Villy Hansen

Det är inte alltid som det verkar vara.

Troligt, sannolikt och sant

Vad som kan inträffa går att uppskatta. Även det oväntade kan ske. Trots att vetenskapen har sagt att det skulle kunna inträffa en pandemi som kunde komma att beröra hela jorden var det inte särskilt många som trodde att det skulle inträffa. Men det var troligt och därtill högst sannolikt att det kunde ske. Sant blev det först när det inträffade.

En retoriker är nöjd med att något är troligt kanske högst sannolikt men en vetenskapsperson blir nöjd först när det är sant. Definitionen på sanning innebär som exempel att om någon påstår att det står en häst utanför fönstret och det faktiskt gör det så är det sant.

Att Ryssland skulle invadera Ukraina har väl knappast varit troligt eller ens sannolikt i mångas ögon. Nu blev det tyvärr sant för det har inträffat. Snart uppfattades det även som osannolikt att Ryssland skulle kunna börja ett rent utrotningskrig, ett krig där infrastruktur smulades sönder, där sjukhus och skolor bombades etcetera. Där flera olika krigsbrott skulle begås. Tyvärr blev det en makaber sanning.

Det är många som heller inte tror att Ryssland kommer att använda biologiska vapen i krigföringen. Det finns många som inte tror att Ryssland kommer att därefter gå vidare för att invadera andra Baltiska stater. Inte heller är det så många som tror att Ryssland kommer att invadera vare sig Finland eller Sverige. Men vad har vi tragiskt nog lärt oss? Vi har lärt oss att det osannolika mycket väl kan inträffa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.