Skrontch! Tugg! Slit!
Mat igen. Kanske har jag en gång skrivit om favoritfödan redan men här kommer en (av mig!) omtyckt lista. Observera att jag är gourmand, inte gourmet. En tumnagelstor bit singalesiskt vildsvin med en centimeterlång smörslungad morot är inte i min smak. Rejäla potioner tack…
Observera vidare att jag nästan dagligen serveras odöpt mat varav många rätter skulle platsa på den här listan.
Men då kör vi:
10. Farsans ärtsoppa.
Hällde du upp den i tallrik blev den liksom konkav. så tjock var den. Och fylld med köttrikt fläsk. Enda orsaken den hamnar så lågt är att min far numera inte kan servera delikatessen. Han kokar sin ärtsoppa i en annan värld sedan ett antal år…
9. Grillen Special
Avdöd även den eftersom S-grillen i Vilhelmina gått till korvkioskhimlen. Rejäl hamburgare, strips, aromsmör, lökringar, med mera. Efter en sådan fick man oftast nöja sig med en 150-grammare som efterrätt, så mätt blev man. Det var jag och min kusin helt överens om.
8. Göteborgaren
Kom från samma källa som nian, och var min basföda under första halvan av 80-talet. Parisare i bröd med stekt ägg och rålök. Sörjd och saknad av en armé av glesbygdsraggare.
7. Corvetten
Nu blir mina Corvetteåkande kusiner glada men här handlar det inte om bilen. Utan en riktigt god lättfalukorv som fanns en gång i världen. Egentligen en råvara men funkade fint ensam. Söker fortfarande dess like och har fått vissa tips som ska kollas.
6. New York-pizza
Härligt fettdrypande slices som tillsammans med den där bruna drycken höll oss på benen då vi gick upp och ner längs Manhattan en gång i världen.
5.
Kroppkakor
Vääldigt gott lite som nedanstående palt men lite mjukare. Annars påminner de om varandra. Om de vore människor skulle de vara för nära släkt för att få gifta sig!
4. Palt
Kan formligen smälta i munnen i sällskap med smör och lingonsylt. Ett extra plus att plattlänningar oftast äcklas av rätten…
Och så var det dags för medaljer:
3:a och bronsplakett:
En odöpt rätt, nämligen ett renskav jag serverades med ohälsosamt gott mos och lingonsylt i somras. Och när jag blandade resterna med en annan rätt dagen efter lyftes även den till nya höjder. Smakrikt, välkryddat. Den renen dog inte förgäves…
2: och stolt silvermedaljör:
Den gryta med små korvar, lökar och en massa annat gott en av mina farbröder serverade ibland vid familjesammankomster. Helt enkelt oerhört gott. Tyvärr sköter han sin matlagning på samma ställe som farsan nu så jag lär inte få uppleva den igen så länge jag är jordbunden.
: Guldmedalj och knapp men säker segare:
Piccata Milanese med ris och tomatsås. Pannkakssmetspanerat kalvkött, tror jag. Gifter sig oerhört lätt med mina smaklökar. Det finns flera guldkandidater men man måste ju välja.
Senaste kommentarerna