Hur står det lyckligtvis till?

Sverige på plats 6 i FN´s lyckobarometer.

Vad leder till lycka och vad leder lycka till? Hur lyckliga är vi? Står det så illa till som den politiska retoriken säger?

På vilket sätt blir man lycklig som människa är den stora frågan som många brottas med. Nutidens vanligt förekommande känsla av ensamhet är ett hinder för att känna lycka och välbefinnande. Min uppfattning är att även de svåra omvärldsfaktorerna som nu råder läggar sordin på möjligheten att känna lycka och välbefinnande. Det undgår oss inte. Kriget i Ukraina, den starka inflationen och andra ekonomiskt negativa faktorer lägger sannolikt hinder för lycka och välbefinnande. Allt detta i släptåg av en pandemi. Det finns dem som faktiskt känner sig olyckliga över klimatprisen. Kanske är en buddistisk väg i livet en möjlighet? Vissa faktorer kan vi påverka och andra faktorer kan vi tyvärr inte påverka.

”Nära relationer är receptet för lycka. Det slår världens största studie om lycka fast. Forskarna är inte förvånade.” www.svtplay/Idebyrån, 2023-05-27. – Det har förändrat hur jag själv lever och synen på mina relationer, säger Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard. The Good Life: Lessons from the World’s Longest Scientific Study of Happiness.

Flera andra studier om lycka har bidragit till en ökad förståelse av vad som påverkar människors välbefinnande och lycka. Några resultat inom området finns:

  1. Sociala relationer och kvaliteten på våra nära relationer är starkt kopplade till lycka. Ensamhet och social isolering ha negativa effekter på välbefinnandet.
  2. Positiva känslor och emotionell upplevelse är viktiga för lycka. Studier har visat att personer som upplever regelbundna positiva känslor, som glädje, tacksamhet och tillfredsställelse, tenderar att ha högre lyckonivåer. Att kunna hantera negativa känslor och ha en balans mellan positivt och negativt är också viktigt.
  3. Hälsa och välbefinnande är nära kopplade till lycka. Forskning har funnit att fysisk hälsa och psykisk hälsa påverkar lyckonivåerna. Att ha god fysisk hälsa, inklusive regelbunden motion och tillräcklig sömn, samt god psykisk hälsa, som att hantera stress och ha en positiv självbild, kan främja lycka.
  4. Inkomst och ekonomiskt välstånd har en begränsad effekt på lycka. Även om ekonomisk trygghet och tillfredsställelse är viktiga, har forskning visat att när grundläggande behov är uppfyllda har ökande inkomst en mindre betydelse för lycka.
  5. Att ha en känsla av syfte och mening i livet är kopplat till lycka. Studier har visat att människor som upplever att de har ett meningsfullt syfte eller mål i livet, och som får möjlighet att använda sina styrkor och talanger, har högre lyckonivåer.

Lycka är en individuell upplevelse och kan variera mellan olika människor. Studier om lycka ger en övergripande förståelse av faktorer som kan påverka välbefinnandet, men det finns alltid individuella variationer och kontexter att beakta.

Årlig lyckobarometer av FN

FN gör årligen en lyckobarometer där man mäter faktorerna GDP per capita, förväntad hälsa i livet, generositet, socialt stöd, frihet at göra livsval och korruption. Sverige ligger på plats sex (6) av fyrtio åtta (48) länder. Det är inte lika dåligt som den politiska retoriken talar om. Se Årlig lyckobarometer FN 2023.

P. S. Det finns naturligtvis andra undersökningar om Quality of Life eller Happiness.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.