Politik som kan passa in

Stockholm, Sweden. Riksdag

Detta är en grovhuggen politisk analys av tvivelaktig karaktär men trots allt med ett visst underhållningsvärde hoppas jag.

Vilka politiska partier och ideologier som passar människors skilda preferenser och behov är naturligtvis svårt att uppskatta. Dessutom är förhastade slutsatser om sådant äventyrliga att dra. Några röstar taktiskt. Förstod alla som röstade på M, KD eller L i senaste riksdagsvalet vad det skulle innebära som dramatiskt lyft av makt och inflytande för SD?

Flera väljare kan dock acceptera ett parti till höger om de måste men inte ett högernationalistiskt parti. Högernationalismen är en politisk avart. Socialdemokraterna har en historisk sympatikärna men har enligt ”högern” lyckats föra landet till en katastrof. Men för andra var Socialdemokraterna det parti som byggde upp landet under femtio och sextiotalet. Enligt ”vänstern” kommer ”högern” att göra likadant med landet inom kort.

Liberalernas sympatisörer och väljare känner sannolikt stor besvikelse över att partiet tycks ha lämnat de liberala grundvärderingarna för en plats i regeringen och genom att hjälp till och underlätta för SD:s intåg i ”regeringsställning”. Vänsterpartiet har sin sympatiskara av mindre storlek likt dem de tidigare haft. Frapperande är dock att den högra sidan tenderar att kalla all kritik för vänster-någonting när det faktiskt inte behöver vara så.

Det är med högsta sannolikhet inte särskilt många väljare som verkligen förstått vad det innebar att rösta på M, KD och L när det gäller betydelsen av inflytande från SD. Det är inte helt okänd vilka väljare och sympatier som dras till SD. Bland annat typ dem som en gång startade SD och en del andra förstås. Eftersom dem mycket långt till höger har uteslutit begreppet rasist påstår jag i alla fall att en del rasister söker sig till SD. I vart fall är många som är starkt övertygade om att invandrare är roten till det mesta ont i samhället.

Riktigt många moderater är sannolikt nöjda med regeringsskiftet i första hand för att det lyckades vinna över de rödgröna. Priset anser de sannolikt ha mindre betydelse. Jag läste på Twitter en fråga om vad skillnaden var mellan Moderater och Sverige Demokrater. Svaret blev; den enda skillnaden är att ”SD startade av nazister”.

Kd-väljare blir jag inte klok på. Det beror säkert på grund av min grad av okunnighet. Men redan 1954 avgick vice ordförande Lewi Petrus på grund av att KD gått för långt till höger. Men att KD leds av en partiledare som anser sig vara född att bli politisk ledare och minister. Vad görs inte för att få en ministerpost?

Miljöpartister och Vänsterpartister har sedan urminnestider haft sina särskilda väljare och sympatisörer vilka är avskydda av borgerligheten.

Det finns flera frågor man kan ställa sig. Detta är bara några få.

  • Till vilket parti söker sig dem som känner sig som förlorare i samhället och har händerna knutna i fickorna?
  • Till vilket parti söker sig dem som tycker illa om invandrare och nästan hatar såssar?
  • Till vilket parti söker sig dem som är mera välbärgade med höga löner eller ansenligt kapital?
  • Till vilket parti söker sig tvättäkta nazister och andra rasister.
  • Visste alla som röstade på M, KD och L vad deras röst skulle innebära för hur den verkliga makten för regeringsmakten skulle se ut med avseenden på inflytande från SD?

2 kommentarer

  1. Björn

    Svar på din frågeställning, min högst personliga åsikt men den stämmer bra med verkligheten i Sverige i idag.

    1: Till största delen Socialdemokrater och Vänsterpartister.
    2: Afs.
    3: Moderater samt Socialdemokrater med ”högre befattningar som leker kapitalist”
    4: Motståndsrörelsen.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack. Intressant och seriöst svar på de frågeställningar jag skrev. Det intressanta är också att det naturligtvis finns olika svar på frågorna.
      1) Till vilket parti söker sig dem som känner sig som förlorare i samhället och har händerna knutna i fickorna?
      2) Till vilket parti söker sig dem som tycker illa om invandrare och nästan hatar såssar?
      3) Till vilket parti söker sig dem som är mera välbärgade med höga löner eller ansenligt kapital?
      4) Till vilket parti söker sig tvättäkta nazister och andra rasister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.