Petter Nilsson(SD)

Regionen tar efter oss! Samtidigt finns där mer att göra.

Har tidigare skrivit om att satsningar behöver göras på vårdpersonal, inte minst under pandemi.

När tilläggsbudgeten hanterades var jag också tydlig med att det fanns tre förslag till beslut.
1. Sverigedemokraternas förslag som innebar att medel i ett tidigt skede kunde satsas på vård- och vårdpersonal. Ett alternativ som hade frigjort 20 miljoner kronor till vårdpersonal för att vidare preciseras av arbetsmarknadens parter, samt 20 miljoner kronor till strukturellt belastade kliniker. Tjänstemännen hade kopierat idén från  blå-grönstyrda Västragötalandsregionen om en projektorganisation. Ett projekt för att med klarhet kunna synliggöra kostnader i samband med covid och uppskjuten vård. Tanken är alltså att göra det lättare att precisera vilka kostnader som härrör från covid-19 samt satsningar för att kunna hantera uppskjuten vård. Detta genom att göra vårdsatsningarna inom projektet. Satsningar som kommer genomföras pö om pö. Detta yrkade Sverigedemokraterna också bifall till.

2. Socialdemokraternas yrkade bifall till tjänstmännens förslag, där man kopierat blå-gröna VGR:s idé om en projektorganisation för att med klarhet kunna synliggöra kostnader i samband med covid och uppskjuten vård. Där man istället satsade de sammanlagda 40 miljoner kronorna vi föreslog åt vårdpersonalen – på kultur, förtroendemannaorganisation och projekt.

3. Alliansens förslag där man ville behålla de medlen som föreslagits läggas på projektorganisationen inne i organisationen för att istället betalas ut efter ett halvår och därefter ges ut till kliniker efter hur man lyckats beta av vårdköer. I realiteten straffa ut kliniker som är strukturellt belastade på grund av covid, och ge ut medel först i ett senare skede. Även alliansen satsade de sammanlagda 40 miljoner kronorna SD föreslog åt vårdpersonalen på kultur, förtroendemannaorganisation och projekt.

Den socialdemokratiska majoritetens förslag till beslut vann bifall.

RSAU föreslår nu 18 miljoner kronor till personal, samt 18 miljoner kronor till strukturellt belastade kliniker. Vilket förvisso behövts tidigare, men är bra man faktiskt väljer att satsa totalt 36 miljoner kronor.

Det är som sagt positivt med halvmesyren, och visst är det synnerligen identiskt med vad Sverigedemokraterna föreslog i början av året, så man får väl lov att tacka för lyhördheten. Samtidigt finns det ett bekymmer. Budgetutrymmet man nu tar av hade gått till vård och vårdpersonal i Sverigedemokraternas budget ändå. I realiteten är det ändå 40 miljoner kronor mindre till vård- och vårdpersonalen oavsett.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. sven

    Så man skulle kunna säga att S har ett samarbete med er då 🙂 de brukar ju påstå det när nån tycker lika haha. Annars ska ju alltid S tycka tvärt om även om de vet att ert förslag är det rätta. Tycker ni att vi ska ta in fler invandrare så kan jag ge mig fan på att S tycker mindre. Kan ligga en strategi i detta haha

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.