Petter Nilsson(SD)

Går 25% av Sveriges elproduktion till EU?

Jag tog del av SVT:s reportage om Lyckseledebattören Dick Larssons problematiserande av 70 procentsregeln.

Ska väl säga att jag tycker det är riktigt bra av honom att engagera sig i samhällsfrågor, och inte minst de lite mer perifera frågor som sällan politiker i gemen snackar om.

Skriver gärna i ämnet, och ser gärna att fler politiker diskuterar saken.

Dick Larsson har en uträkning på att 40TwH kan komma att exporteras till EU. Det bör sättas i proportion till Sveriges totala elproduktion om 166 Twh.

Problemen med vindkraft
Har tidigare skrivit en hel del kring vindkraft och nyckfull produktion. Vissa som kommenterat tycks emellertid inte förstå problemet.
Med risken för att låta tjatig.

Ja, vi har en nettoexport av el i Sverige. 2021 Producerades totalt 166Twh i Sverige, Sverige använde 140 Twh. Ett överskott om 26 Twh 2021. Det är den totala mängden.

Vindkraftverk producerar inte när det inte blåser tillräckligt. Det blåser bland annat inte tillräckligt under några av de kallaste dagarna på året (vilket jag förutsätter att de flesta som bor i Norrland har erfarit).
Kyla kräver också uppvärmning, vilket innebär att mer el används under de riktigt kalla dagarna.

När det blåser mycket så har andra länder också ofta mycket produktion av vindkraft. Efterfrågan på el är större när det inte blåser.
Paradoxalt nog så blir det andra energislag än vind som ger vinsterna när elen är dyr.

Norrland – och norrlands vattenkraft
Även vattenkraften är, om än i väsentligt mycket mindre mån, väderberoende.
Vattenkraften är emellertid ett väldigt bra kraftslag.

Jag ser gärna att Sverige ger tillbaka mer till oss i norra Sverige, vilket SD också vill göra. Det sagt så har vi generellt betydligt bättre elpriser än andra elkraftsprisområdena i Sverige.
Samtidigt har vi haft enormt dyra Mwh enskilda dygn.

Motsvarande genomsnittlig kostnad för juni månad:
2022: 511 kr/Mwh
2021: 348 kr/Mwh
2020: 103 kr/Mwh

Analytikern från Energimarknadsinspektionen har helt rätt när han säger att det ”kanske blir dyrare för konsumenterna”, men att ”producenterna får bättre betalt”.

I korthet. Ja, det kommer bli dyrare för vanligt folk. Det kommer bli dyrare att producera livsmedel (prisökningar som också drabbar vanligt folk).

Tanken bakom EU-förordningen är bland annat att man ska undvika fossil energiproduktion. Utifrån den bristande elproduktion vi ser i Europa idag så är det nog inte det mest prioriterade.

Troligtvis kommer en större andel av Europas energiproduktion komma av fossila slag med mer koldioxidutsläpp per Mwh. Mer kol, mer olja. Mindre naturgas(ca 50% mindre koldioxidutsläpp per Mwh).

Naturligtvis har vi fri etableringsrätt i Sverige, och antagligen kommer fler energiintensiva bolag att flytta till norra Sverige.

Mer vattenkraft och energi som produceras här kommer användas.
Vilket förstås kommer att driva upp elpriserna. Samtidigt kommer fossilfritt stål, och batteritillverkning i Skellefteå att påverka mer i närtid.

Vad vi behöver göra
Skrev en debattare för inte länge sedan med Mattias Bäckström Johansson(SD) kring Små Modulära kärnkraftsReaktorer (SMR).

Mina fem är att vi snabbast möjligast möjliggör kärnkraft. Södra Sverige behöver dessa investeringar.

EU måste sluta upp med vanvettet att motarbeta kärnkraft, och samma gäller de partier som motverkar kärnkraften i Sverige.

Vi måste iaktta försiktighet kring nyinvesteringar främst på stamnätet, det är viktigt för oss att vi har fungerande regionala nät i första hand.

Jag har som bekant en nationalistisk grundsyn, vilket innebär att vi måste sätta Sverige och våra medborgare först – inte EU:s. Samtidigt är det viktiga att se vilka rimliga åtgärder som behöver komma till just nu, hellre än att skriva ett långt inlägg om åtgärder som inte löser problemet inom ett rimligt tidsperspektiv.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Leif

  Jaså, du har nyktrat till nu. Vart tog Magda-priserna vägen?

  Vilket haveri högern är. På årets första 181 dagar behövde vi importera el under 4 dagar. Gör problemet större än det verkligen än!

  Skoj ändå att du gläntar på dörren till orsaken till söderns höga priser i varje fall.

  Välkommen till verkligheten!

  • brorson

   Ojoj, vilkewn klok kommentar. Bolund hade ju alldeles rätt, när han berömde favriker som stoppar produktionen, när elpriserna blir för höga. Det är ju så socialistisk marknadsekonomi fungerar. Efterfrågan minskar när priserna höjs. Och du, elsparkcyklar minskar koldioxiden i utandningslujften. Det är dags att förbjuda trampcyklar och införa utegångsförbud för pensionärer, som inte kan hålla balansen på en elsparkcykel. Någon måste stoppa alla pensionärer, som GÅR och andas ut en massa koldioxid. Gymmen måste också förbvjudas. Där springer ju folk omkring på¨något slags transåortband och andas ut en massa koldloxid, utan att förflytta sig själva en meter.

   Putin för ju helt rätt, när han stängerf av gasen. Magdapriser har blivit Putinpriser. Bra för klimatet i Västeuropa. Snart blir det skatt på luften, vi andas.

  • arbetare

   Du behöver nog läsa på lite .
   Någon del av södra Sverige importerade el under ALLA årets dagar hittills .
   Detta efter nedläggningen av kärnkraften såklart .

   Sett över hela landet däremot så räddade norrlands elöverskott upp totalsiffran.
   Vad händer när vi häruppe behöver elen själva till SSAB:s ”miljövänliga” ståltillverkning ?

   Vilka städer ska sörlänningarna stänga av strömmen för när det blir kallt och vinden står stilla ?
   10.000 eller 20.000 snurror spelar ingen roll så länge det inte blåser nog att driva dem .

   För att inte tala om Magdapriserna på el och drivmedel som drev folk från hus och hem redan före konflikten mellan Ryssland och Ukraina .

   • Mique

    Det är nog du som behöver läsa på. För att kunna förstå verkligheten, behövs det åtminstone lite kunskap, sunt förnuft och medvetenhet!

 2. Jonsson

  Sossarna planerar för ett utopiskt överskott av prisvärd energi i landet. Dubbelt mer än dagens förbrukning – bara i Sydsverige! främst genom vindsnurror (till havs).
  Men, vad menar de med att energin även ska komma från skogen? Framtiden är väl eldriven… så fossilbränsle är ju uteslutet?
  Om planerna går i lås, ska man sälja el utomlands då, och hur mycket ska befolkningen ökas?

 3. Jonsson

  Eftersom det ofta åks 2 personer på elsparkcyklarna här i stan, så spars väl el.
  Med elsparkcykel kan man t ex gena mästerligt med full fart över parkeringen, vidare offroad nerför grässlänten för att sen köra rätt över cykelbanan mitt framför vanliga trampcyklister (mig) och därefter forcera övergångsstället vid Patienthotellet, utan att se sig för. Energisnål, ekonomisk cykling (eller kanske bara bråttom till NUS?) vilken vinst för klimatet ändå! Tack Ryde för ett mer spännande Ume!

 4. Marko

  Ytterligare sosselögner motbevisade.
  Sosseriet, Damberg och Magda ljög I vanlig ordning att EU förbjöd för att få behålla Magdapriser så sosse eliten kan berika sig.

  ”Ett stort krispaket mot inflationen gör att bensinen i Frankrike snart kommer att kosta 16 kronor per liter. Den franska bensinskatten sänks med 3,13 kronor per liter, samtidigt höjer Sverige med 1,31 kronor per liter.”

  https://carup.se/frankrike-chocksanker-bensinskatten-far-eus-lagsta-pris/?fbclid=IwAR35WeScLbjW4-Umcgr20SgTCr6uHIXFj62sT6BjoOvXyoyyEF0B3vq1lCk

  Noterar också att hycklarkungen tar upp inflation och höjda räntor och det han har problem med är ränteavdraget vid högre räntor är dyrt för staten.
  Inget om dom enorma ökade intäkter inflation bidrar med såklart.

 5. Mique

  Sverige först. Var det inte en stollig tomte, på andra sidan Atlanten, som tjatade om ”America first” och sedan försökte genomföra en statskupp!? Det är väl sverigedemokraternas våta dröm, att göra samma sak i Sverige. Dina nättroll på din blogg, förbereder redan nu, genom att sprida desinformation och falsk fakta. Som tur är, så är det en mycket stor andel av de svenska väljarna, som vill att Sverige ska förbli demokratiskt och respektera alla människors lika värde. Dax för mig, att pumpa upp trycket i blåslampan!

  • Marko

   Beskyller folk för desinformation och sprider desinformation att SD försöker genomföra en statskupp.
   Såna är totalitära antidemokratiska vänstern utan sjukdomsinsikt.
   Har man åsikter så blir man ombedda att lämna landet

   • Mique

    Jag har inte beskyllt folk, för att sprida desinformation, däremot har jag konstaterat, att tomtarna och trollen på Petter Nilssons blogg gör det. Jag har inte nämnt någonting, om att Sverigedemokraterna försöker, att genomföra en statskupp i Sverige, däremot nämnde jag en stollig tomte, på andra sidan Atlanten, som var på god väg att genomföra en statskupp. Jag har aldrig bett någon, med en annan åsikt än min, att flytta från Sverige, däremot har jag rekommenderat vissa tomtar och troll, som skriver kommentarer på Petter Nilssons blogg att göra det, eftersom de tycks må så dåligt av att leva i ett öppet, demokratiskt land, där man respekterar alla människors lika värde. Nättrollet på Petter Nilssons blogg uppfyller, med råge, alla vetenskapliga kriterier för ett nättroll. Det är mycket beklagligt, att Petter Nilsson tillåter nättroll på sin blogg. Det är ett välkänt faktum, att Sverigedemokraterna använder sig av nättroll, för att nå ut med sin dolda ideologi, till olika nätforum. Ett nättroll har inga åsikter, inga kunskaper, inget sunt förnuft eller någon medvetenhet, endast ett mycket starkt behov av att djävlas, sprida desinformation, lögner och falsk fakta, för att själv överleva i sin skeva världsbild, därav uttrycket, ”föd inte trollet”.

  • Bättre förr

   1. SD är nog det mest demokratiska av våra riksdagspartier, t.ex. är storfinansens och vänsteraktivisternas inflytande i partiet litet, och någon intern vilja tills statskupp finns ej. Det är kju jst sann demokrati, dvs folket bestämmer, som är en av grundpelarna i partiet. Diktaturer kännetecknas av noll pressfrihet och stark militär och säkerhetspolis som övervakar media och journalister. SD vill visserligen stärka polisen, men främst ordningspolis och kriminalpolis och terrorbekämpning..Och militären, men för att klara av hotet från (i dag) främst Ryssland. Att SD varit kritiskt till NATO beror främst på att USA och Ryssland har olika intressen i övriga delar av världen, där även NATO, via USA också ibland engageras, områden som inte egentligen borde beröra Sverige.
   2. Beträffande Trumps så kallade försök till statskupp, så är påståendena starkt överdrivna. Det handlar mest om Demokraternas oförmåga att själva få fram en stark presidentkandidat som kan matcha Trump, och att därför försöker man förstöra Trumps chanser på annat sätt. De flesta statskupper genomförs av militären, som är stark i USA. Utan ett omfattande starkt stöd från militären, vilket Trump inte hade, fungerar det inte att fixa en statskupp i USA. I de statskupper som genomförts utan militär, så har antingen militären varit svag, eller i tysthet gillar kuppen. Det skulle nog vara lättare för t.ex. vänstern att fixa en statskupp i Sverige, som har svag och politiskt korrekt militär, svag polis (få poliser), och starkt vänsterinriktad media (journalister röstar ju enlig undersökningar mest på vänstern och MP, få på M, SD och KD. Får man med sig de kriminella gängen, med god beväpning och stort våldskapital, vet jag inte riktigt vilka som skulle stå emot, beväpningen bland vanligt folk i civilsamhället är synnerligen dålig…

 6. Kim

  ”Jag ser gärna att Sverige ger tillbaka mer till oss i norra Sverige, vilket SD också vill göra.”
  Kan ni konkretisera eller är det bara svepande populistiska uttalanden?

 7. Pingback: Elpris: 50 000kr mer för en villa i vinter! | Petter Nilsson(SD)

 8. Pingback: 70 000 liter olja – var timma! | Petter Nilsson(SD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.