Petter Nilsson(SD)

Första maj – för vem?

1:a maj har en lång historia. I och med att man ofta i maj förnyade arbetskontrakt i USA så kom man att ta strid kring åtta timmars arbetsdag under 1:a maj i slutet av 1800-talet.

Kanske också till minne av Haymarketmassakern, där strejkande arbetare demonstrerade till rätten för en åtta timmars arbetsdag.

Även om avsikten bara var att genomföra 1:a maj vid ett år. Vid ett tillfälle. Så har en tradition vuxit fram.

Första maj har blivit synonymt med arbetarrörelsen. För Sveriges del var dagen den enda icke-kyrkliga allmänna helgdagen 1939-2005 – först efter 2005 infördes nationaldagen som allmän helgdag.

 

I dagens Sverige strejkar man inte mot borgarna 1 maj (vi har den svenska modellen), här demonstrerar man mot beslutsfattare.

Det gör att det blir något alldeles särskilt spännande när Socialdemokraterna innehar makten.

 

Jag har länge problematiserat att S, V, m fl varit – och fortsätter vara – en stor part i att föra en ansvarslös invandringspolitik.

Någonstans kunde jag köpa Reinfeldts (M) hållning – i betydelsen att jag förstod hur han resonerade, även om jag inte delade hans syn. Det var ju ett aning dolt sätt att föra fram ett nyliberalt perspektiv: Stärk tillgången på arbetskraft, och urholka svenska arbetares situation.

Men det var för mig ytterst svårt att förstå varför vänstern anslöt sig till linjen.– utdrag ur blogginlägget Varför valde vänstern att stötta massinvandringen?

 

Samtidigt som många av de aktiva strejkande partierna inte verkar för arbetarnas väl, så begränsar man rösterna inom oppositionen. Knappast kommer någon större internpolitisk kritik dryftas under första maj heller, partipiskan är nog alltför stark.

Ifall man som arbetare inte ställer sig bakom den arbetarfientliga agendan partierna driver, så är man en dumming, ja minst sagt en [ideologi]-ist.

Detta i sin tur leder till att de som då är av uppfattningen att vi inte ska föra en ansvarslös invandringspolitik riskerar petas ur sin roll som fackligt förtroendevald,

riskerar uteslutas ur facket. Eller till och med få sparken av arbetarrörelsens systerorganisationer.

Ytterst är frågan: För vem har man första maj?

Språkliga korrigeringar efter det påtalats av Jonas Bergström – Tackar! 🙂

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Maria

  Första maj riktar främst in sig på nostalgiska s- och v-väljare! Jag har aldrig förstått varför man demonstrerar mot sig själva, då socialdemokraterna styrt Sverige majoriteten av tiden sedan andra världskriget!

 2. Lars

  Ja nog har S och övriga vänstern tappat i trovärdighet för de arbetare som tänker klokt. Och även många av de borgerliga, men de har ju alltid reresenterat de mer välbeställda väljanra Dock har många resursstarka också insett att inte heller M:s politik gynnar dem. Sjuklöverns politik gynnar främst miljardärer, som kan undgå skatt genom att anlita expertis, och trixa och/eller investera eller flytta till utlandet. För länge sedan talade S om att sprida/missionera fackets lära utomlands, så att folk i U-länder skulle lära sig kräva mera betalt av sina arbetsgivare. Detta hade varit positivt för arbetarna i landet, både vad gäller tillgång till jobb och löner på lång sikt. Numera talar man inte om sånt, och kanske har man gett upp tanken, Kina m.fl. totalitära länder, gillar nog inte fackföreningar och sånt. Men haken är, att sjuklövern har accepterat det enligt eget tyckande filantropiska miljardärsgänget, och skänker bidrag på alla sätt, fast bidragen kommer från den relativt sett fattigare delen av befolkningen, och inte från miljardärerna som inte skattar så mycket i Sverige och andra länder med ”välfärd…Slutresultatet blir att välståndet först kommer de rika till del, både i U- och I-länder, och att en del sedan i viss mån spiller över till de fattigare, då de rika måste ha folk som utför jobben. Men vi som inte är miljardärer köper oftast de produkter som tillverkats i låglöneländer pga priset, och sen ger vi dessutom via staten och skatten extra pengar till låglöneländerna, pengar som ofta ger PR för de miljardärer som påverkat politikerna att skänka dem, och vi vanliga får betala både de billiga produkterna och U-hjälpen. Om facken i låglöneländerna hade stärkts, hade vi kanske fått betala mer för produkterna, och kanske t.o.m. köpt mer närproducerat i stället, men sluppit betala så mycket U-hjälp.

 3. Håkan

  Hos S är den här dagen till för deras politrucker och fackföreningstopparna,som tjänar grova pengar på andras skatteinbetalningar och fackavgifter.

 4. Erik

  I går blev jag vittne till en räkning till Umeå Kommun. Kommunen hade bytt ut sina flaggor mot röda flaggor på Tegsbron. Med hjälp av en lastbil från Svevia kunde två personer iklädd Umeå Kommuns kläder både hissa och hala flaggorna. Räkningen blir väl sisådär minst tiotusen kronor. Rimligen vidarefaktureras räkningen till vänsterregimens politiska partier. Om rätt ska vara rätt förståss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.