Vi var invandrare

Det var sju år efter freden, den 8 maj 1946, efter andra Världskriget. Jag håller mor Marie och far Martin i handen. Vi står framför skogsarbeterbaracken vi bodde i den första vintern i Håen i södra Dalarna. Det enda mor var rädd för var att de stora råttorna skulle bita mig.

Vi blev svenska medborgare 1960. Tio år senare ryckte jag in som pionjärjägare i den Svenska armen på 540 dagar. Vi var Danska invandrare som fick svenskt medborgarskap. Jag tvekade inte en sekund på att försvara Sverige om det skulle behövas. Hör du det Ulf Kristersson, även jag som blev svensk medborgare var beredd att försvara Sverige.

Året var 1952. Bilden togs bara åtta år efter att mormor Margarethe Kristensen fördes bort till förhör av Tyska nazistoldater i den lilla Danska byn Torning för att hon yttrat sig ”olämpligt och illojalt” om den tyska krigsmakten.

I sanningens namn går historien igen i vad nuvarande migrationsministern sade i Rapport den 21 november 2023, ”…vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skall kunna utgöra grund för utvisning och då för det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”.

Det gick bra för oss, alla farbröder, farfar och farmor i landet Sverige. Jag fyller sjuttiofyra detta år. Men jag trodde dock aldrig att en regering skulle komma att styras och därmed domineras av ett politiskt parti sprunget ur samma anda som dem vilka i slutet av andra världskriget förde bort min mormor.

Etiketter:

14 kommentarer

  1. Christer

    Här händer det grejor och påstås påståenden.
    Fråga: Har Statsminister Ulf Kristersson hävdat att svenska medborgare som inte är födda i landet, skulle vara mindre villiga i att försvara vårt land? Eller är det något som bloggförfattaren bara har fått för sig, att ”så är det nog”?
    Grundat på tidigare (och kanske kommande?) uttalanden han gör, så finns det ju en hel del hemmasnickrade ”sanningar” som sprids.
    Men för all del, finns det källhänvisningar på Statsministerns uttalande, så är det ju en sanning

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Som du säger är det sannolikt eller så är det. Men det intressanta ur min och mångas synvinkel är hur statsministerns uttalande med viss enkelhet kan förstås. Statsministern är enligt min mening inte så begåvad i den slags retorisk framställning som skulle kunna uppfatta honom som en samlande kraft där tillräckligt många kan känna sig uppmärksammade. Uat att precisera har han en fläkt av vind från den mera yttre högersidan. Hans tystnad och undfallenhet fjärmar honom en aning från det mera ursprungliga moderata. Viss, så är det nog. Min så kallade ”yrkesskada ”från studier i vetenskapsteori i vad gäller avsnittet om fakta behöver lösas upp ibland men inte allt för mycket.
      Däremot skrev jag inte i bloggen att mormor Margrethe kom tillbaka efter en dag för det visade sig att hon brukade ge de magra unga soldaterna mat då och då i mot slutet av kriget. Det verkade väga upp hennes kritik mot tyska rikets arme. Det var andra som inte kom tillbaka efter att de hämtats till förhör.

  2. Mique

    Hej Villy! Tre fjärdedelar av min släkt på min mors sida, förintades av nazisterna. ”Släpp aldrig någonsin brunskjortorna över bron igen”! Nu försöker sverigedemokraterna intala människor, att sverigedemokraterna är judarnas bästa vänner, vad tror de egentligen, att vi har glömt och förlåtit de!? Jag vet inte om sveriges försvarsmakt för statistik över antalet värnpliktiga, vilka ej är födda med svenskt medborgarskap, som tas ut till någon form av militär jägarutbildning. Jag själv blev svensk medborgare 1976 och blev året därpå inkallad för utbildning till flygbasjägare i Småland. Förutom mitt svenska medborgarskap, så har jag kanadensiskt medborgarskap genom min mor, min mor blev fråntagen sitt tyska medborgarskap, efter att tillsammans med mina morföräldrar flytt från Nazityskland. Jag är även medborgare i ett sydamerikanskt land, där jag föddes för sextioåtta år sedan. Givetvis ställer jag upp för Sverige i händelse av krig, i Sverige har jag mitt hem, min familj och de flesta av mina vänner! Flera av mina närmaste vänner har blivit uttagna till någon form av militär jägarutbildning, bland andra min närmaste vän ”Hassan” (fingerat namn) som är född i södra Libanon, ”Hassan” var den första svensken med arabisk bakgrund, som utbildades till svensk kustjägare. Mvh, Mique.

  3. erot

    Kristersson är ganska logisk även om han inte sa det rätt ut, Min reflexion blir då :den som flytt krig, varför skulle den människan vilja vara med i ett nytt krig? (sug på den) undertecknad törs skriva så eftersom han inte är statsminister!

  4. Avsändaren.

    Du har alltså bott i Sverige i nära på hela ditt liv och kan fortfarande inte skriva svenska ordentligt!
    Rena stavfel bortglömda ord etc. trots de jobb och utbildningar du påstås ha…
    Märkligt…. varje gång jag råkat gå in på bloggen så hittar jag något fel i texten, korrekturläsning skulle nog vara på sin plats.
    ”Skriv o talkonst……” Hehe.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Visst är det så att jag skriver fort men slarvigt ibland. Din reaktion respekterar jag för jag tror med stor sannolikhet att du reagerar som många av dem som finner mindre viktiga saker att reagera på det vill säga inte egentligen sakinnehållet utan formen.

      På din reflexion har jag ändrat rottorna till råttorna. Stort tack skall du ha för det.

      • Avsändaren

        Det var så lite så…
        Men du lyckades klämma in en passage med en släng av nedvärdering…..
        JAG anser det betydligt viktigare att vårda det svenska skrivna orden än innehållet i dina texter, innehållet som ibland spretar i väg till rena rappskaljan eller till ointressant dravel/trams.

  5. Pingback: Päckaberget 1620 | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.