är överordnad alla svenska lagar, inkl den svenska ,grundlagen), art. 16: ”:Ingenting i artiklarna 10, 11 och 14 (yttrande-. mötes- och demonstrationsfrihet samt skydd mot diskriminering ) får anses hindra de höga fördragsslutande parterna (d.v.s. de europeiska staterna) från att införa inskränkningar i utlänningars politiska verksamhet. får anses hindra de höga fördragsslutande parterna från att införa inskränkningar i utlänningars politiska verksamhet.”

    Och så här står det i den svenska grundlagen, RF 2 kap 25: 25 §: ””För andra än svenska medborgare här i riket får särskilda begränsningar göras genom lag i fråga om följande fri- och rättigheter: 1. yttrandefriheten, … ” Regeringen blåljuvgr alltså, när den säger att denr inte hade kunnat hindra Momikas vidriga handlingar, må vara att det inte hade gjorts i en handvändning och att nödvändiga lagändringar borde ha påbörjats av den förra regeringen. Men i den var ju muslimhataren Morgan Johansson, som gjorde sig skyldig till ministerstyre, när han uppmuntrade koranbränningar, justitieminister.

    Ministerstyre, som är tillåtet i vissa länder, särskilt diktaturer, men inte i alla länder, kallas det, när ministrar bestämmer eller ger pekpinnar till domstolar eller förvaltningsmyndigheter hur de ska bestämma i särskilda fall, eller hur lagar ska tillämpas Detta står i grundlagen. RF 11 kap 3§ samt 12 kap 2§. Detta gäller lagar, som har trätt i kraft. Men inte lagförslag, som ännu inte har antagits av riksdagen. Det ärf kutym att justitieministern uttalar sig om hur blivande lagar ska tolkas och tillämpas, men när de har antagits ska ministern tiga.

    Detta borde Morgan Johansson, som är utbildad jurist, veta, Och kan därför antas uppsåtligen ha brutit mot Sveriges grundlag. För det borde han , trots att han har avgått, ställas till svar för inför Konstituionsutskottet .Nu är ju sossarna i full färd med att uppmana offentliganställda att bryta mot en lag, som väntas komma, nämligen anmälningsplikten beträffande personer, som olagligt vistas i Sverige.

    Inte undra på att Sverige uppfattas som kriminellas paradis, när utlänningar ska ha samma rättigheter som svenska medborgare och svenska offentliganställda ska ha munkavle om deras vistelse här.

  10. brorson

    Jag har fortfarande inte sett vad irakiern Momika egentligen har fått tillstånd till .Står det uttryckligen i tillståndet att han har rätt att elda? Eller har han bara haft tillstånd till ”allmän sammankomst”? Jag har emellertid sett att han har blivit polisanmäld för något brott, dock inte för förargelseväckande beteende utan för hets mot folkgrupp, vilket antagligen avser innehållet i det tal, han höll.

    Men det är ju en helt annan sak. Man måste skilja mellan innehåll (vad som sägs) och form (hur det sägs), Att i ord eller skrift kritisera innehållet i en bok, är ju inget brott. Naturligtvis vill anmälaren gå ett steg längre är att bara förbjuda ett olämpligt beteende Det förstår jag mycket väl. Extrema islamister vill förbjuda all kritik mot sådant, som troende uppfattar som Guds ord .I så fall skulle ju även kristen kritik mot Koranen förbjudas. Och för den delen även muslimers kritik mot kristendomen, ex-vis den kristna läran om Jesu gudomliga natur.

  11. brorson

    Den irakiske medborgaren Momika förklarar sitt nidingsdåd mot svenska muslimer, som inget ont har gjort (jag talar om majoriteten) med att det var en protest mot sharialagar i Irak. Men varför brände han då inte en irakiskt lagbok urtanför irakiska ambassaden? Har vi inte fått nog av utlänningar, som missbrukar vår svenska gästfrihet, genom att göra sådant som svenskar får göra, men ytterst få – eller inga – svenskar gör? I en kommentar här ovanför har jag försökt sätta fingret på att svenska politiker har givit bort Sverige bit för bit till utlänningar, som alltmer uppträder som en ockupationsmakt.

    Det gör turkiske medborgaren Yuksel, som troligen har fått ett svenskt medborgarskap, som han sannerligen inte är värdig att ha. Han kräver att Sverige måste lära sig att böja sig- i en intervju med en turkiskt tidning. De dubbla medborgarskapen är ett gissel. Vilket land ska dessa utlänningar vara lojala mot? Det räcker inte, enligt min mening att återkalla de svenska medborgarskapen från personer med dubbla medborgarskap, om de har begått grova brott. Alla, som har dubbla medborgarskap och inte är mycket gamla, borde få en viss tid att välja vilket medborgarskap de vill behålla.

    Jag anser fortfarande att det ska vara en straffbar handling att bränna Koranen. Men det är inte för att behaga någon utländsk hel- eller halvdiktator eller utländska upprorsmakare, som bränner svenska flaggor. Utan för att jag vill leva i fred och vänskap och med ömsesidig förståelse med svenska muslimer, som inget ont har gjort och verkligen vill rätta sig efter våra svenska lagar och regler.
    De ska också skyddas av våra svenska lagar och inte behöva känna att de har de svenska lagarna mot sig Yttrandefriheten, rätten att kritisera islam, ska självfallet inte bara gälla för kristna och ateister, utan även muslimer som vill kritisera andra muslimers trosuppfattningar. Extremisterna ska inte ha ensamrätt att företräda svenska muslimer.

    Min tolkning av rättsläget är följande: Under en tillståndsgiven allmän sammakonst eller demonstration har man rätt att framföra lagligen tillåtna budskap, således inte uppmaningar till brott eller hets mot folkgrupp. Man har rätt att använda lagligen tillåtna yttrandeformer, vilket innebär att man inte får använda olagliga uttrycksformer för att framföra lagligen tillåtna budskap. Som exempel har du rätt att kritisera polisen, men inte rätt att visa ditt missnöje med polisen genom att spotta på poliser.

    Frågan om man har rätt att ”kritisera” Koranen genom att bränna densamma, har aldrig prövats i domstol, men väl av åklagare, som kom fram till att det inte var hets mot folkgrupp. Huruvida det kan vara förargelseväckande beteende har ö.h.t. inte prövats av någon rättsinstans. Och det är lätt att först varför. Förbudsivrarna vill inte bara förbjuda en viss uttrycksform. De vill förbjuda själva budskapet – i praktiken all kritik mot Koranen och islam. Och då uppstår ju frågan: Vems islam ska vara den tillåtna läran, som som får framföras?

    Dessutom tycker jag inte alls – till skillnad mot ateisterna i Sveriges Kristna råd – att islam och Koranen inte ska ha någon särställning i den svenska lagstiftningen. Alla religioner och alla skrifter- inte bara heliga skrifter – ska ha skydd i lagen. Om någon religion ska ha en särställning, är det givetvis kristendomen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.