Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Overklighetens bild

Sociala mediaplattformar ger möjlighet till overklighetens bild av oss. Många gånger visar sociala mediaplattformar såsom Facebook och Instagram inte en helt sann bild av människors vardagsverklighet. I ärlighetens namn visar de allra flesta inläggen sanningen. Men undantagen och möjligheterna att styra bilden av sig själv är ytterst intressant. Vad händer egentligen på sociala media typ Facebook, Instagram och till och med Linkedin. Med mitt påstående om att ”du kan få vara den du önskat att du alltid vore” kan du styra din så kallade image.

Vad kan jag ha upptäckt under över ett decennium? Jo, att du helt och hållet kan styra bilden av dig själv genom att bestämma vad du vill lägga upp och vad och vilka du vill följa. Och framför allt vad du inte väljer att lägga upp. Har någon läst om att äta en filbryta med ett glas mjölk? Inte så ofta inträffas det. Det handlar mera om hummer Thermidor och ett glas Amarone. Bilder från garageförrådet och bakgården konkurreras ut av bilder från Zell am Zee, Åre och andra läckra platser. Toppen för jägaren är att posera vid en nyskjuten björn eller en trettiotaggare. Så skapar människan bilden av en jägare. Själv har jag fotograferats tillsammans med hunden Tjapp. Några kan säkert minnas politikern som ofta gjorde inlägg om hur familjen gick på fina krogen och hur han ofta genomfört ett träningspass och läste böcker. Jag antydde inte att det var fel att göra så utan att möjligheten finns att styra. Inläggen visar intressen och skapar uppfattningen om den person som hanterar kontot.

Den andra styrfaktorn är som exempel hur Facebook själva styr flödet och vad vi får se. I dagens DN citerar Peter Wolodarski Washington Post, ”…Washington Post i detalj visade att bolagets egna system – FB:s algoritmer – varit programmerade för att till exempel gynna material som väcker arga reaktioner. Starka känslor har belönats, innehåll som förstärker motsättningar och spär på polarisering har gynnats och blivit mer synligt.”

Uppmaningen är att kritiskt granska text, bilder och hänvisningar i inläggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.