Petter Nilsson(SD)

Yttrandefrihet mot blasfemilagar!

Morgonens livesändning:

Rekommenderar ni ser den, några klipp där som inte är länkade i inlägget.

Har under lediga stunder kikat igenom motståndarsidans olika argument i debatten. Mest oroande är de relativt folkliga felaktiga klipp som utmålar muslimer som en särskilt utsatt grupp. Ett exempel är koranbränningar. Andra exempel kring socialtjänstens påstådda kidnappande av muslimska barn.
Visar upp ett talande exempel. Ett youtube-klipp där en profil på youtube felaktigt förklarar att muslimer blir särskilt utsatta av yttrandefriheten. Han menar där att polisen valt att bryta mot Sveriges lagstiftning (Hets mot folkgrupp) för att möjliggöra hat mot muslimer (klipp finns i morgonens livesändning).

Så är inte fallet. Brännandet av koraner har prövats förr, och inte ansetts utgöra hets mot folkgrupp. Även om malmöpolisen, eller om det var en privatperson som nu anmält Paludan ännu än gång mot hets mot folkgrupp (trots att polisen beviljat ansökan för allmän sammankomst med det innehållet).

Desinformation har tidigare spridits kring socialtjänstens påstådda kidnappningar av särskilt muslimska barn. Och även det har lett till upprördhet.

Det finns förstås annan desinformation på nätet, där jakten på klick leder till mer kontroversiella ämnen.

Samtidigt tror jag inte rätt väg är att censurera dessa personer heller. Rätt väg är att bemöta desinformation med klar information.

Samtidigt problematiserar många nu att vi inte har specifika blasfemilagar för muslimer. Passar på visa upp ett kort klipp från debatten under SVT:s aktuelltsändning under gårdagen.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

20 kommentarer

  1. brorson

    Jag har både juridisk utbildning och praktiskt erfarenhet av lagtolkning efter tjänstgöring i den domstol, vilket jag tvivlar på att du har. Det är inte så enkelt som du tror. Brännande av Koranen är inte hets mot folkgrupp, eftersom muslimer inte är en enhetlig folkgrupp. Det är förargelseväckande beteende, vilket även skändande av svenska flaggan är. Finns rättsfall. Åklagaren, som avskrev anmälan mot Paludan för hets mot folkgrupp,. måste kritiseras för överdriven formalism. En åkalgare ska inte begära att en anmälare ska ange rätt lagrum. Men det händer titt som tätt, eftersom högen med outredda brott bara växer.

    Om vad som helst ska anses vara ett yttrande, måste det vara tillåtet att spotta på poliser, för det är ju ett uttryck för ogillande. Om spottet inte träffar ansiktet utan uniformen, så blir ju ingen människa skadad – och uniformen symboliserar ju snarare polisen som institution snarare än den enskilde polismannen.

    Jag har ingenstans skrivit att det ska vara förbjudet att kritisera Koranen i ord eller skrift, Men detta kan förbjudas på offentlig plats med hänsyn till ordning och säkerhet, Jag har aldrig heller skrivit att vi bör ha specifika blasfemilagar för islam. En sådan lag ska gälla för alla religioner. Vi hade en utmärkt lag mot hädelse 1948 – 1970. Dessförinnan hade vi en lag som enbart förbjöd hädelse mot Svenska kyrkans sakrament.

    Som kristen reagerar jag starkt mot ateisters ständiga gisslantaganden av oss kristna, när de i vårt namn påstår att vi accepterar att Bibeln och våra heliga symboler skändas.

  2. Marko

    Ser att Ygeman tar rygg på Putin och vill de-nazifiera Sveriges riksdag.

    Även hycklarkungen Lennart har bra argument.
    Macron skyller ogrundadt Le Pen för att vara kompis med Putin.
    Le Pen är ju högerextrem.
    Vem mer är det? Jo SD.
    Så då är en röst på SD en röst på Putin.
    Nästa steg i skyddande av demokrati är såklart att förbjuda SD.
    Och sen M och KD.

    • Kim

      Det är känt sedan gammalt vilka som tar Putins rygg har i Sverige. Och bakom S saknas ju en då en bokstav. Fast det är klart … ibland vänder vinden och man måste förneka gamla bruna kopplingar, kopplingar till Putin och annat som helt plötsligt blir obekvämt … Och vi vet ju alla hur svårt det kan vara att välja mellan demokrati och diktatur …

      Sedan blir det närmast farsartat då svansen nu påstår att det saknas kopplingar mellan LePn och Putin. Men det är ju samma människor som inte vet vad som hände på 30-talet och vilka kopplingar man kan göra till dagens politik och retorik. Okunniga eller troll och syniska?

    • brorson

      Man måste skilja mellan kritik i tal och skrift mot det som står i Koranen och rena illdåd, som att bränna Koranen på offentlig plats. Det senare är förargelseväckande beteende. Det är samma sak med svenska flaggan. Du har rätt att kritisera det som svenska flaggan står för, allt från Sveriges historia till nutida politik, men du får inte stampa på flaggan inför andras åsyn .Brännande av Koranen har mig veterligt aldrig prövats rättsligt .Detta är en uppgift enbart förde högre domstolarna, inte för enskilda åklagare, vars beslut kan överklagas.

      Och definitivt inte för Morgan J, som har brutit mot Sveriges grundlag genom sitt uttalande att det var rätt att ge Paludan tillstånd. Det är strängt förbjudet i svensk grundlag för ministrar att uttala sig om rättstillämpningen mot enskilda. Nästa gång är det kanske socialministern som uttalar sig om vilka enskilda som har rätt till socialbidrag? Morgan måste avgå. Så även om han hade sagt att Paludan borde vägras tillstånd. Ministrar ha rö. h. t. inga befogenheter att uttala sig om hur en lag ska tolkas gentemot enskilda, när lagen väl har beslutats av riksdagen. Morgans tilltag är så nära diktatur man kan komma.

      Som privatperson har du däremot rätt att uttrycka åsikter om hur lagen bör tolkas. Det DU säger eller skriver i den frågan skyddas av yttrandefriheten. Du behöver inte ens har rätt. Du får ändå säga vad du tycker.. Muslimska företrädare nöjer sig dock inte med de lagar, som vi redan har, utan kräver att all kritik mot religioner, och särskilt islam, ska kriminaliseras. Det kravet stödjer jag inte.

      Jag har själv deltagit i beslut om tvångsomhändertaganden av barn enligt LVU, och vet alltså vad den lagen säger, och att felaktiga tvångsomhändertaganden förekommer. Men när detta kritiseras från muslimskt håll, spelar sossar sårade oskulder och blånekar till att fel .ö.h.t förekommer. Flera socialtjänster verkar ha väldigt svårt att tolka den lagen rätt. Varför inte erkänna problemen och rätta till dem? Det finns ett svenskt ordspråk, som säger att man ska sopa framför egen dörr, innan man börjar sopa hos andra.

    • Kim

      Även om artikeln är vinklad och har en del sakfel är det bara att hålla med om att poliser inte ska uttala sig om att införa blasfemilagar. Han har helt enkelt inte förstått konsekvenserna, vilket brorson berör direkt och indirekt med sina inlägg. Detta oavsett om man reagerar negativt på hans uttalande pga att man är islamofob eller om man har lite mer koll på läget.

    • Mique

      Ja, herre gud, se den militanta kristna högerextremismen. Öga för öga, tand för tand, KD:s nya valspråk.

        • Mique

          Hur är det med kunskaperna i religionshistoria!? ”Öga för öga, tand för tand”, är ett talesätt som är känt genom Bibeln och som myntades av kung Hammurabi i Baylonien. Det förekommer i gamla testamentet i moseböckerna på tre ställen. Utsagan beskriver vad som ibland kallas talionprincipen. Denna princip nämns även vid ett tillfälle i koranen och den kallas qisas i islamsk rättsvetenskap. Koranen manar i detta sammanhang till förlåtelse i motsats till moseböckerna. Det mesta som står i koranen har sitt ursprung från både gamla och nya testamentet. Tyvärr har de styrande patriakaten, inom judendomen, kristendomen och islam, förvanskat tolkning och betydelse av traditionella mytologiska sagor för att kunna kontrollera och förtrycka kvinnor. Alla former av religion, är till styggelse, framför allt för kvinnor och barn. Talesättet är populärt bland narcissistiska personlighetstyper, bland andra, så har både Trump och Putin använt sig av talesättet. Det är skrämmande, att kunskapsnivån hos de flesta av kommentatörerna på Petter Nilssons blogg, är i det närmaste obefintlig.

          • Ordning o reda

            Varför citerar du koranen och bibeln då du tidigare hållit med om att de endast är ihopdiktade sagor. Låt sagorna vara om du ändå håller med om att de är fantasier.

    • Kim

      Sä’ger väl rätt mycket om vad hon har för koll på Sveriges lagar och regler. Något hon visat tidigare… Hon jobbar vidare på populismen. Har ju lönat sig för andra partier …

  3. Jonsson

    Vad kunde straffskalan bli för hädelse mot religiösa skrifter? Skulle straffet bli avskräckande?
    Skulle våldet upphöra om islamisterna finge sin vilja igenom? Eller flyttar de fram positionerna ytterligare … och blir systemhotande?
    Noterar att den engelsktalande mannen i videon påstår att judar får positiv särbehandling i Sverige, vilket han menar inte omfattar muslimer. Vad har det med saken att göra?
    Sverige är sjukt och symtomen är uppenbara.
    Att våldsverkarna försökte mörda poliser (och civila) med främst stenar och brandbomber, det är den egentliga katastrofen. Det är också vad msm borde diskutera och debattera. Om Morgan Johansson tycker jag inte. Det är hans fel att eländet fortsätter.

  4. Kenth

    Tyvärr har religionstro skapat mer oreda och krig än kärlek och harmoni som är meningen.
    Religion feltolkas av fanatiker som vänder den till något perverst för sin egen vinning.
    Avarter finns inom alla slas schangrar men på den religiösa sidan är det värst.
    Många folkmord, misshandlar, sexuella handlingar mm. sker tyvärr som religiösa handlingar.
    Så hade väl inte Gud tänkt det hela skulle bli när han skapade jorden.
    Harmoni är ett ord som ttalt tappat sin innebörd i dagens tidevarv.

  5. brorson

    Svar till Jonsson: Man måste skilja mellan hädelse, som inte längre är straffbart i Sverige, och förargelseväckande beteende, som fortfarande är straffbart i Sverige. Straffet är inte det viktigaste i sig- Det viktiga är att polisen inte ska ge tillstånd till brottsliga handlingar.

    Svar till Björn: Polisen får avslå ansökningar om tillstånd till demonstrationer och offentliga sammankomster om det behövs med hänsyn till ordning och säkerhet. Detta oavsett om demonstranterna själva eller ev. motdemonstranter förväntas störa ordningen. Detta även om arrangörerna till demonstrationen eller sammankomsten inte planerar något olaglig, .Lagen gör ingen skillnad mellan 1 maj-demonstrationer och andra demonstrationer. Polisen har alltså befogenhet att flytta sossarnas 1 maj-demonstration till 2 maj,

    Om kravaller har förekommit vid tidigare demonstrationer eller sammankomster, som har anordnats av samma arrangör, kan denne vägras tillstånd även om han lovar att inte upprepa det, som föranledde kravallerna förra gången, Läs Ordningslagen, som finns på nätet. Paludan bör alltså nekas nya tillstånd under överskådlig framtid .Lagen måste ändras, så att hans svenska medborgarskap kan återkallas. Han är inte önskvärd i Sverige. Den danska lagen mot hädelse från 1864 har mig veterligt aldrig upphävts, men torde inte ha tillämpats sedan länge. Kan kanske vara en anledning till att Paludan har valt Sverige för sina kriminella aktiviteter.

    Naturligtvis kommer det inte att avhålla extrema islamister att anstifta upplopp under andra förevändningar. Men det blir dock lättare för de goda krafterna bland landets muslimer att förhindra att upplopp bryter ut. Och om upplopp ändå bryter ut,. blir det lättare för polisen att få kontroll över situationen.

    De våldsamma upploppen i Sverige måste sättas in i sitt internationella sammanhang. Under de senaste dagarna har flera personer dödats vid attentat mot en pojkskola och en moské i Afghanistan, IS har tagit på sig ansvaret för morden på muslimer, som samlats till bön i moskén. IS respekterar alltså inte religionsfriheten ens för muslimer. Minsta avvikelse från extremisternas perversa tolkning av Koranen, och du är dödens, även om du är muslim. IS tycker alltså att det nya taliban-styret i Afghanistan månar för mycket om mänskliga rättigheter!.

  6. Jonsson

    Religion har väl i stort sett försvunnit från svensk skola 1-9. Fokus är på sakramenten. Inte historia. Vi har ingen statsreligion i Sverige längre. Öga för öga-mannen levde långt före Muhammed och hans islam. Islam utgår ju ändå från den Abrahamitiska. Vad är det att bråka om?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.