Emigranternas första år 1

Jag är Villy, Villy med enkelt v. Nittonhundra femtioett kom vi till Sverige. Mor har talat om för mig att hon var rädd för att råttorna skulle bita mig. Det gjorde de aldrig. Första vintern bodde vi i en enkel barack en sådan för skogshuggare. Vi hade flyttat från Danmark till Dalarna i Sverige. Vi blev emigranter.

Tyskland hade ockuperat Danmark den 9 april 1940 freden kom 1945. Nazisterna försvann ut och ur landet. Danskarna var sargade i själen och många i synnerhet de unga ville något nytt. Mor och far, Marie tjugofem år och Martin tjugonio år valde Sverige. Andra reste till Australien. Sverige som gått spårlöst förbi andra världskriget förutom några nazistiska kvarlämnade ideologier och sympatisörer.

Utanför det lilla samhället Fredriksberg i Håen slog mor och far sig ner. För far blev det arbete som snickare den första tiden och sedan under vintern skogsarbete. Far var ohyggligt stark och tålig varför det hårda skogsarbetet blev relativt lindrigt för honom. Mor tog hand om mig som bara var lite över ett år. De levde under mycket enkla omständigheter. Far har talat om för mig att han blev så trött på lingon för de åt lingonsylt varje dag denna höst och vinter.

På våren flyttade de från baracken till ett vanligt hus en bit över vägen. I huset Månbacka föddes min bror John den tjugosjätte mars femtiotvå.

Inom ett par år emigrerade även min farbror Kalle med familj och tre döttrar till Sverige. En annan av mina fars bröder Egon kom till Sverige en kort tid därefter. Sedan kom farmor Agnes och Farfar Peder och fars lillebror Aage, då bara femton år. Nu var hela familjen Hansen i Sverige. Det var många som kom till Sverige under femtiotalet. Många finnar kom och senare tyskarna. Sverige blev ett förlovat land där det allra mesta gick framåt.

Till nästa hus som låg några kilometer längre bort flyttade vi till ett par år senare. Platsen med adressen Päckaberget hade anor från 1600-talet.

Under femtiotalet och de följande åren kom flera nationaliteter till Sverige. Här behövdes mycket arbetskraft. Skogen, gruvnäringen, pappersindustrin och järnbruken gick för fullt. Sedan genomfördes miljonprogrammet då alla hyreshus byggdes.

Jag är nu inne på mitt sjuttiotredje år och har blivit Sverige troget i livet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.