AI en krävande revolution

Vi kommer att ta hjälp av AI som formar ett nytt samhälle med oss.

AI är en krävande revolution utan dess like hittills. Inget tidigare kan mäta sig med vad som väntar oss. Vi skall ta vara på det och finna möjligheter att parera konsekvenserna. Om jag ser tillbaka på alla år i mitt liv har det hänt mycket. Någon gång i början på sjuttiotalet köpte jag en liten miniräknare som kunde visa resultat över tjugofem decimaler. Då blev jag mäkta imponerad.

I början på åttiotalet när jag arbetade i ett multinationellt teknikföretag gav ledningen mig tipset att läsa boken The Third Wave av Alvin Toffler en bok om det nya informationssamhället. 1995 läste jag boken The End of Work. ”The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-Market Era”, en non fiktion bok av den amerikanska ekonomen Jeremy Rifkin. Det blev inte så att jobben tog slut inom industrin däremot uppstod många nya jobb.

2021-02-15 citerar Tidningen Forbes Aristoteles i en artikel Artificial Intelligence And The End Of Work, “When looms weave by themselves, man’s slavery will end.” —Aristotle, 4th century BC.” Men så blev det inte heller.

”Stanford is hosting an event next month named “Intelligence Augmentation: AI Empowering People to Solve Global Challenges.” This title is telling and typical.

The notion that, at its best, AI will augment rather than replace humans has become a pervasive and influential narrative in the field of artificial intelligence today.”

När dök AI upp första gången? Det är svårt att tala om exakt när AI (artificiell intelligens) dök upp för första gången. Det beror på hur man definierar begreppet AI man om det kan definieras som intelligente maskiner är det sannolikt ”Turingtestet”, som föreslogs av den brittiska matematikern Alan Turing 1950. Den utfördes med Turingmaskinen som är en teoretisk modell för att utföra beräkningar. Syftet med maskinen var att utforska gränserna för algoritmiska lösningars.

Nu finns tillgång till gratis IA hjälpmedel av typen Chat GPT som kan besvara komplicerade frågeställningar. AI används reda inom många områden för att komplettera människans egna intellektuella och kognitiva förmåga. Det läggs miljarder av de stora företagen för att utveckla system för att lösa än mera komplexa utmaningar med hjälp an AI. Visserligen har de programvaror och algoritmer som finns i sexisterande system vissa inbyggda hinder för att få svar på de frågor som av olika skäl inte bör besvaras. Men i flera fall kan man gå runt dessa hinder.

Frågeställningar man kan ha är bland andra, vad händer när småkriminella vill förbättra sin kriminella förmåga, vad händer när frågeställaren vill ha svar på existentiella frågor som kan styra till ödesdigra beslut, vad händer med vissa yrkesgrupper och arbetsuppgifter när ett AI system kan ta över dem, hur bör utbildningssamhället anpassa sig till AI och på vilket sätt bör samhället och myndigheter styra och råda över AI-system och utveckling? Frågorna är oändliga och utmaningarna gigantiska. AI framtiden är här nu.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.